STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
23.07.2008.

Završnica

Posljednja epizoda Voyagera sadrži dva incidenta. Jedan se nikad nije dogodio, iako je bitan zbog toga da vidimo kako će se klingonsko-federacijski odnosi razvijati u 25. stoljeću. Radnja prvog dijela se odvija 2403./04. godine (nije nigdje spomenuto nego je ekstrapolirano iz podatka koji je dan u epizodi), a drugi dio se kronološki nadovezuje na staru priču.

Zbog temporalnog paradoksa, prvi je dio (Korathov bijes) početak radnje, iako se dogadja kasnije, dok se drugi dio veže odnosno isprepliće sa prvim dijelom. Iako nisu prikazana kao odvojeni, mi smo incidente odvojili, zbog toga sto dva sukoba nisu previše vezana jedan sa drugim. Povratak Voyagera kući mozemo gledati kroz dvije bitke: Korathov bijes i Koncentrator.

 

Koncentrator

Tokom igranja Kadis-Kota sa Neelixom, Sedma otkriva veliku koncentraciju singularnosti u središtu maglice pokraj koje prolaze. Budući da maglicu nije moguće skenirati unutra, odluče ući u nju. Pri ulasku skoro se sudaraju sa Borg Kockom te odmah, potom, izlaze iz maglice. Senzorski podaci upućuju da se u maglici nalazi još barem 40-ak brodova. Unatoč entuzijazmu zastavnika Kima, kapetanica odustaje od crvotočina te nastavlja put prema alfa kvadrantu.

Tri dana poslije toga, Voyager detektira temporalni procjep te klingonsku paljbu unutar procjepa. Posada je iznenađena kad vidi da iz njega izlazi federacijski šatl koji ih kontaktira. Admiralica govori kapetanici da usmjeri antitahionsku zraku prema procjepu da ga zatvori te da je njena misija da vrati Voyager kući.

Nakon što su završene modifikacije na Voyageru, brod kreće prema maglici. Netom prije ulaska, aktivira se oklop koji obloži čitav brod. Borg kraljica šalje četiri Kocke na Voyager, no uz pomoć transfaznih torpeda, Voyager s lakoćom uništava tri. Posljednja Kocka se potom povlači. Dolaskom u središte maglice, Sedma saznaje da je to jedan od šest Transwarp koncentratora u čitavoj galaksiji. Ljuta što joj admiralica nije rekla za to, kapetanica naređuje izlazak iz maglice.

Dok su viši časnici tražili način da unište koncentrator, koji je možda najveća taktička prednost Kolektiva, admiralica govori kapetanici da će biti velikih žrtava ako sad ne odu u alfa kvadrant. Sedma će umrijeti za tri godine, a njezin muž Chakotay i kapetanica više neće biti isti. Tuvokova će se neurološka bolest pojačati do te mjere da će izgubiti zdrav razum, a nju je jedino moguće izliječiti u Alfi. Osim njih, posada će izgubiti 23 člana.

Viši časnici su pronašli način da unište Transwarp koncentrator, no kapetanica uz pomoć admiralke smišlja plan za uništenje koncentratora te povratak Voyagera kući. Prije odlaska, kapetanica daje admiralki virus koji će unijeti kaos u Kolektiv. Admiralica odlazi u jedan od transwarp tunela te dolazi do Unikompleksa u kojem se nalazi Kraljica. Koristeći naprednu tehnologiju skrivanja, počne pregovarati sa Kraljicom oko puštanja Voyagera da se vrati kući, a zauzvrat bi dala Borgu obranu od novog oružja koje Voyager nosi. Kraljica otkriva Janewayin šatl te ju teleportira u Unikompleks. Tamo ju asimilira, mislivši tako da će dobiti imunost na novu tehnologiju. Za to vrijeme Voyager dolazi do koncentratora te ulazi u jedan Transwarp tunel. No Kraljica shvaća da gubi kontrolu nad Kolektivom dok se počne raspadati. Voyager lansira transfazna torpeda koja uništavaju čitav sustav koncentratora, dok se sam nalazi ispred udarnog vala.

Ipak Kraljica uspjeva poslati jednu Sferu koja presreće Voyager. Kraljica zajedno sa admiralkom umire u Unikompleksu nakon serije eksplozija koje ga uništavaju. Sfera nastavlja napad na Voyager te ga u potpunosti onesposobljava. Voyager ulazi u Sferu te se tako zaštićuje. Za to vrijeme na Zemlji otkrivaju nadolazeći Transwarp tunel te admiral Paris naređuje svim brodovima u blizini da zaštite Zemlju od napada. Iz tunela izlazi Sfera, a flota sastavljena od 30-ak borbenih brodova otvara paljbu.

No, Sfera je tek uništena kad Voyager iz unutrašnjosti broda lansira transfazni torpedo. Iz Sfere izlazi Voyager, a admiral Paris je sretan kad vidi kapetanicu Janeway i čitavu posadu. U tom trenutku se Tomu i B'Elanni rađa dijete te Tom odlazi u bolnicu da vidi dijete.

 

 

Korathov bijes

Voyager dolazi na Zemlju nakon 23 godine putovanja. Na desetu obljetnicu povratka (2403. godina) sva posada je okupljena na zajedničkoj proslavi. Doktor je oženjen i dao si je ime Joe. Paris je pisac holoromana, a B'Elann je veleposlanik Federacije za Qo'noS. Kim se vratio sa četverogodišnje istraživačke misije kao kapetan broda USS Rhode Island (klasa Nova). Čak je i Reg Barclay postao punokrvni član obitelji. No nije sve na mjestu – Janeway nije zadovoljna situacijom.Uz pomoć Miral (kćeri B'Elanne i Toma) i Rega smišlja plan kojim bi se promjenilo vrijeme i dovela posadu ranije kući i tako spriječila gubitke u posadi.

Miral je posljednjih 6 mjeseci provela pregovarajući sa kućom Korath. U zamjenu za mjesto u Visokom Vijeću, Korath bi trebao admiralki Janeway isporučiti tahiokinetički generator koji omogućuje jednosmjerno putovanje kroz vrijeme.

Na proslavi, admiralica zatraži doktora veliku količinu eksperimentalnog lijeka za svoju misiju. S obzirom da je doktor bio znatiželjan počeo je istraživati što je zapravo Janewayin razlog za uzimanje tolike količine lijeka. Ubrzo, preko Rega, otkriva što zapravo admiralica smjera. U međuvremenu Reg priprema šatl i specifikacije naprednog naoružanja te oklopa za Janewayinu misiju.

Janeway se susreće sa Korathom. On joj odbija predati generator, unatoč dogovoru. Traži od nje da mu ustupi generator regenerativnog oklopa, no admiralica odbija. Ponovno se vrativši do Koratha, Janeway mu govori da će mu dati oklop ali samo ako joj dopusti pregledati tahiokinetički generator. Nakon što joj Korath pokaže uređaj, ona smješta odašiljač na njega te se teleportira na šatl.

Korath šalje u potjeru za šatlom Negh'Var krstaricu no regenerativni oklop na šatlu s lakoćom upija paljbu iz disruptora te Janeway uspjeva pobjeći. Kimov Rhode Island presreće admiralkin šatl te govori admiralki da prekine sa misijom. Ona mu u njegovoj kabini objašnjava da ovu misiju radi ne samo da Voyager ranije vrati kući nego i da spasi članove posade koji su poginuli na putovanju kući. Uvjeren, Kim joj pomaže pripremiti sve za misiju. Aktiviranjem tahiokinetičkog generatora iza šatla se otkrivaju dvije klingonske krstarice te onesposobljavaju Janewayin šatl. Rhode Island dolazi te odvlači paljbu od šatla. Janeway aktivira generator te prolazi kroz procjep. No klingonske krstarice se uspjevaju othrvati od paljbe sa Rhode Islanda te slijede šatl…