STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
23.07.2008.

Bajor

Planet M klase, u Alfa kvadrantu, nazvan po glavnoj zvijezdi sustava u kojem se nalazi. Smješten je u neposrednoj blizini prve poznate stabilne crvotočine, otkrivene 2369. godine. Bajorski sustav sastoji se od 14 planeta, od čega su najmanje dvije M klase – Bajor i Bajor VIII, na kojem se nalazi šest kolonija.

Sam planet Bajor sličan je Zemlji, a njegovi veliki oceani, promatrani iz orbite doimaju se tirkiznima, čemu su najvjerojatnije razlog bezopasni kemijski spojevi u vodi.

Ima najmanje pet mjeseca, od čega su dva najvjerojatnije lutajuća. Peti mjesec je planetoid, Jeraddo, koji je nekada bio planet M-klase. 2369. g. nedugo nakon završetka Kardasijske okupacije, prijelazna bajorska Vlada odlučila je jezgru Jeradda koristiti kao izvor energije Bajora. Ova odluka, premda nužna zbog nedostatka ostalih izvora energije, uništila je Jeraddo, te zbog otrovnih plinova više ne podržava život, a kolonije s njega su evakuirane.

Bajorski kontinenti podijeljeni su na sektore (Sjeverozapadni distrikt, sjeveroistočni distrikt, itd.), koji se sastoje od provincija (Dahkur, Golar, Hendrikspool, Janitza, Dakeen, Kendra, Musilla…):

Dahkur – Provincija u kojoj se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom i u kojoj je smješten glavni grad Dahkur. U njoj se nalaze planina Kola, kanjon Tanis i prolaz Rotasha.

Hendrikspool - provincija u kojoj su smješteni gradovi Pagir i Nevor te samostani Calash i Dakeen. Također poznati poluotok Perikia i planine Janitza

Hill – Provincija koja pokriva veliko planinsko područje

Kendra – provincija smještena južno od rijeke Yolja

Musilla – Bajorska središnja provincija u kojoj se nalazi rijeka Holana. Najpoželjnija je provincija za stanovanje u kojoj su domovi okruženi parkovima i šumama, poznata je po prekrasnom krajoliku i kulturnim znamenitostima. U njoj se nalazi i bajorsko Sveučilište.

Rakantha – Poljoprivredno najproduktivnija provincija otrovana za vrijeme okupacije Bajora i postala pustopoljina. 2371. provedena je detoksikacija zemlje, te je ponovno postala plodna.

Među poznatijim gradovima su: Adarak, Dahkur, Hathon, Ilvia, Jalanda City, Janir, Jo'Kala, Kran-Tobal, Lasuma, Relliketh, Tamulna, Tempasa. Na planetu je ispod površine otkriven grad B'Hala, star 30.000 godina.

Kardasijska okupacija koja je trajala od 2318. do 2369. uništila je Bajor, nekad napredan planet s cvatućom kulturom, umjetnošću i znanošću. Zemlja je sistematski trovana, sirovine odnošene, artefakti i ostali predmeti značajni jednoj dugovječnoj i razvijenoj civilizaciji pljačkani.

Otkriće crvotočine promijenilo je politički status izoliranog planeta Bajora i učinilo ga važnim centrom trgovine i ostalog međuplanetarnog prometa.

Bajorski dan traje 26 sati.