STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
15.07.2008.

Noć

Dva mjeseca nakon boravka u dijelu Delte koji je u potpunosti bez zvijezda, posada već osjeća stres. Svađe oko holodek termina postaju sve učestalije, a otkako su ušli u Prazninu, nitko nije vidio kapetanicu Janeway.

Otkrivši opasno veliku koncentraciju Theta zračenja, Voyager kreće prema toj lokaciji. Za vrijeme dok je Kim pokazivao svoju novu skladbu odsviranu klarinetom Tuvoku, koju je slikovito nazvao "Odjeci Praznine", prigušno polje oko Voyagera uzrokuje nestanak energije.

Dok su Sedma i Tom bili u holodeku, pokušavajući otkriti što se dogodilo, jedno biće napada Toma. Sedma usijeva onesposobiti biće oružjem iz holodeka (prethodno isključivši sigurnosne mjere).

Za to vrijeme Tuvok i Kim uspijevaju vratiti dio energije, dovoljan za lansiranje torpeda. Tuvok rekonfigurira torpedo da radi kao warp baklja te ga lansira. Otkrivaju tri skrivena broda. Za to vrijeme Janeway, Chakotay i Neelix dolaze u strojarnicu, gdje vraćaju sekundarnu energiju.

Bića odustaju od napada, zbog približavanja velikog teretnjaka koji oslobađa velike količine Theta zračenja.

Kontroler Vrelk (kapetan malonskog teretnjaka) govori posadi Voyagera za vrtlog koji vodi izvan Praznine. No uvjet je da predaju biće koje se nalazi na Voyageru. Janeway odbija ponudu te razgovara s bićem. On im govori da su napali Voyager jer su mislili da su saveznici Malonaca. Doktor otkriva da je biće zarazeno Theta zračenjem. Biće objašnjava kapetanici da su malonski brodovi otrov, ali nisu im mogli napraviti ništa i moli Voyager da im pomogne.

Ne uspjevši u diplomatskom pristupu nagovoriti Malonce da prestanu odlagati otrov, Janeway smišlja plan u kojem bi ona ostala u šatlu te urušila vrtlog sama, nakon što bi Voyager prošao kroz njega. Čuvši njezin plan, Chakotay obavještava ostatak posade da NE slijedi njezine zapovijedi. Nakon što Janeway shvati da su se svi pobunili, dopušta izradu alternativnog plana.

Malonci napadaju Voyager, na što Voyager odgovara paljbom svog oružja iz svog arsenala. No, Voyagerova paljba tek malo oslabljuje štitove teretnjaka. Voyager gubi jedan warp motor, a ubrzo potom i drugi te se kreće samo zbog inercije. Malonski teretnjak dolazi ispred vrtloga da spriječi Voyageru prolaz, no bića napadaju Malonce, kako bi omogućili Voyageru urušavanje vrtloga. Paljba iz tuđinskih brodova slabi teretnjakove štitove te Voyager potom lansira 4 fotonska torpeda koja uništavaju teretnjak.

Prilikom prolaska kroz vrtlog, Voyager ispušta torpeda, a udarni val gura brod na drugi kraj anomalije. Nakon nekoliko minuta Voyager izlazi iz Praznine, skrativši tako put prema Zemlji za 2 godine.

15.07.2008.

Napad Kazonaca

Dolaskom u kvadrant Delta kapetanica Janeway odlučila je uništiti Skrbnikovu Mrežu umjesto da je prepusti Kazoncima, čime se osudila na neprijateljstvo sa kazonskom sektom Nistrim. Razbješnjeni uništenjem Mreže koja im je trebala osigurati nadmoć u regiji, Nistrimi se nisu štedjeli kako bi preoteli Voyager, a posadu pobili. Posadi Voyagera zadan je težak udarac kad je Seska, članica Chakotayevih Makija za koju se ispostavilo da je kardasijanska špijunka, prebjegla Kazoncima.

Kazonci su smislili varku: Seska je poslala Chakotayu poziv u pomoć govoreći mu da će maje Culluh ubiti nju i njihovo tek rođeno dijete. Naime, ona je uzela uzorak Chakotayeve DNA dok je bio zarobljen na kazonskom brodu i oplodila se. Iako su i kapetanica i Chakotay slutili da se radi o zamkci, ipak se odlučuju upustiti misiju spašavanja Seske i djeteta. Ubrzo nailaze na oštećeni kazonski šatl sa kojeg spašavaju Kazonca Terina, Seskina prijatelja. On im govori da je maje Culluh ubio Sesku, a dijete odveo na obližnji planet Jima IV. Terin im obećava pomoć, prijeko potrebnu kako bi se prošlo kroz Nistrimsku obranu. Na putu do planeta Voyager je nekoliko puta napadnut, no nije pretrpio gotovo nikakva oštećenja - čudan je bio tek način napada: Kazonci su svaki put ciljali samo jedan dio broda i onesposobljavali sekundarne zapovjedne potprocesore. Kad je prišao planetu Voyager je naišao na znatno jače kazonske snage, pri čemu je uspio uništiti ili znatnije ošteti nekoliko kazonskih brodova. Tada su se Janewayine i Chakotayeve slutnje pokazale točnima; radilo se o zamci. Terin je poslan da u u ključnim trenucima bitke izvrši samoubilački napad i ošteti Voyager iznutra, jer njegovo je tijelo bilo ispunjeno eksplozivnim nabojem. Kapetanica uviđa da gubi bitku i izdaje zapovijed za samouništenje Voyagera, no zbog oštećenih sekundarnih zapovjednih potprocesora otkazuje sustav za samouništenje. Kapetanica tada zapovijeda Parisu da uzme šatl i pronađe talaksijanski brod koji je bio u blizini.

Pod vodstvom maje Culluha u čijoj pratnji je i Seska, živa i zdrava, Kazonci ulaze na brod i preuzimaju ga. Posada Voyagera ostavljena je na obližnjem planetu Hanon IV koji je još u fazi razvoja, no ipak pogodan za život.

 

Skrbnikova smrt

Godine 2371. Voyager odlazi na svoju prvu misiju u potrazi za makijskim odmetnicima koji su, kako se čini, nestali u Pustinji. Na makijskom brodu je i Tuvok koji ima zadatak špijunirati rad Makija. Kapetanica Janeway ima zadatak locirati svog nestalog časnika i uhititi nestale odmetnike. Na samom ulasku u Pustinju Voyager nailazi na dislokacijski val koji ne mogu izbjeći, a ovaj ih odbacuje na drugi kraj galaksije, 70.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Tom prilikom brod je znatno oštećen, a mnogi članovi posade su poginuli. Isti fenomen je zahvatio i makijski brod nekoliko dana ranije. Svi zajedno su se našli na ogromnoj svemirskoj postaji koju je kontroliralo nepoznati tuđinac.

Na članovima posada izvodio je medicinske eksperimente te ih nakon toga vraćao na njihove brodove. Istražujući, kapetanica Janeway otkriva da ta ogromna postaja zvana Mreža pripada biću zvanom Skrbnik. Skrbnik je pripadnik napredne vrste iz druge galaksije koja je slučajno izazvala katastrofu na planetu kojeg su posjetili i u potpunosti uništili površinu planeta. Stanovnicima planeta, zvanim Okampe, prijetilo je izumiranje zbog te katastrofe. Dvoje Skrbnika odlučilo je ostati i brinuti se za njih. Stvorili su im ogroman grad ispod površine planeta u kojem su Okampe živjele. Postaja ih je opskrbljivala energijom i svime što je potrebno da se zaštite od raznih neprijatelja. Površinu planeta zauzeli su Kazonci, no nisu mogli prodrijeti do grada u podzemlju.

Tijekom godina jedan od Skrbnika napustio je postaju. Ostario i onemoćao, Skrbnik se pokušao razmnožavati. Mislio je da bi netko od njegovih potomaka preuzeo brigu o Okampama. Upravo zbog toga otimao je brodove diljem galaksije s namjerom da pronađe kompatibilnu vrstu. No svi njegovi pokušaji završili su neuspješno. Kazonci su shvatili da se Skrbniku bliži kraj, pa su neprestano bili u blizini Mreže. Njihova namjera je bila uzeti svu tehnologiju sa napredne stanice nakon njegove smrti. Kapetanica Janeway nije mogla dopustiti tako što, pa je udružila snage sa Makijima u borbi protiv Kazonaca. Ona i Tuvok se teleportiraju na Mrežu s namjerom da pronađu način kako se vratiti u kvadrant Alfa. Na Mreži nalaze Skrbnika koji je pokrenuo samouništenje Mreže kako ne bi došla u ruke Kazonaca, neprijatelja Okampa.

U međuvremenu Kazonci dolaze sa pojačanjem i napadaju Voyager i makijski brod. Chakotay traži da njegovu posadu teleportiraju na Voyager, a on se svojim brodom zabija u kazonski razarač. Trenutak prije sudara i on se teleportira na Voyager. U borbi je oštećena Mreža i njen sustav za samouništenje koji otkazuje. Kapetanica Janeway se našla pred teškom odlukom: iskoristiti Mrežu i vratiti Voyager u kvadrant Alfa čime bi pomogla Kazoncima da se domognu nadmoćne tehnologije i unište Okampe, ili uništiti Mrežu i zaštiti Okampe, no time Voyager osuditi na ostanak u kvadrantu Delta. Kapetanica se odlučuje uništiti Mrežu, s nadom da će ipak pronaći kraći put kući.Prevagnula je federacijska etika - Janeway uništava Skrbnikovu postaju i ostavlja Kazonce bez plijena, a kombinirana federacijsko-makijska posada kreće na dugo, dugo putovanje kući.