STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
25.07.2008.

Qo'noS

Qo'noS je matični planet Klingonskog Carstva u čijem glavnom gradu se nalazi Visoko klingonsko Vijeće, vladajuće tijelo Carstva. Od Zemlje je udaljen 1,4 svjetlosne godine.

Planet je zelen i se sastoji od prostranih kopnenih masa i golemih oceana. Ima turbulentnu atmosferu, naglu i nepredvidivu izmjenu godišnjih doba te temperaturne krajnosti, od izuzetno hladnog vremena do ekstremnih vrućina.

U blizini planeta do 2293. nalazio se mjesec Praxis, ključan proizvođač energije za Carstvo. Te godine dogodila se eksplozija koja je dezintegrirala veći dio površine mjeseca i oštetila ozonski omotač Qo'noSa. Predviđanja su bila da će planet još samo 50 godina moći podržavati život. Kako su klingonska ekonomija i infrastruktura počele posrtati, uspostavljen je mir s Federacijom, a kasnije je uslijedilo i udruživanje.

Nije ustanovljeno kako se Qo'noS uspio oporaviti nakon nesreće s Praxisom, no moguće je da su udruženi napori klingonskih i Federacijskih znanstvenika spasili planet.

Na Qo'noSu se nalazi siromašna Provincija Ketha u kojoj dominira poljoprivredna proizvodnja.

Poznate su i No'Mat Špilje lave. Kombinacija vrućine i isparavanja u špiljama kod Klingonaca izaziva halucinacije.

Kri'stak vulkan je planina na kojoj je, prema legendi, Kahless iskovao prvi bat'leth nakon što je bacio pramen svoje kose u lavu.

Jezero Lusor nalazi se u blizini Kri'stak vulkana. Prema klingonskim vjerovanjima, nakon što je Kahless iskovao bat'leth, ohladio ga je u jezeru Lusor.