STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
11.07.2008.

Graditelji sfera

Graditelji sfera su vrsta koja živi u drugačijoj formi postojanja odvojenoj od naše dimenzije. Konstruirali su niz umjetnih sfera da bi stvorili Delfsko prostranstvo, u kojem su rekonfigurirali prostor da bude pogodniji za njih. Također su Ksindijima poznati kao Čuvari, zato što su spasili pet preživjelih ksindijskih vrsta od izumiranja koje je uslijedilo nakon njihovog međusobnog rata u 21. stoljeću.

Odveli su preživjele Ksindije na naseljive planete te su im ukazali gdje se nalaze resursi koje mogu iskorištavati. To je stvorilo povjerenje koje su Ksindiji ukazali Čuvarima tako da su dopustili Čuvarima da njima manipuliraju zbog svojih interesa. Graditelje sfera su također štovali Trianonci koji su ih nazivali Graditelji. Većina trianonske mitologije koja govori o Graditeljima se iskazala povijesno točnom.

Do 26. stoljeća, Graditelji sfera su bili blizu rekonfiguriranja cijele galaksije pošto su stvorili sfere na svakih 50.000 svjetlosnih godina u svim smjerovima. Zaustavljeni su jedino tijekom bitke kod Procyona V, kada se Federacija borila sa Graditeljima. Federacija je pobijedila u bitci te natjerala Graditelje sfera natrag u njihovu domenu prostora.

Graditelji sfera su posjedovali tehnologiju koja ima omogućuje da pogledaju alternativne vremenske linije te tako vide moguće budućnosti. U 22. stoljeću, informirali su Ksindije da će u 26. stoljeću postati žrtve genocidnog napada Zemljana, te da bi trebali uništiti Zemlju kako kasnije ne bi došlo do napada. Vijeće ksindijskih vrsta se složilo s time, pa su u travnju 2153. godine napali Zemlju sa prototipom superoružja.

U prosincu 2153. godine, Graditelji sfera su poslali pokusni subjekt unutar jedne anomalije da razluče modificiraju li sfere Prostranstvo prema njihovim potrebama. Taj subjekt je otkrila posada Enterprisea NX-01. Nakon što su ga maknuli izvan anomalije, njegovo tijelo se počelo dezintegrirati jer očito nije bilo kompatibilno sa našom domenom prostora. Subjekt je prije toga pokušao uništiti Enterprise destabilizacijom warp jezgre, no nije uspio. Prije nego je umro, njegova prisutnost i njegove navedene akcije su pružile dovoljno tragova da pomognu posadi Enterprisea u rješavanju zagonetke sfera i Prostranstva.

Ipak, Graditelji sfera su počeli gubiti kredibilitet kod nekoliko ksindijskih vrsta nakon što im je kapetan Archer pokazao jedan vrijedan dokaz iz budućnosti, koji mu je dao Daniels. Ovo je prisililo Graditelje da se oslone samo na dvije vrste, Reptile i Insektoide, u ostvarivanju svojih planova, iskorištavajući njihovu pohlepu za moći. Da bi osigurali svoju pobjedu, Graditelji su obećali Reptilima i Insektoidima da će vladati novim carstvom Ksindija, ako otmu superoružje i napadnu Zemlju. No posada Enterprisea NX-01 je uspjela onesposobiti Sferu 41, uništivši time cijelu mrežu sfera zajedno sa planom Graditelja. Graditelji koji su još uvijek bili na Enterpriseu u vrijeme kada su se anomalija i sfere uništile, su umrli vrišteći dok su se dezintegrirajući vraćali u svoju dimenziju prostora.

Graditelji sfera su, dok su u našoj dimenziji svemira, ranjivi na izboje iz plazmene puške sa rotirajućom frekvencijom od 32,6 teraciklusa. Ovo je otkrio doktor Phlox koji je proveo nekoliko dugih sati proučavajući fiziologiju pokusnog subjekta.

Čini se da su sve vojne i nadzorne uloge kod Graditelja imale žene, jedino je pokusni subjekt bio muškog spola.