STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
22.07.2008.

Khitomerski sporazum

Sastoji se od dva povijesna mirovna sporazuma između Klingonskog Carstva i Ujedinjene Federacije Planeta. Navedeni sporazum označio je početak pomirbe između višestoljetnih neprijatelja. Sklopljen je na Khitomerskoj konferenciji tijekom 2293. godine, održanoj na klingonskom planetu Khitomeru.

Eksplozija klingonskog mjeseca Praxisa tijekom 2293. godine uzrokovala je ozbiljne ekološke katastrofe na klingonskom matičnom planetu i gotovo potpunu propast klingonskog gospodarstva. Nakon tih događaja klingonski kancelar Gorkon započeo je mirovne pregovore sa Federacijom, tijekom kojih se Spock našao u ulozi federacijskog pregovarača.

Prvotno je dogovoreno da će se mirovna konferencija održati na Zemlji, no takav je prijedlog odbačen nakon atentata na kancelara Gorkona na njegovom putu prema Zemlji. Stoga je kao alternativna lokacija odabran klingonski planet Khitomer, što je držano u tajnosti, a kako bi se spriječili budući napadi. Unatoč daljnjim pokušajima klingonskih/federacijskih/romulanskih urota, Khitomerska konferencija pokazala se kao uspješna početna točka u boljim klingonsko-federacijskim odnosima. (Star Trek VI: The Undiscovered Country)

U pregovorima je Federaciju predstavljao Curzon Dax, a na istima je bio prisutan i romulanski senator Pardek. Kao dio dogovora, Carstvo se odreklo svog povijesnog vlasništva u sektoru Archanis, smještenog u federacijskom području na klingonskoj granici.

Bitka na Narendri III tijekom 2344. godine, imala je veliki utjecaj na međuzvjezdanu povijesti. Nakon što ih je izdalo Romulansko Carstvo, te nakon što su svjedočili hrabrosti Enterprisea-C, Klingonci su još više učvrstili odnose sa Federacijom i konačno okončali iste sa Romulancima.

Gowron je tijekom 2372. godine povukao Klingonsko Carstvo iz Khitomerskog sporazuma, kao odgovor na federacijsku osudu njegove invazije na Kardasiju. Nakon što savez između Dominija i Kardasijanske Unije uvodi Kardasijansku Uniju u Dominijski rat, Gowron je obnovio sporazum o savezništvu i prijateljstvu s Federacijom.