STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
22.07.2008.

Temporalni sporazum

Međuzvjezdani je sporazum o vremenskim putovanjima sličan Temporalnoj prvoj zapovijedi Zvjezdane flote. Kada je putovanje kroz vrijeme u potpunosti istraženo, sve veće temporalne sile složile su se da će biti korišteno samo za istraživanja. No, neke frakcije prekršile su sporazum, započevši Temporalni hladni rat.

Neimenovane vrste, poput onih koje predstavlja Lik iz budućnosti, u svojim su spletkama koristile Sulibane, Tolijance i Tandarance. Ostale, koje su bile sposobne kroz vrijeme, slale su temporalne agente poput Danielsa.

Na'kuhl, frakcija Temporalnog hladnog rata iz 29. stoljeća, žestoko se suprotstavljala Temporalnom sporazumu; tvrdili su da je vremensko putovanje njihovo puno pravo, išavši toliko daleko da su pomagali nacistima u borbi protiv saveznika kako bi ostvarili svoje ciljeve.

22.07.2008.

Sporazum o savezu

Službeni je dogovor između Ujedinjene Federacije Planeta i Klingonskog Carstva. Prema uvjetima sporazuma, svaka strana može zatražiti pomoć u borbi protiv svojih neprijatelja. (TNG: "Redemption, Part I") Vulkanski veleposlanik Sarek bio je jedan od ključnih aktera tijekom pregovora kojima je stvoren savez.

Federacijsko-klingonski savez doveo je do promjene u ravnoteži moći Alfa i Beta kvadranata, pošto su se dva nekadašnja neprijatelja ujedinila.

Romulansko Carstvo gurnuto je u stranu, nesposobno da se natječe protiv kombiniranih sila Federacije i Klingonaca. Romulanci su posvetili poveliku količinu resursa nastojanju da unište savez, no bez uspjeha.

Dominij je, pak, 2372. godine, uspio razbiti Savez, manipulirajući Klingoncima i nagovorivši ih na ničim izazvanu invaziju na Kardasijansku Uniju. Savez je ipak obnovljen tijekom slijedeće godine, nakon što je Dominij udružio snage sa Kardasijancima u ratu protiv Klingonaca.

22.07.2008.

Sporazum o Neutralnoj Zoni

Navedeni sporazum potpisan je tijekom 2267. godine i njime je stvorena zajednička federacijsko-klingonsko-romulanska kolonija na planetu Nimbus III (poznatom i kao "Planet mira"), smještenom u romulanskoj Neutralnoj Zoni.

Tijekom 2287. godine Spock je upozorio svog brata Sybocka kako je nasilnim upadom na Nimbus III Sybok počinio čak 17 prekršaja iz Sporazuma o Neutralnoj zoni, uključujući okupaciju Paradise Cityja i napad na spasilački tim Zvjezdane flote.

22.07.2008.

Siriuski sporazum

Siriuski sporazum potpisan je između kzinske Patrijarhije i Zemlje po završetku zemaljsko-kzinskih ratova. Njime je dogovorena potpuna demilitarizacija Patrijarhije, uz dozvolu za formiranje kzinskih obrambenih snaga ograničenog opsega. Također dozvoljava Zemlji, a kasnije i Ujedinjenoj Federaciji Planeta, potpun i neograničen pristup kzintskom prostoru.

Sporazum je potpisan na planetu u sustavu Sirius, najvjerojatnije na Siriusu IX.

22.07.2008.

Organijski sporazum

Organijski sporazum, također znan kao Organijski mirovni sporazum, dogovor je između Ujedinjene Federacije Planeta i Klingonskog Carstva, a pod patronatom moćne bestjelesne vrste po imenu Organijanci. Navedenim sporazumom okončan je Prvi federacijsko-klingonski rat vođen tijekom 2267. godine. Sporazum je uspostavio Neutralnu Zonu između dvije vrste.

Prema uvjetima sporazuma, svaka strana može odabrati nenastanjen planet unutar Neutralne Zone, i daje joj se mogućnost da demonstrira svoju sposobnost najučinkovitijeg razvitka tog planeta. Također, svakoj strani dopušteno je pravo zatražiti upotrebu objekata na granici one druge.

Organijski sporazum zamjenjen je Khitomerskm sporazumom iz 2293. godine, čime se ostvarilo predviđanje Organijanaca da će jednog dana Klingonci i Federacija postati prijatelji.

22.07.2008.

Khitomerski sporazum

Sastoji se od dva povijesna mirovna sporazuma između Klingonskog Carstva i Ujedinjene Federacije Planeta. Navedeni sporazum označio je početak pomirbe između višestoljetnih neprijatelja. Sklopljen je na Khitomerskoj konferenciji tijekom 2293. godine, održanoj na klingonskom planetu Khitomeru.

Eksplozija klingonskog mjeseca Praxisa tijekom 2293. godine uzrokovala je ozbiljne ekološke katastrofe na klingonskom matičnom planetu i gotovo potpunu propast klingonskog gospodarstva. Nakon tih događaja klingonski kancelar Gorkon započeo je mirovne pregovore sa Federacijom, tijekom kojih se Spock našao u ulozi federacijskog pregovarača.

Prvotno je dogovoreno da će se mirovna konferencija održati na Zemlji, no takav je prijedlog odbačen nakon atentata na kancelara Gorkona na njegovom putu prema Zemlji. Stoga je kao alternativna lokacija odabran klingonski planet Khitomer, što je držano u tajnosti, a kako bi se spriječili budući napadi. Unatoč daljnjim pokušajima klingonskih/federacijskih/romulanskih urota, Khitomerska konferencija pokazala se kao uspješna početna točka u boljim klingonsko-federacijskim odnosima. (Star Trek VI: The Undiscovered Country)

U pregovorima je Federaciju predstavljao Curzon Dax, a na istima je bio prisutan i romulanski senator Pardek. Kao dio dogovora, Carstvo se odreklo svog povijesnog vlasništva u sektoru Archanis, smještenog u federacijskom području na klingonskoj granici.

Bitka na Narendri III tijekom 2344. godine, imala je veliki utjecaj na međuzvjezdanu povijesti. Nakon što ih je izdalo Romulansko Carstvo, te nakon što su svjedočili hrabrosti Enterprisea-C, Klingonci su još više učvrstili odnose sa Federacijom i konačno okončali iste sa Romulancima.

Gowron je tijekom 2372. godine povukao Klingonsko Carstvo iz Khitomerskog sporazuma, kao odgovor na federacijsku osudu njegove invazije na Kardasiju. Nakon što savez između Dominija i Kardasijanske Unije uvodi Kardasijansku Uniju u Dominijski rat, Gowron je obnovio sporazum o savezništvu i prijateljstvu s Federacijom.

22.07.2008.

Jankatski sporazum

Jankatski sporazum spriječava svakoj od moćnih vrsta Alfa i Beta kvadranata da uđu u drugi kvadrant radi vojnih ciljeva. Sporazum su potpisali Federacija i Kardasijanci, no vrlo je vjerojatno da su ga potpisale i ostale važnije vrste u Alfa i Beta kvadrantu.

Sedma od Devet optužila je Federaciju i Kardasijance da su prekršili sporazum tijekom 2376. godine, no utvrdilo se da je bila paranoična radi nekih izmjena koje je nedavno učinila na svojoj ostavnici.

22.07.2008.

Bajoransko-kardasijanski sporazum

Povijesni je mirovni sporazum između Bajora i Kardasijanske Unije potpisan tijekom 2371. godine. Pritom je vedek Antos Bareil bio glavni bajoranski pregovarač, dok je legat Turrel predstavljao Kardasijansku Uniju. Iako je Bareil bio ozlijeđen i na samrti, pomogao je kai Winn Adami da završi pregovore. Potpisivanje sporazuma odjeknulo je cijelim Alfa kvadrantom.

Čak i sa novim sporazumom, Bajoranci su i dalje bili sumnjičavi prema Kardasijancima i nadogradili su orbitalnu senzorsku postaju na Prophet's Landingu, bajoranskoj koloniji najbližoj kardasijanskom prostoru.

Opsidijanski red žestoko se tome suprotstavljao i poslao je operativku, Dejaru, da sabotira kombinirano federacijsko-bajoransko-kardasijansko nastojanje da smjeste potprostornu postaju za komunikaciju u Gamma kvadrantu.

22.07.2008.

Bajoranski sporazum

Bajoranski sporazum označio je završetak Dominijskog rata krajem 2375. godine,a time i kapitulaciju Dominija i njegovih saveznika.

Navedeni sporazum potpisan je na svemirskoj postaji Deep Space 9 između Federacije i njenih saveznika (Klingonskog i Romulanskog Carstva) s jedne strane i Dominija i njihovih saveznika s druge strane.

22.07.2008.

Armenski sporazum

Navedeni sporazum potpisan je tijekom 2355. godine između Ujedinjene Federacije Planeta i Shelijacke Korporacije. Sporazumom se nekoliko planeta klase H iz Federacije ustupa Shelijacima.

Međutim, Federacija je tijekom 2370-ih godina osnovala koloniju na planetu Tau Cygna V tijekom 2270-ih i na taj način prekršila Armenski sporazum. Stoga su Shelijaci iskoristili svoje pravo i tijekom 2366. godine zatražili uklanjanje dotične kolonije.

Sporazum je sadržavao 500,000 riječi, a na njemu su radila 372 federacijska stručnjaka.

22.07.2008.

Algeronski sporazum

Mirovni sporazum između Ujedinjene Federacije Planeta i Romulanskog Carstva potpisan tijekom 2311. godine. Sporazum je nanovo uspostavio i redefinirao romulansku Neutralnu Zonu, i utvrdio da svako narušavanje sporazuma o Zoni bez prikladne najave, s bilo koje strane, znači početak rata.

Upotreba uređaja za skrivanje na federacijskim brodovima ovim je sporazumom izričito zabranjena. Admiral Pressman pokušao je zaobići ovu činjenicu tijekom 2358. godine, kada je testirao interfazni uređaj za skrivanje razvijen u Obavještajnoj službi Zvjezdane flote (moguće u Odjelu 31) na U.S.S. Pegasusu.

Sporazum potpisan između Federacije i Romulanskog Carstva iz 2371. zanemaruje Algeronski sporazum i omogućuje U.S.S. Defiantu instaliranje i upotrebu uređaja za skrivanje. Zauzvrat će se Romulancima proslijediti sve informacije koje Federacija dobije putovanjima Defianta u Gamma kvadrant, a posebice sve informacije koje pronađu o Dominiju.

22.07.2008.

Vaadwaurski incident

Početkom 2376. Voyager je nenamjerno prešao u potprostorne koridore pod nadzorom Tureija. Tureiji su zatražili pristup Voyagerovim računalima s namjerom da obrišu sve informacije o koridorima, što je kapetanica Janeway odbila. Tureiji su na to odgovorili otvaranjem vatre na Voyager, oštećujući brod i prisiljavajući ga da se prizemlji na obližnji planet.

Planet je, kako se kasnije otkrilo, bio matični svijet Vaadwuara, drevnih neprijatelja Tureija, davno nestalih poslije velikog međusobnog rata. Zapravo, mnogi Vaadwuari su se sakrili u stazis hibernaciju više od devet stoljeća. Na Voyager, vjerujući da su Vaadwuari žrtve agresivnih Tureija, su isplanirali zajednički pothvat bjekstva s planeta i od tureijske flote koja je u tom trenutku bila u orbiti. Međutim, Vaadwuari su ti koji su bili agresivna vrsta. Odmah su počeli planirati obnovu makar i malog dijela svoje nekadašnje dominacije regijom. ćim je Janeway shvatila što Vaadwuari planiraju, odlučila je ograničiti broj brodova koji bi se koristili tijekom operacije. Vaadwuari su na to odgovorili napadajući Voyagera nekolicinom eskadrona napadačkih brodova.

Voyager je, iako brojčano znatno nadjačan od strane Vaadwuara, počeo proboj s površine planeta. Uz slabu učinkovitost senzora, te oštećenja koja su nišanski senzori pretrpjeli u tureijskom napadu (što je za posljedicu imalo to da se moralo prijeći na manualno nišanjenje), Voyager je postigao zapanjujuću uspješnost u pogađanju zadanih ciljeva, postižući direktne pogotke čak i prilikom napada na tri cilja istovremeno.

ćak i tako, rastući broj vaadwuarskih brodova koji su se uključivali u napad prijetio je pregazivanjem brodske obrane. Voyager je uspostavio kontakt s tureijskim snagama koje su orbitirale oko planeta i pomogao im u napadu na vaadwuarske brodove, što je Voyageru dalo vremena da napusti planetnu termosferu i uključi warp pogon. Voyager se sigurno izvukao iz bitke, ostavljajući tureijsku i vaadwuarsku flotu u boju.

Vaadwuari su pretrpjeli teške gubitke u boju, no čak pedeset i dva broda su pobjegla potprostornim koridorima. Više je nego vjerojatno da Voyager još nije vidio zadnje od Vaadwuara.