STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
11.07.2008.

Naceni

Naceni su bestjelesna vrsta koja potiče iz druge galaksije. Imaju izuzetno razvijenu tehnologiju. Posjeduju sposobnost mijenjanja svog fizičkog oblika prema volji. U svom izvornom obliku egzistiraju kao čista sporocistička energija želatinastog oblika koja se pretvara u neku vrstu kamena nakon smrti. Naceni koriste podprostor za svoje kretanje.

Ova vrsta je viđena u dva navrata. Prvi put je 2370. godine biće nazvano Skrbnik prebacilo USS Voyager 70.000ly iz Alfa u Delta kvadrant u kratkom trenutku što dokazuje iznimnu razinu njihove tehnologije. Zajedno sa Voyagerom, Skrbnik je prebacio sa drugog kraja galaksije i kardasijansku Galor klasu, makijski brod SS Val Jean i federacijski znanstveni brod USS Equinox klase Nova. Voyager i Val Jean su bili posljednji brodovi koji su oteti. Kasnije saznajemo da je Skrbnik, nakon što je postao svjestan da umire, prebacio na desetke brodova iz drugih krajeva galaksije tražeći kompatabilni životni oblik koji bi mu omogućio reprodukciju. Razlog za to je odgovornost koju je Skrbnik osjećao za vrstu zvanu Okampa u podzemlju obližnjeg planeta. Naime, otprilike 1.500 godina prije susreta sa Voyagerom, grupa Nacena je došla u našu galaksiju radi istraživanja. Nesretnim slučajem, Naceni uništavaju atmosferu matičnog planeta Okampa. Osjećajući se odgovornim za katastrofu, dva Nacena ostaju kako bi se brinula za preživjele Okampe. Izgrađuju gradove ispod površine planeta koja je zagađena zračenjem. Nedaleko od planeta izgrađuju svojevrsnu mrežu koja ima namjenu slanja energije na planet i opskrbljivanje Okampa. Ovo je imalo i negativnu posljedicu jer su Okampe postale u potpunosti ovisne o Nacenima. Shvativši ovo, ženka Nacena zvana Suspiria odlazi odvodeći sa sobom manju grupu Okampa.

Nakon što je doznao da umire, muški Nacene nazvan Skrbnik (ovim imenom ga zovu Okampe) počinje prebacivati brodove iz raznih dijelova galaksije i provodeći eksperimente nad njihovom posadom kako bi utvrdio genetsku podudarnost sa sobom radi razmnožavanjem. Ne uspijeva naći vrstu genetski kompatabilnu i pri kraju života opskrbljiva Okampe sa višegodišnjom zalihom i umire čime propadaju nade posade Voyagera za povratkom u Alfa kvadrant. Kapetanica Janeway poslije njegove smrti uništava njegovu mrežu kako ne bi pala u ruke Kazoncima.

Drugi susret Voyagera sa drugim pripadnikom Nacene vrste - Suspiriom se dogodio 2372. godine. Suspiria je, nakon odlaska od Skrbnika, konstruirala svoju mrežu na kojoj je pomogla Okampama koje je povela sa sobom da razviju telepatske moći. Nakon susreta, Suspiria napada Voyager smatrajući ih odgovornim za smrt Skrbnika. Nakon uvjeravanja, Suspiria napušta svoju mrežu poslije čega nikada više niti jedan pripadnik ove vrste nije viđen.