STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
20.07.2008.

Unimatrica 0

Greškom prilikom asimilacije nastaje veliki broj mutiranih radilica koje su sposobne biti onakve kakve su bile prije asimilacije. Ubrzo je konstruirano virtualno okruženje po imenu 'Unimatrica 0' u kojemu su radilice mogle zadržati svoju individualnost ali samo za vrijeme regeneriranja, te su gubile pamćenje o događajima u Unimatrici.

Kako je Kolektiv pronašao način da detektira i eliminira "neispravne" radilice, postalo je samo pitanje vremena kada će saznati dovoljno podataka da razotkrije i ostale radilice. Ali jedna radilica, koja je nosila recesivnu mutaciju nije više dio Kolektiva te može djelovati izvan svog regeneracijskog ciklusa – Sedma od Devet. Axum, osoba s kojom je Sedma provodila mnogo vremena prije odlaska iz Kolektiva, poziva Sedmu za vrijeme njenog regeneracijskog ciklusa u Unimatricu 0 te joj objašnjava situaciju. Ona mu govori da je na brodu te da treba konzultirati kapetanicu Janeway.

Nakon što je Janeway čula da može unakaziti Kolektiv, oduševljeno je prihvatila ideju. Zajedno sa Sedmom dogovorila je susret sa Axumom u Unimatrici 0. Axum i ostale "slobodne" radilice osmislili su nanovirus koji maskira mutacijske signale radilica u Unimatrici 0. Međutim, Borg Kolektiv je pronašao način da infiltrira radilice u Unimatricu 0. Borg Kraljica preko radilica saznaje da se Janeway umiješala u cijelu priču. Janeway predlaže Axumu da krenu u ofenzivu, umjesto da se nastave skrivati. Doktor zna modificirati Axumov nanovirus tako da spriječi djelovanje kortikalnog inhibitora. Drugim riječima, radilice bi mogle zadržati svoju individualnost i sjećanja nakon završetka regeneracije.

Vidjevši da je Janeway umiješana, Kraljica pokušava pregovaračku taktiku. U zamjenu za transwarp tehnologiju (kojom bi Voyager mogao prije doći kući), traži da se kapetanica ne miješa u unutrašnje poslove Kolektiva. Unatoč primamljivom mamcu, Janeway odbija.

Voyager pronalazi cilj u koji treba postaviti nanovirus – taktička kocka 4. klase, opremljena masivnim oklopom i višestrukim obnavljajućim štitovima koji štite centralni pleksus. Nakon što su Janeway, B'Elanna i Tuvok cijepljeni modificiranim nanovirusom, upućuju se prema Flyeru.

Dok je Voyager napadao Kocku, kapetanica se zajedno sa Tuvokom i B'Elannom prikradala u Delta Flyeru. Kraljica je otkrila šatl te ga uništila. Tik prije uništenja kapetanica, Tuvok i B'Elanna su se teleportirali u Kocku. Ubrzo su naišli na radilice koje su ih asimilirale. Kad je doktor shvatio da je tim asimiliran, Voyager se sa velikim oštećenjima povukao iz borbe.

Tuvok i B'Elanna su se osvijestili te shvatili da se nalaze na Kocki. Došli su do ulaza u centralni pleksus, gdje iznenađeni pronalaze kapetanicu. Za vrijeme dok su B'Elanna i kapetanica pokušavale "provaliti", Tuvok je počeo gubiti koncentraciju te je čuo kako ga Kolektiv "doziva". Kraljica je bila zabrinuta što ne može čuti Janeway i B'Elannu te ih je pokušala uhvatiti pomoću Tuvoka. U svom naumu je i uspjela, ali tek nakon što je Torres usadila virus u Kolektiv. Kad je doktor shvatio da nešto nije u redu sa Tuvokom, Voyager je ponovno došao do Kocke pokušavajući vratiti natrag svoj tim. Kraljica uz pomoć Tuvokovih pristupnih kodova zadaje Voyageru veliku štetu te se brod povukao iz borbe.

Unatoč neuspjehu u izvlačenju posade iz Kocke, misija je uspjela. Kraljica je zbog virusa gubila radilice jer one nisu više dio Kolektiva. Kapetanici je dala ultimatum da kaže svim radilicama da se vrate u Kolektiv inače će početi uništavati brodove na kojima se nalaze "slobodne" radilice. Bila je prisiljena uništiti 11 brodova, no kapetanica nije željela dokrajčiti svoju misiju.

Nakon samouništenja brodova, "slobodne" radilice su odlučile krenuti u napad. Odlučile su koordinirati preuzimanje što većeg broja brodova kako bi se mogli suprotstaviti Kolektivu. Kako se brod Klingonca Koroka nalazio blizu Voyagera, on je odlučio zajedno sa nekoliko slobodnih radilica preoteti brod i pomoći Voyageru u spašavanju tima iz Kocke.

Kraljica je predstavila kapetanici svoje zadnje otkriće – modificirani nanovirus koji uništava autonomne funkcije radilica – te ga planira upotrijebiti u Unimatrici 0. Ipak je dala kapetanici posljednju šansu da naredi radilicama da se vrate u Kolektiv. Nakon što je uspostavljena komunikacija između Kocke i Voyagera, kapetanica je rekla Chakotayu, Sedmoj i doktoru da moraju uništiti Unimatricu 0.

Voyageru se, potom, približila Sfera kojom je zapovijedao Korok te im je rekao da su se došli pridružiti borbi. U suradnji sa Korokovim brodom Voyager je uništio Unimatricu 0. Sfera i Voyager su napadali Kocku te joj zadali oštećenja. Shvativši da će izgubiti bitku, Kraljica je naredila samouništenje Kocke kako posada Voyagera ne bi uspjela spasiti svoj tim na Kocki. Ipak, u posljednji trenutak Voyager je uspio teleportirati članove posade te otići. Zahvaljujući neuralnim supresorima, doktor je uspio otkloniti svo kibernetičko sklopovlje iz tima, a jedino će Tuvokov oporavak trajati nešto duže. Još jedan brod pod kontrolom bivših radilica je kontaktirao Korokov brod. Unatoč tome što je Unimatrica 0 uništena, pokret otpora je živ te s vremenom Kolektiv neće biti isti.