STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
24.07.2008.

Dakala

Za vrijeme posjeta ovomu planetu, posada broda Enterprise NX otkrila je različite životinjske vrste. Iako je kapetan Enterprisea, Jonathan Archer, smatrao da je površina planeta zaleđena, njegova je posada na nekoliko mjesta otkrila isparavanja vrućeg zraka iz unutrašnjosti planeta. Većina životnih oblika uglavnom je bila koncentrirana na takvim područjima. Prva časnica Enterprisea, T'Pol, nije otkrila nikakve dokaze o postojanju humanoidnog života na Dakali.

Energetski tragovi u blizini ekvatora upućivali su na prisutnost broda. Pokušali su uspostaviti kontakt, ali bez uspjeha. Nedugo nakon toga izvidnički tim odlazi šatlom na površinu planeta. No, prilikom skeniranja broda infracrvenim zračenjem nailaze na poteškoće, zbog toga što je toplina sa planeta bila prejaka.

Vulkanski izvori na planetu sličili su onima u nacionalnom parku Yellowstone, špilje su bile poput onih na Denevi 1, a velika prostranstva pod šumama podsjećala su na Novi Zeland. Na planetu žive i vrlo zanimljive životinje poput drayjina, crva-bušilica, vatrenih vukova, te flouroscentnih stonoga.

Enterprise je 2151. godine u blizini ekvatora locirao skupinu Eska. Naime, Eske su posjećivali ovaj planet zbog lova. To su činili već devet generacija, no samo četiri dana u godini.

Na Dakali nije bilo inteligentnog humanoidnog života, no primati koje Eske nisu lovili postajali su razvijeniji. Iako su Eske izbjegavale lov na inteligentna bića, ipak su, ne znajući da se radi o inteligentnim bićima, lovili vrstu mjenjolika – wraithe, kojima je Enterprise pomogao da se skriju od lovaca.

 

24.07.2008.

Kardasija

Kardasija Prime, matični planet Kardasijske Unije, smješten u Alfa kvadrantu. Ima vruću klimu, puno topliju nego Zemlja, i konstantno je prekriven oblacima.

Pretjerana industrijalizacija i rudarenje doveli su do osiromašivanja planeta prirodnim mineralima i rudama, kojima je nekad bila bogata, što je natjeralo Kardasijance da sirovine traže na drugim svjetovima i ratovima i osvajanjima šire svoju civilizaciju. Zbog efekta staklenika, Kardasijanci preferiraju prigušeno svjetlo i više temperature zraka.

Krajolik planeta suh je i neplodan, unatoč tome flora i fauna nalaze načine da prežive na njegovoj površini.

U prošlosti, Kardasijanci su bili vrlo religiozan narod i Kardasija Prime bila je dom vrlo razvijene civilizacije, čije se ruševine još uvijek smatraju najdojmiljivijima u galaksiji. Kao podsjetnik na to razdoblje povijesti, diljem planeta ostalo je puno artefakata i ostalih vrijednih spomenika, no većina svega opljačkana je kako bi kardasijska vojska mogla financirati mnogobrojne ratove.

Lakarian je najveći grad Kardasije Prime, uništen u odmazdi Dominijskih snaga. Imao je dva milijuna stanovnika. Na jednom od najljepših i najvažnijih mjesta u gradu Imperijalnom trgu (Imperial Plaza), nalazili su se kipovi proslavljenih Kardasijanaca, pretežno vojnih lidera.

Na velikim ekranima, postavljenim na više mjesta u gradu, građanima su prikazivane poruke njihovih vođa i ostale obavijesti.

Poznatiji gradovi su još i Lakat i Culat na kojem se nalazi kardasijsko sveučilište.

24.07.2008.

Ferenginar

Ferenginar je ferengijski matični planet, smješten u kvadrantu Alfa, glavni je planet Ferengijskog Trgovinskog Saveza.

Planet je poznat po izuzetno vlažnoj klimi, truloj vegetaciji i rijekama blata uzrokovanih neprekidnim oborinama. Kiša pada u tolikoj mjeri da Ferengiji za nju imaju 178 riječi.

Glavni grad Ferenginara sastoji se od niskih kuća (bez ulaznih vrata) i jedino što se u njemu ističe je Trgovački toranj (Tower of Commerce), najveća i najviša građevina na planetu, koji se nalazi u centru Svete tržnice (Sacred xxxplace). Toranj je središte moći Velikog Nagusa, lidera Ferengijskog Trgovinskog Saveza.

"Nagal Residence" je velika, prekrasno uređena rezidencija Velikog Nagusa, smještena u glavnom gradu Ferenginara s pogledom na Trgovački toranj.

24.07.2008.

Ceti Alpha V

Ceti Alpha V je peti planet sustava Ceti Alpha. Khan Noonien Singh i njegovi sljedbenici, zajedno sa povjesničarkom sa Enterprisea Marlom McGivers, protjerani su na taj planet nakon pokušaja otimanja Enterprisea 2267. godine. Taj je planet u to vrijeme bio opisan kao pomalo divlji, ponešto negostoljubiv, no naseljiv.

Nakon eksplozije susjednog planeta, Ceti Alphe VI kasnije te godine, uvjeti na Ceti Alphi V postali su katastrofalni. Tokom slijedećih godina dvadeset Khanovih sljedbenika, uključujući Marlu McGivers, ubile su smrtonosne tzv. cetialfske jegulje.

2285. godine izvidnički tim sa USS Relianta spustio se na planet kako bi istražio mogućnosti za testiranje projekta Genesis na tom planetu, ne znajući da je to zapravo planet na kojem je Kirk ostavio Khana i njegove ljude. Snalažljivi Khan oteo je Reliant te pobjegao sa ovog negostoljubivog svijeta…

24.07.2008.

Betazed

Planet Betazed, smješten u Alfa kvadrantu, važan je član Federacije.

Sustav, kojeg je dio i Betazed, sastoji se od pet planeta. Najbliži suncu je planet Hynozad, najsjajniji objekt na nebu Betazeda. Ima velik kulturni i mitološki značaj i zbog toga su Betazoidi odlučili ograničiti njegovo istraživanje i proučavanje i ostaviti ga obavijenog misterijom.

Betazed II, matični planet, u orbiti ima tri mala mjeseca: Avandar, Merandar i Keylandar. Njihove orbite se ne podudaraju te se rijetko mogu vidjeti na nebu sva tri u isto vrijeme. Kad se ipak pojave zajedno, Betazoiđani tome pridaju veliki značaj.

Ostali planeti u sustavu su plinoviti divovi s prstenovima i smrznutim mjesecima te su slabo istraženi. U orbiti Betazeda III nalazi se orbitalna istraživačka stanica.

Betazedski matični planet umnogome je sličan Zemlji. Sastoji se od pet velikih kontinenata i mnogo otoka, a veći dio planeta prekriven je vodom. Kontinenti su većim dijelom prekriveni močvarama, prašumama i šumama s travnjacima. Godišnja doba su blaga. Kišno razdoblje je u proljeće.

Betazed je jedan od svjetova u Federaciji koji ne odobrava umjetnu kontrolu vremena. Radi toga je povremeno poharan tornadima, uraganima i sličnim nepogodama.

Glavni grad je Medara, smješten na najvećem kontinentu, Hedeyi.

24.07.2008.

Ba'ku

Planet Ba'kua je smješten u Briarovoj zakrpi, području svemira u sektoru 441. Trenutni stanovnici planeta, istoimena rasa Ba'kui na tom planetu žive negdje od sredine 21. stoljeća. Njihova rasa je bila na rubu samouništenja, a mala, prosvijetljena grupica stanovnika pobjegla je na spomenuti planet. Kasnije se od stanovništva planeta odvojila grupa pobunjenika, Son'e, koja nije željela slijediti miran život bez tehnologije.

Ono što planet čini posebnim jesu njegovi prsteni, odnosno metafazno zračenje – energija unutar prstenova koja zaustavlja starenje humanoidnih rasa. Ono sprečava raspadanje stanica te liječi većinu ozljeda.

2375. Son'e pod vodstvom Ahdara Ru'afa, te uz pomoć Zvjezdane flote i admirala Matthewa Doughertya, pokušavaju prisilno i bez njihovog znanja preseliti Bak'ue na drugi planet kako bi iskoristili metafazno zračenje iz prstenova.

Osim spomenutih prstenova i zračenja unutar njih, postoji još jedna geografska specifičnost planeta – planine u čijim se spiljama nalazi dosta kelbonita koji ometa transportere i otežava teleportaciju.

S obzirom da je planet klase M, dakle sličan Zemlji, životinjski život je manje – više jednak onom na zemlji. "Rhyl", crvoliko biće je čest kućni ljubimac djece na planetu.