STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
19.07.2008.

Prometheus incident

Nakon otkrića velike mreže relejnih stanica koja se proteže sve do alfa kvadranta, Voyager je otkrio Federacijski brod. S obzirom da glasovna komunikacija nije funkcionirala, šalju Doktora da kontaktira Flotu. No taj Federacijski brod su zauzeli Romulanci, točnije Tal-Shiar. Doktor doznaje da se brod zove Prometheus te da je to najnoviji prototip Flote dizajniran za dugotrajne taktičke zadatke. Osim što je opremljen sa svim "novitetima" koje je Flota proizvela u zadnjih 5 godina (ablativni oklop, bioneuralno sklopovlje i kvantna torpeda) imao je i multivektorski način napada (MVAM - Multi-Vector Assault Mode) koji je uključivao razdjeljivanje broda na tri dijela i svaki dio jednako borbeno i manevarski opremljen.

Dok je Doktor "razgovarao" sa računalom, Prometheusa napada brod klase Nebula. No nakon što su Romulanci aktivirali MVAM, brod klase Nebula je s lakoćom poražen. Tada Doktor zajedno sa EMH II (Prometheusovim doktorom) uspije formulirati plan kojim onesposobljuju Romulance. No, Prometheus presreću tri D'Deridex ratne ptice te započinju paljbu. No tad dolazi i Flota sa 2 Defianta i Akirom te započinju paljbu. Nakon što EMH II slučajno aktivira MVAM te uz pomoć Defianta unište Warbird, Romulanci se povlače.

Doktor kontaktira Flotu te im ispriča sve što se dogodilo Voyageru. Flota ga zatim vraća u Deltu pomoću iste mreže kojom je on poslan u Alfu.Iako sam incident nije baš jedan od značajnijih, ono što je bitno da smo po prvi put vidjeli u Zvjezdanim stazama jest punokrvno opremljen brod za borbu sa modernim Federacijskim sustavima u akciji. Prometheus kao klasa izgleda stvarno impresivno, a činjenica da ima vatrenu moć veću od D'Deridexa, tadašnje "kreme" Romulanskog Carstva, stavlja Romulance u težak položaj. Druga stvar je uklapanje u situaciju u Alfi, s obzirom da znamo da se ovaj incident dogodio tri mjeseca prije sklapanja saveza između Federacije i Romulanaca.

Zadnja stvar je referenca na Tal'Shiar. Iako nije značajnije utjecala na moć Tal'Shiara, ovaj incident je efektivno onemogućio njegov povratak na galaktičku scenu. Veliki gubici u Dominionskom ratu te pobuna Remanaca poslije toga je označio kraj toj organizaciji. Ovaj je brod bio najveća šansa za povratak Tal'Shiara.