STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
25.07.2008.

Zemlja

Zemlja je treći planet Sunčeva sustava, planet klase M smješten u Sektoru 001. Dom ljudske civilizacije i sjedište Vijeća Federacije, predsjednika Federacije, kao i Stožera Zvjezdane flote. Najvažniji gradovi na Zemlji u 24. stoljeću su Pariz – sjedište Federacije, te San Francisco – sjedište Zvjezdane flote.

Iako čovječanstvo nije imalo službeni kontakt sa vanzemaljskom rasom sve do sredine 21. stoljeća, tuđinci su bili na Zemlji mnogo prije. Između ostalog, Ferengiji su se sasvim slučajno i nenamjerno našli u Roswellu u srpnju 1947- godine.

Jedno od najtežih poglavlja u povijesti Zemlje zbilo se u rujnu 2024. kada je došlo do tzv. Bellove pobune. U to doba vlada Sjedinjenih Američkih Država smještala je u izolirane kampove beskućnike, bolesne, nezaposlene i sve ostale koji su se smatrali društveno bezvrijednima. Naravno, pod izlikom da im se pruža utočište te da su zbrinuti. Gabriell Bell (B. Sisko, zapravo, nakon što je Defiant "zalutao" u to doba Zemljine povijesti te neznatno promijenio neke detalje) bio je vođa ustanka koji je prerastao u civilni rat.

Tijekom Trećeg svjetskog rata milijuni ljudi poginuli su u ratu nuklearnim oružjima. Glavnina većih gradova bila je uništena, a vlade vodećih zemalja nestale su. No, taj post-atomski užas označio je prekretnicu čovječanstva kada je Zefram Cochrane iz kućišta nuklearnog projektila napravio prvi zemaljski nadsvjetlosni brod – Phoenix. Vulkanci su odmah potom uspostavili prvi kontakt sa Zemljom, a ostalo je povijest… Budućnost, zapravo. Razvoj čovječanstva krenuo je rapidnom brzinom prema boljem, glad, neimaština, nezaposlenost, većina bolesti… iskorijenjeni su u roku nekoliko desetljeća.

U roku od jednog stoljeća Zemlja je od nezanimljivih kultura izrasla u osnivačicu Ujedinjene federacije planeta, organizacije koja će postojati i tri stoljeća kasnije…

25.07.2008.

Vulkan

Jedan od članova osnivača Federacije, planet Vulkan je od našeg, Sunčevog sustava, udaljen 16 svjetlosnih godina. Smješten je otprilike u istom dijelu svemira kao Betazed, Andor, Tellar i Alpha Centauri.

Vulkan se nalazi u 40 Eridani sustavu s tri sunca. Najveće od njih je Vulkanis, odnosno 40 Eridani A. Oko Eridani A kruže dva manja sunca Eridani B i Eridani C, koji se golim okom mogu s Vulkana vidjeti kao svijetle točke koje se uvijek na nebu pojavljuju zajedno, a vidljive su i danju. Eridani B – je srebrno bijela zvijezda, Eridani C – jarko crvena.

Površina Vulkana najvećim dijelom sastoji se od pustinja i planinskih lanaca. To je suh i vruć svijet, gdje je samo 14% površine prekriveno vodom. Prosječna temperatura puno je viša nego na Zemlji, a zrak je rjeđi. Prirodni rezervati obuhvaćaju velika područja planeta. Naseljene zone podijeljene su u provincije.

Jedan dan na Vulkanu traje 27 sati, a godina 250 dana.

ShirKahr je najveći grad na planetu. Stoljećima, oaza ShirKahr bila je strateški izvor vode, oko kojeg su se borili brojni klanovi. Grad je bio uništavan i ponovno građen mnogo puta tijekom povijesti. Svaki osvajač ostavio je svoj trag na njemu, mijenjajući ga i često brišući i uništavajući svaki znak svojih prethodnika.

Tek za vrijeme Suraka, ShirKahr je procvao, počeo napredovati i razvijati se u moćan grad. Pod utjecajem Surakovog učenja Vulkanci su svu svoju energiju i znanje usmjerili na razvitak znanosti i umjetnosti, te se ShirKahr iz nekada samo strateškog centra razvio u glavni vulkanski grad. Među svim vulkanskim gradovima, ShirKahr posjećuje najviše turista, što Vulkanaca, što posjetitelja s ostalih svjetova. Mnogi dolaze diviti se umjetničkim djelima ili prekrasnim dvoranama Znanstvene Akademije, ostali kako bi vidjeli povijest i podsjetili se ili djeci pokazali kako je život izgledao prije Suraka i Buđenja.


25.07.2008.

Romul

Romul je jedan od dva matična planeta Romulanskog Carstva, u orbiti zvijezde Romul u Beta kvadrantu. Sistem se nalazi u blizini Romulanske Neutralne Zone u Sektoru Z-6. Drugi planet (blizanac Romula) je Rem. Romul i Rem veličinom su podjednaki i nalaze se u neposrednoj blizini jedan drugomu. Koliko je poznato, Romul ima jedan mjesec.

Planet nije imao domorodačkog stanovništva, već njegovi stanovnici potječu od grupe Vulkanaca koji su prije dva tisućljeća napustili Vulkan, pobunivši se protiv Surakove filozofije mira i logike. Naselili su planete Calder II, Dessica II, Draken IV, Yadalla Prime i Barradas III. Ova civilizacija, nazvana Debruni, smatra se precima Romulanaca. Na Remu, međutim, postoji posebna rasa Remanaca, koji su vremenom pokoreni i postali su niža klasa romulanskog društva.

Politički, planet je podijeljen u provincije, a njegovi gradovi sastoje se od segmenata. Obiluje prirodnim ljepotama, npr. planinski lanac Gal Gath'thong koji se nalazi u južnoj hemisferi Romula, a krase ga vatrene rijeke i ogromni slapovi. Dolina Chula također je poznato i posjećeno mjesto na planetu. Planet prekrivaju mnogobrojna jezera i prostrani oceani.

U glavnom gradu nalazi se masivna okrugla zgrada Romulanskog Senata. 2375., tijekom Dominijskog rata, Romul je bio domaćin konferencije Saveza Federacije (Federation Alliance conference).

25.07.2008.

Risa

Risa je planet smješten u biranom solarnom sustavu. Ima dva mjeseca. Članica je Federacije, a 90 svjetlosnih godina je udaljena od Zemlje.

Mračan i ružan, stalnim kišama natopljen, geološki nestabilan planet prekriven prašumama i razaran potresima, njegovi stanovnici transformirali su tehnološki sofisticiranim sustavom za kontrolu vremena i pretvorili ga u idealno odmaralište sa savršenim vremenskim prilikama. Seizmičkim regulatorima eliminirali su geološke nestabilnosti i mnogobrojnim posjetiteljima tako omogućili odmor i uživanje u raju.

Prekrasne plaže i hoteli svake godine privlače milijune turista. Popularno i atraktivno mjesto na Risi je zaljev Suraya, gdje se održava Lohlunat, festival mjeseca. Također poznata i posjećena je Galartha, stijena čija se površina mijenja za vrijeme planinarenja.

Jedno od najpoznatijih obilježja je i otvorena i nesputana seksualnost njezinih stanovnika.

25.07.2008.

Qo'noS

Qo'noS je matični planet Klingonskog Carstva u čijem glavnom gradu se nalazi Visoko klingonsko Vijeće, vladajuće tijelo Carstva. Od Zemlje je udaljen 1,4 svjetlosne godine.

Planet je zelen i se sastoji od prostranih kopnenih masa i golemih oceana. Ima turbulentnu atmosferu, naglu i nepredvidivu izmjenu godišnjih doba te temperaturne krajnosti, od izuzetno hladnog vremena do ekstremnih vrućina.

U blizini planeta do 2293. nalazio se mjesec Praxis, ključan proizvođač energije za Carstvo. Te godine dogodila se eksplozija koja je dezintegrirala veći dio površine mjeseca i oštetila ozonski omotač Qo'noSa. Predviđanja su bila da će planet još samo 50 godina moći podržavati život. Kako su klingonska ekonomija i infrastruktura počele posrtati, uspostavljen je mir s Federacijom, a kasnije je uslijedilo i udruživanje.

Nije ustanovljeno kako se Qo'noS uspio oporaviti nakon nesreće s Praxisom, no moguće je da su udruženi napori klingonskih i Federacijskih znanstvenika spasili planet.

Na Qo'noSu se nalazi siromašna Provincija Ketha u kojoj dominira poljoprivredna proizvodnja.

Poznate su i No'Mat Špilje lave. Kombinacija vrućine i isparavanja u špiljama kod Klingonaca izaziva halucinacije.

Kri'stak vulkan je planina na kojoj je, prema legendi, Kahless iskovao prvi bat'leth nakon što je bacio pramen svoje kose u lavu.

Jezero Lusor nalazi se u blizini Kri'stak vulkana. Prema klingonskim vjerovanjima, nakon što je Kahless iskovao bat'leth, ohladio ga je u jezeru Lusor.

25.07.2008.

Dayos IV

Naseljeni je planet u blizini klingonskog i federacijskog područja, te je kao takav često podložan utjecajima ovih dviju sila.

Kang je 2363. godine ondje pronašao bivšu ženu zloglasnog odmetnika i zločinca Albina. Iz straha od Albinove osvete ona odbija Kangu otkriti njegovo sklonište. Tri mjeseca nakon Kangova posjeta planetu ona umire, no prije smrti ipak mu otkriva kako se Albino krije u sustavu Secarus.

Kada je Obavještajna služba Zvjezdane flote regrutirala Milesa O'Briena u cilju infiltracije Orionskog sindikata, vodeće organizirane kriminalne skupine u Alfa kvadrantu, kako bi razotkrio doušnika u svojim redovima, on je praveći se da je meštar, stupio u kontakt sa trojkom iz Sindikata i popravljao njihovu opremu. Nakon proučavanja O'Brienove lažne prošlosti, Bilby, inače vođa trojke, odluči ga povezati s njihovom skupinom. U O'Brienovom je lažnom životopisu stajalo da je dvije godine odslužio u zatvoru zbog krađe materijalnih dobara s Dayosa 5.

25.07.2008.

Delta Vega

Nenastanjeni je planet u blizini galaktičke barijere. Sredinom 23. stoljeća planet je bio postaja za razradu litija, jedna od najudaljenijih federacijskih postaja. Planet se posjećuje maksimalno jednom u dvadeset godina.

U.S.S. Enterprise 2265. godine trpi oštećenja pogonskih sustava nakon prelaženja galaktičke barijere, te slijeće na Delta Vegu kako bi popravio kvarove.

Nakon susreta s galaktičkom barijerom Kirk primjećuje naglu promjenu ponašanja na svome prijatelju, poručniku Garyu Mitchellu, koji postaje sve moćniji u telekinezi i psihičkim moćima. Uskoro Mitchell pokazuje sve veće moći koje uključuju telekinezu i usporavanje rada srca. Slične moći dobiva i dr. Elizabeth Dehner, iako slabije od Mitchellovih. Zbog moći koje posjeduju, njih dvoje zanose se jedno drugim. Mitchell postaje sve opasniji. Spock vjeruje kako je njegova smrt jedina opcija, ali Kirk ne želi ubiti starog prijatelja. Umjesto toga, Kirk ga progoni na nenaseljeni planet, Delta Vegu. No, na površini planeta Mitchell ubija čuvara i bježi, vodeći doktoricu Dehner sa sobom.

Kirk ga prati fazorskom puškom, a Mitchell ga pokušava ubiti svojim psihičkim moćima. Doktorica Dehner, shvaćajući da Mitchell postaje opasno i nehumano biće, pomaže Kirku da ga savlada. Bez kajanja i razmišljanja, Mitchell ubija doktoricu Elizabeth Dehner. Prije nego što je uspio refokusirati svoje moći, Kirk obrušava stijene na njega te ga ubija. Poslije svega, Spock po prvi puta priznaje kako je osjetio nešto vezano uz ljudske osjećaje.

25.07.2008.

Daled IV

Četvrti je planet u sustavu Daled. Na planetu živi jedna vrsta mjenjolika – Alasomorfi, koji su nakon višestoljetnog rata podijeljeni u dvije frakcije.

Kako je na jednoj strani planeta uvijek dan, a druga živi u vječnome mraku, na Daledu su se razvile dvije potpuno različite kulture koje su odavno u ratu. Daled ima tri mjeseca, od kojih je treći naseljen.

Godine 2349. čovjek i žena sa dvije različite strane dobili su dijete koje je trebalo ujediniti dvije zaraćene strane. Roditelji su nakon rođenja djeteta potražili pomoć Federacije kako bi ga prebacili na Klavdiu 3, gdje bi provelo 16 godina. Nedugo nakon toga roditelji umiru.

Nakon 16 godina, Enterprise-D vratio je sada odraslu djevojku Saliu na njezin matični planet. Salia je, iako teška srca, prihvatila svoju sudbinu i ulogu posrednika među frakcijama, koju su joj roditelji namijenili.

25.07.2008.

Deneb IV

Moguće je postojanje dva planeta istog imena, Deneb IV.

TOS era

Mnogi stanovnici ovog planeta imaju telepatske sposobnosti.
U prvoj polovici 23. stoljeća James T. Kirk sa svojim je prijateljem Gary Mitchellom posjetio Deneb IV, gdje se ovaj upustio u vezu sa jednom ženom, izloživši se velikoj opasnosti. (TOS: "Where No Man Has Gone Before")
Šezdesetih je godina 23. stoljeća Gary Mitchell, nakon stjecanja telepatskih moći, telepatski uspostavljao komunikaciju sa stanovnicima ovog planeta, uglavnom uspješno.TNG era
Planet klase M, četvrti u sustavu Deneb, naseljen je humanoidnom vrstom Bandi. 2364. godine Enterprise-D na svojoj je prvoj misiji posjetio ovaj planet, kako bi provjerio novoizgrađenu postaju Zvjezdane flote – Farpoint.
Postoji nekoliko nepodudarnosti o ovom planetu, iz vremena Kirkovog posjeta planetu, te Enterpriseovog dolaska do postaje Farpoint, te se tako može naslutiti da postoje dva sustava Deneb, ali to nije nigdje potvrđeno.