STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
20.07.2008.

Unimatrica 0

Greškom prilikom asimilacije nastaje veliki broj mutiranih radilica koje su sposobne biti onakve kakve su bile prije asimilacije. Ubrzo je konstruirano virtualno okruženje po imenu 'Unimatrica 0' u kojemu su radilice mogle zadržati svoju individualnost ali samo za vrijeme regeneriranja, te su gubile pamćenje o događajima u Unimatrici.

Kako je Kolektiv pronašao način da detektira i eliminira "neispravne" radilice, postalo je samo pitanje vremena kada će saznati dovoljno podataka da razotkrije i ostale radilice. Ali jedna radilica, koja je nosila recesivnu mutaciju nije više dio Kolektiva te može djelovati izvan svog regeneracijskog ciklusa – Sedma od Devet. Axum, osoba s kojom je Sedma provodila mnogo vremena prije odlaska iz Kolektiva, poziva Sedmu za vrijeme njenog regeneracijskog ciklusa u Unimatricu 0 te joj objašnjava situaciju. Ona mu govori da je na brodu te da treba konzultirati kapetanicu Janeway.

Nakon što je Janeway čula da može unakaziti Kolektiv, oduševljeno je prihvatila ideju. Zajedno sa Sedmom dogovorila je susret sa Axumom u Unimatrici 0. Axum i ostale "slobodne" radilice osmislili su nanovirus koji maskira mutacijske signale radilica u Unimatrici 0. Međutim, Borg Kolektiv je pronašao način da infiltrira radilice u Unimatricu 0. Borg Kraljica preko radilica saznaje da se Janeway umiješala u cijelu priču. Janeway predlaže Axumu da krenu u ofenzivu, umjesto da se nastave skrivati. Doktor zna modificirati Axumov nanovirus tako da spriječi djelovanje kortikalnog inhibitora. Drugim riječima, radilice bi mogle zadržati svoju individualnost i sjećanja nakon završetka regeneracije.

Vidjevši da je Janeway umiješana, Kraljica pokušava pregovaračku taktiku. U zamjenu za transwarp tehnologiju (kojom bi Voyager mogao prije doći kući), traži da se kapetanica ne miješa u unutrašnje poslove Kolektiva. Unatoč primamljivom mamcu, Janeway odbija.

Voyager pronalazi cilj u koji treba postaviti nanovirus – taktička kocka 4. klase, opremljena masivnim oklopom i višestrukim obnavljajućim štitovima koji štite centralni pleksus. Nakon što su Janeway, B'Elanna i Tuvok cijepljeni modificiranim nanovirusom, upućuju se prema Flyeru.

Dok je Voyager napadao Kocku, kapetanica se zajedno sa Tuvokom i B'Elannom prikradala u Delta Flyeru. Kraljica je otkrila šatl te ga uništila. Tik prije uništenja kapetanica, Tuvok i B'Elanna su se teleportirali u Kocku. Ubrzo su naišli na radilice koje su ih asimilirale. Kad je doktor shvatio da je tim asimiliran, Voyager se sa velikim oštećenjima povukao iz borbe.

Tuvok i B'Elanna su se osvijestili te shvatili da se nalaze na Kocki. Došli su do ulaza u centralni pleksus, gdje iznenađeni pronalaze kapetanicu. Za vrijeme dok su B'Elanna i kapetanica pokušavale "provaliti", Tuvok je počeo gubiti koncentraciju te je čuo kako ga Kolektiv "doziva". Kraljica je bila zabrinuta što ne može čuti Janeway i B'Elannu te ih je pokušala uhvatiti pomoću Tuvoka. U svom naumu je i uspjela, ali tek nakon što je Torres usadila virus u Kolektiv. Kad je doktor shvatio da nešto nije u redu sa Tuvokom, Voyager je ponovno došao do Kocke pokušavajući vratiti natrag svoj tim. Kraljica uz pomoć Tuvokovih pristupnih kodova zadaje Voyageru veliku štetu te se brod povukao iz borbe.

Unatoč neuspjehu u izvlačenju posade iz Kocke, misija je uspjela. Kraljica je zbog virusa gubila radilice jer one nisu više dio Kolektiva. Kapetanici je dala ultimatum da kaže svim radilicama da se vrate u Kolektiv inače će početi uništavati brodove na kojima se nalaze "slobodne" radilice. Bila je prisiljena uništiti 11 brodova, no kapetanica nije željela dokrajčiti svoju misiju.

Nakon samouništenja brodova, "slobodne" radilice su odlučile krenuti u napad. Odlučile su koordinirati preuzimanje što većeg broja brodova kako bi se mogli suprotstaviti Kolektivu. Kako se brod Klingonca Koroka nalazio blizu Voyagera, on je odlučio zajedno sa nekoliko slobodnih radilica preoteti brod i pomoći Voyageru u spašavanju tima iz Kocke.

Kraljica je predstavila kapetanici svoje zadnje otkriće – modificirani nanovirus koji uništava autonomne funkcije radilica – te ga planira upotrijebiti u Unimatrici 0. Ipak je dala kapetanici posljednju šansu da naredi radilicama da se vrate u Kolektiv. Nakon što je uspostavljena komunikacija između Kocke i Voyagera, kapetanica je rekla Chakotayu, Sedmoj i doktoru da moraju uništiti Unimatricu 0.

Voyageru se, potom, približila Sfera kojom je zapovijedao Korok te im je rekao da su se došli pridružiti borbi. U suradnji sa Korokovim brodom Voyager je uništio Unimatricu 0. Sfera i Voyager su napadali Kocku te joj zadali oštećenja. Shvativši da će izgubiti bitku, Kraljica je naredila samouništenje Kocke kako posada Voyagera ne bi uspjela spasiti svoj tim na Kocki. Ipak, u posljednji trenutak Voyager je uspio teleportirati članove posade te otići. Zahvaljujući neuralnim supresorima, doktor je uspio otkloniti svo kibernetičko sklopovlje iz tima, a jedino će Tuvokov oporavak trajati nešto duže. Još jedan brod pod kontrolom bivših radilica je kontaktirao Korokov brod. Unatoč tome što je Unimatrica 0 uništena, pokret otpora je živ te s vremenom Kolektiv neće biti isti.

20.07.2008.

Andorijansko - Vulkanski rat

Sve do uplitanja Enterprisea (NX-01) u sukob između Vulkanaca i Andorijanaca, situacija je bila prilično jednostavna – Vulkanci su pokušavali inicirati pregovore, dok su Andorijanci bili paranoični i nisu vjerovali u časne namjere Vulkanaca.

Iako ovakvim rezimiranjem ispada da su Vulkanci pozitivci, a Andorijanci negativci, postoji i druga strana medalje koju je Enterprise počeo razotkrivati od skoro samog početka svoje misije.

 

Incident u samostanu


Nedugo nakon početka svoje misije, Enterprise je prolazio u blizini hrama P'Jem te je kapetan Archer odlučio da sa svojom časnicom T'Pol posjeti to veliko vulkansko svetište.

Po dolasku otkriva Andorijance u svetištu, no oni ga ipak uspjevaju zarobiti. Andorijanci su tražili stanicu za prisluškivanje (listening post) unutar vulkanskog svetišta, za koju su vjerovali da se koristi za praćenje andorijanskih aktivnosti.

Archer zajedno sa T'Pol otkriva stanicu, na žalost Vulkanaca. Otad ga Andorijanac Shran smatra svojim najboljim saveznikom, vjerujući njemu i ljudima puno više od Vulkanaca. Otkriće stanice će imati ogroman utjecaj ne samo za međunarodne odnose nego i međusobne odnose između Archera i Shrana.

Sve zajedničke operacije Zvjezdane Flote i VHC-a (Vulkanskog vrhovnog zapovjedništva) su otkazane, a T'Pol je prisiljena napustiti Enterprise. U zadnjoj misiji sa T'Pol, Archer posjećuje jednu vulkansku koloniju. Tamo ih otima ekstremna skupina terorista. U međuvremenu dolazi vulkanski brod, te su ljudi i Vulkanci prisiljeni surađivati da oslobode svoje ljude. S obzirom da Vulkanci nisu previše kooperativni, u igru uskače Shran koji objašnjava ljudima da Andorijanci nikome ne ostaju dužni.

Iako uspiju osloboditi svoje ljude, T'Pol je ozlijeđena pokušavajući spasiti život vulkanskom časniku. T'Pol ostaje na Enterpriseu. Ta će odluka imati dalekosežne posljedice za T'Pol i njezinu majku T'Less. Majka biva prisiljena otići u mirovinu zbog toga što je T'Pol razotkrila P'Jem kao stanicu za prisluškivanje. P'Jem je, naravno, uništen. Iako nije bilo žrtava, kulturni gubitak je ipak bio prevelik.

 

 

Prekid vatre


Nakon godinu dana sukoba između Vulkanaca i Andorijanaca, Andorijanci su spremni na pregovore, ali samo uz pomoć posrednika. S obzirom na iskustvo u hramu P'Jem, zapovjednik andorijanskih snaga na aneksiranom vulkanskom planetu Weytahn Shran, poziva Archera da dođe i sudjeluje kao posrednik.
Weytahn kao planet ima zanimljivu povijest. Nakon što su Andorijanci okupirali taj planet 2052. započinju ga teraformirati. Vulkanci zauzimaju taj planet u vulkansko - andorijanskom sukobu 2097. godine te mu mijenjaju ime u Pan Mokar.

Situacija eskalira 2152. godine kada Andorijanci počnu naseljavati planet te dopremati vojne trupe i zalihe za borbu protiv Vulkanaca.

Nakon što se Archer zajedno sa T'Pol spustio na planet, zarobljavaju ih Andorijanci te ih odvode Shranu. Archer uspije dogovoriti sa Shranom oslobađanje jednog taoca, ali zauzvrat obećava da će dovesti ambasadora Sovala, jer on jedini može ispuniti Shranove zahtjeve.

Kad su se drugi put spuštali na planet, šatl je oboren iako je Shran izričito naredio da se ne puca. Nakon što je Archer otišao sa Enterprise-a, Trip primijeti da se planetu približavaju Andorijanci sa pojačanjima. Vulkanci upozoravaju Enterprise da se makne jer će ovo uskoro postati ratna zona. Enterprise ipak ostaje.

Za to vrijeme na planetu Archer otkrije da pucanje na šatl nije Shranovo djelo, nego jedne njegove časnice. Nakon što ju razotkrije pred Shranom, započeti su pregovori o prekidu vatre na planetu.

Tri broda Andorijanske imperijalne garde izlaze iz warpa te se upute prema planetu. Enterprise stane između njih i vulkanskih borbenih krstarica D'Kyr klase, te u konferencijskoj vezi sa Andorijancima i Vulkancima objašnjava da neće dopustiti da se ovdje započne rat dok se dolje vode mirovni pregovori.
Nakon prekida sukoba, Vulkanci i Andorijanci se dogovore o nastavku pregovora na Andoriji. Tim pregovorima je Andorijancima vraćen planet Weytahn.
Prije nego su je odveli, andorijanska časnica je rekla da na Andoriji ima još osoba koje misle da pregovori neće postići ništa.

 

 

Superoružje


Nakon što je Zemlju pogodilo snažno oružje (2x26 - The Expanse), Andorijanska imperijalna garda je ostala zapanjena snagom tog oružja. Saznavši da je Flota poslala Enterprise u Delfsko prostranstvo kako bi pronašao oružje koje je puno moćnije od prototipa, Andorijanci šalju osobu kojoj Archer vjeruje – Shrana. Cilj mu je ukrasti oružje kad ga Archer nađe.

Archer je uspostavio suradnju sa Grelikom - Xindi-Arborealom odgovornim za tehničku stranu izgradnje oružja (3x07 – The Shipment). Uspio ga je nagovoriti da sabotira oružje.

Nekoliko mjeseci kasnije Shranov brod poslan u Prostranstvo spašava Enterprise iz anomalije koja je zamalo uništila brod. Shran govori Archeru kako ga je poslala Andorijanska imperijalna darda kao pomoć Archeru u pronalaženju prototipa jer ima sofisticiranije senzore. Ipak T'Pol upozorava Archera kako su Andorijanci vrlo podli, te je moguće kako Shran sprema nešto što Archer ne zna. Iako Archer misli da je T'Pol skeptična, ipak prihvati njezin savjet.Uz pomoć Shranovog broda pronalaze Degrin brod (Degra je kreator ksindijskog oružja) te prototip.

Nakon neuspjelog testa prototipa, Archer govori Shranu da je Grelik uspio u sabotaži oružja. Iako je prototip neispravan AIG ipak traži Shrana da donese prototip, jer je svejedno i dalje dovoljno jak. Shran postavlja pitanje zapovjedniku je li oružje stvarno vrijedno gubitka savezništva sa ljudima. Zapovjednik mu naredi neka nastavi sa operacijom.

Prototip je smješten u Shranov brod. Taktička časnica koja se sprijateljila sa Reedom sabotirala je senzore. Shran je onesposobio Enterprise-ov pogon, te ga Archer ne može slijediti.

Ipak Reed je znao da su senzori sabotirani te uspiju slijediti Shranov brod. Archer zaprijeti Shranu činjenicom kako posjeduje komandne kodove za uništenje oružja, te će ih upotrijebiti ako mu Shran ne vrati prototip. U zadnjem trenutku prije eksplozije Shran izbacuje prototip čija eksplozija oštećuje njegov brod.

Oko 5 mjeseci poslije Shran pomaže Archeru u uništenju ksindijskog superoružja koje se nalazi nadomak Zemlje. Time je Archherovo povjerenje u Shrana djelomično vraćeno.

 

 

 

 

Ujedinjenje


Povratkom Enterprisea na Zemlju, otvorila su se neka zanimljiva pitanja. Prvenstveno tu je strah ljudi od novih napada. Osim toga prekid T'Poline službe u VHC-u te njezin odnos sa svojom obitelji.

Nakon dolaska na Vulkan T'Pol saznaje da je njezina majka prisiljena otići u mirovinu zbog incidenta u hramu P'Jem. T'Less joj govori da ne može tako brzo odustati od svojih zaručničkih obveza. Kass (T'Polin bivši zaručnik) ima vrlo moćnog oca, te ako bi se vjenčala s njime, T'Less bi se vratila na staru poziciju. T'Pol pristaje, a Kass joj dopušta da još neko vrijeme provede na Enterpriseu iako vulkanska tradicija nalaže drugačije.

U eksploziji u vulkanskoj ambasadi na Zemlji, mjesec dana kasnije, pogiba Adm. Forrest pokušavajući spasiti Sovala.

VHC za napada optužuje radikalnu vulkansku sektu – Siranite. Enterprise dolazi do Vulkana gdje pokreće vlastitu istragu. Archer saznaje da Siraniti nisu odgovorni, nego da postoji nešto više iza svega toga.

T'Pol dobija od svoje majke poziv da ode u pustinju. Dok su bili u pustinji Archer i T'Pol se sklone u pećinu zbog oluje. Tamo susretnu Syrana koji, dok T'Pol nije bila prisutna u pećini, je napravio spoj umova sa Archerom. Tako je Archer, ne znavši što mu je Syran napravio, primio Surakovu „katru“. U sljedećoj oluji Syran pogine pokušavši zaštititi Archera i T'Pol.

Nakon što se oluja smirila Archer i T'Pol krenuše dalje pokušavši pronaći T'Less. Archer instinktivno pronalazi skriveni ulaz u pećinu. Nakon ulaska zarobljavaju ih Siraniti te ih odvode u logor gdje T'Pol pronalazi svoju majku.

U međuvremenu na Enterpriseu, Soval je htio saznati tko je zapravo bio odgovoran za bombardiranje ambasade. Zato je napravio spoj umova sa mrtvacem koji je sudjelovao u bombardiranju. Saznavši da Siraniti nisu krivi, obraća se VHC-u. Kancelar V'Lass mu je oduzeo ambasadorsku titulu nakon što mu je Soval rekao da je napravio spoj umova sa mrtvacem, što je na Vulkanu zabranjeno raditi. V'Lass uvjeri ostatak vijeća da je osoba koja je bombardirala ambasadu zapravo bio Siranit koje je operirao u VHC-u.

U logoru su Archer i T'Pol stavljeni u zatvor da bi se vidjelo što s njima. Nakon što im je Archer rekao da je Syran umro, ali da mu je prije smrti „napravio nešto“, T'Pau (vođa Siranita) odluči izvaditi Surakovu katru – čin koji bi Archera mogao koštati života.

Archer dobije nekoliko vizija u kojima vidi Suraka, a u zadnjoj mu Surak kaže da pronađe Kir'sharu – artefakt koji bi vratio Vulkan na njegov stari put, onakav kakvim ga je on zamislio, a ne VHC. Također mu objasni da ako ne pronađe Kir'sharu, da će izbiti međuzvjezdani rat koji će uništiti Vulkan. Nakon što T'Pau ne uspije „izvaditi“ Surakovu katru iz Archera, ona, Archer i T'Pol kreću pronaći Kir'sharu.

U međuvremenu V'Lass pronalazi sklonište gdje se Siraniti skrivaju te naredi bombardiranje kompletnog područja. Pronašavši Kir'sharu, Archer, T'Opau i T'Pol odlaze iz skloništa koje je skoro sravnjeno sa zemljom.

U sukob se umješa Enterprise koji govori da su njegovi ljudi dolje. V'Lass zaprijeti da će napasti Enterprise ako se ne povuče.

Izašavši iz skrovišta, T'Pol pronalazi svoju majku na umoru. Nakon što se T'Pol oprostila sa svojom majkom, krenuli su prema glavnom gradu. U međuvremenu na Enterpriseu, Soval otkriva Tripu da su pregovori s Andorijancima bili odugovlačenje.
Zapravo je V'Lass skupljao snage da napravi preventivni udar na samu Andoriju. Saznavši to, Trip naredi odlazak sa Vulkana prema Andoriji da upozori Andorijance, unatoč činjenici da je admiral Gartner naredio Enterprise-u povratak na Zemlju.
V'Lass je objasnio VHC-u da moraju napasti Andoriju jer znaju da Andorijanci imaju prototip ksindijskog oružja te će ga iskoristiti.

Također im govori da su koristili sonde da generiraju vulkansku prisutnost blizu Weytahna – planeta koji je sporazumom iz 2152. ustupljen Andorijancima, a sve to da odvuče andorijansku flotu od Andorije (Procyona).

Unatoč protivljenju amdinistratora Kuvaka, VHC se složi da je napad na Andoriju opravdan.
V'Lass saznaje da je Archer pronašao Kir'sharu te ju nosi u VHC kako bi uvjerio članove da je napad na Andoriju početak kraja. Zato naredi časniku od povjerenja da pošalje elitni tim koji će ubiti Archera i uništiti Kir'sharu.

Nakon što su ih pronašli Archer i T'Pau uspjevaju pobjeći dok T'Pol ostaje zarobljena. Ona je potom odvedena u VHC.

Soval i Trip uspiju nagovoriti Shrana da pošalju svu flotu na dane koordinate kako bi spriječili vulkansku flotu od dosizanja Andorije. Shran ima 6 spremnih brodova i smatra da bi bilo dobro da im se Enterprise pridruži.

Administrator Kuvak postaje sve nemirniji kad vidi da su se Andorijanci pripremili, a pogotovo kad shvati da su naoružani standardnim naoružanjem. Nakon što pokuša spriječiti napad V'Lass zaprijeti da će ga dati uhititi.

Shran detektira 12 vulkanskih brodova te kaže Tripu da ostatak flote neće stići na vrijeme. Enterprise je pokušao spasiti jedan andorijanski brod, na što Vulkanci odgovaraju paljbom po Enterprise-u.
Ipak netom prije uništenja ulazi Archer u VHC te pokazuje Kir'sharu. Administrator Kuvak naređuje prekid napada te se vulkanska flota povlači. VHC je raspušten te T'Pau najavljuje početak novog doba za Vulkan i za Zemlju.

T'Pol prima posjetu od Kassa te mu zahvaljuje što je dao svoje kodove Archeru za ulazak u VHC. Kass joj govori da joj daje razvod jer se ona udala samo zbog svoje majke.

Ali ono čega nitko nije svjestan jest da je V'Lass povezan sa Romulancima te da je sve ovo bio paravan za ujedinjenje Vulkana i Romula.