STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
22.07.2008.

Vaadwaurski incident

Početkom 2376. Voyager je nenamjerno prešao u potprostorne koridore pod nadzorom Tureija. Tureiji su zatražili pristup Voyagerovim računalima s namjerom da obrišu sve informacije o koridorima, što je kapetanica Janeway odbila. Tureiji su na to odgovorili otvaranjem vatre na Voyager, oštećujući brod i prisiljavajući ga da se prizemlji na obližnji planet.

Planet je, kako se kasnije otkrilo, bio matični svijet Vaadwuara, drevnih neprijatelja Tureija, davno nestalih poslije velikog međusobnog rata. Zapravo, mnogi Vaadwuari su se sakrili u stazis hibernaciju više od devet stoljeća. Na Voyager, vjerujući da su Vaadwuari žrtve agresivnih Tureija, su isplanirali zajednički pothvat bjekstva s planeta i od tureijske flote koja je u tom trenutku bila u orbiti. Međutim, Vaadwuari su ti koji su bili agresivna vrsta. Odmah su počeli planirati obnovu makar i malog dijela svoje nekadašnje dominacije regijom. ćim je Janeway shvatila što Vaadwuari planiraju, odlučila je ograničiti broj brodova koji bi se koristili tijekom operacije. Vaadwuari su na to odgovorili napadajući Voyagera nekolicinom eskadrona napadačkih brodova.

Voyager je, iako brojčano znatno nadjačan od strane Vaadwuara, počeo proboj s površine planeta. Uz slabu učinkovitost senzora, te oštećenja koja su nišanski senzori pretrpjeli u tureijskom napadu (što je za posljedicu imalo to da se moralo prijeći na manualno nišanjenje), Voyager je postigao zapanjujuću uspješnost u pogađanju zadanih ciljeva, postižući direktne pogotke čak i prilikom napada na tri cilja istovremeno.

ćak i tako, rastući broj vaadwuarskih brodova koji su se uključivali u napad prijetio je pregazivanjem brodske obrane. Voyager je uspostavio kontakt s tureijskim snagama koje su orbitirale oko planeta i pomogao im u napadu na vaadwuarske brodove, što je Voyageru dalo vremena da napusti planetnu termosferu i uključi warp pogon. Voyager se sigurno izvukao iz bitke, ostavljajući tureijsku i vaadwuarsku flotu u boju.

Vaadwuari su pretrpjeli teške gubitke u boju, no čak pedeset i dva broda su pobjegla potprostornim koridorima. Više je nego vjerojatno da Voyager još nije vidio zadnje od Vaadwuara.