STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
11.07.2008.

Godina pakla [alternativni vremenski pravac]

Godina Pakla

Voyagerov novi astrometrijski laboratorij se pokazuje kao pun pogodak. Projicira novi put kući koji će im znatno približiti dolazak kući. Put ih vodi kroz područje koje prisvajaju dvije vrste; Zahli i Krenimi. Zahli pričaju Voyageru o Krenimima, vrsti koja je zahvaljujući temporalnom oružju vladala kvadrantom dok ih Zahli nisu pobjedili. U tom trenutku, Voager očitava temporalni poremećaj i Voyager pogađa potprostorni val. Zahli nestaju, kao i sjećanje čitave posade na njih, a Voyager se nalazi suočen s moćnim Krenimima. Naoružani kronotonskim torpedima, daleko su nadmoćniji od Voyagera, te mu nanose veliku štetu.

Aktivni torpedo ostaje u trupu broda, te Seven u zadnji trenutak spašava brod od uništenja sa temporalnim štitovima. U drugom dijelu svemira, Annorax, krenimski kapetan koristi temporalno oružje kako bi izbrisao Zahle iz povijesti i tako obnovio krenimsko carstvo. Kad ga upotrijebi, vraća Krenime u razdoblje prije warpa, te shvaća da su za to krivi Voyagerovi temporalni štitovi. Zato teleportira Chakotaya i Parisa s broda kako bi ih proučavao, a Voyager napada kronotonskom zrakom kako bi ga izbrisao iz povijesti. Ipak, Voyager bježi, ali je teško oštećen, te sva posada osim kapetanice Janeway i višeg osoblja napušta brod. Teško oštećen, Voyager utočište nalazi u maglici, te se tu vrše osnovni popravci. Na Annoraxovom brodu, Chakotaya i Parisa dovode pred Annoraxa koji im nudi naizgled prijedlog koji nemogu odbiti: Ako mu daju proračune koje treba da bi obnovio Krenimsko Carstvo (a koji se tiču Voyagera) on će ih vratiti natrag u vrijeme kako bi bili bliže kući. Paris ga odmah glatko odbija, ali Chakotay se pita vrijedi li vjerovati Annoraxu za tu nadoknadu.

Kako Chakotay pomaže Annoraxu rekontruirati kartu Voyagerova puta, Annorax mu govori o grešci koju je napravio pri gradnji prvog vremenskog oružja. Uništio je krenimske najveće neprijatelje, ali je usput i uništio vrlo važnu imunost u tijelu krenimskog naroda, te je taj čin uzrokovao smrt 50 milijuna Krenima. Parosa nalazi slabost na brodu, ali Chakotay ne želi ići protiv Annoraxa. Predomišljava se kada Annorax uništi jednu čitavu civilizaciju kako bi ispravio vremenski pravac. Tada se otkriva pravi razlog njegova pohoda: njegova žena je također umrla od posljedica njegovog djela, te ju on pokušava vratiti.

Chakotay i Paris javljaju Voyageru položaj, te ovi okupljaju armadu sastavljenu od anti-krenimskih brodova. Trebaju jedino pričekati da Paris isključi temporalnu jezgru. Svi preostali članovi posade Voyagera odlaze na druge prodove kako bi koordinirali napad, dok Janewayjica ostaje na Voageru.

Chakotay i Paris isključuju temporalnu jezgru, te armada kreće u napad. Nadjačani su, te je očito da će izgubiti bitku. Tada Janewayjica čini naizgled sulud potez – Voagerom se zabija u krenimsku brod tako izazivajući lančanu temporalnu reakciju, te se vremenski pravci vraćaju na svoje mjesto. Voyager ponavlja ulazak u krenimsko područje, a Annorax je konačno ujednijen sa svojom ženom.