STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
25.07.2008.

Vulkan

Jedan od članova osnivača Federacije, planet Vulkan je od našeg, Sunčevog sustava, udaljen 16 svjetlosnih godina. Smješten je otprilike u istom dijelu svemira kao Betazed, Andor, Tellar i Alpha Centauri.

Vulkan se nalazi u 40 Eridani sustavu s tri sunca. Najveće od njih je Vulkanis, odnosno 40 Eridani A. Oko Eridani A kruže dva manja sunca Eridani B i Eridani C, koji se golim okom mogu s Vulkana vidjeti kao svijetle točke koje se uvijek na nebu pojavljuju zajedno, a vidljive su i danju. Eridani B – je srebrno bijela zvijezda, Eridani C – jarko crvena.

Površina Vulkana najvećim dijelom sastoji se od pustinja i planinskih lanaca. To je suh i vruć svijet, gdje je samo 14% površine prekriveno vodom. Prosječna temperatura puno je viša nego na Zemlji, a zrak je rjeđi. Prirodni rezervati obuhvaćaju velika područja planeta. Naseljene zone podijeljene su u provincije.

Jedan dan na Vulkanu traje 27 sati, a godina 250 dana.

ShirKahr je najveći grad na planetu. Stoljećima, oaza ShirKahr bila je strateški izvor vode, oko kojeg su se borili brojni klanovi. Grad je bio uništavan i ponovno građen mnogo puta tijekom povijesti. Svaki osvajač ostavio je svoj trag na njemu, mijenjajući ga i često brišući i uništavajući svaki znak svojih prethodnika.

Tek za vrijeme Suraka, ShirKahr je procvao, počeo napredovati i razvijati se u moćan grad. Pod utjecajem Surakovog učenja Vulkanci su svu svoju energiju i znanje usmjerili na razvitak znanosti i umjetnosti, te se ShirKahr iz nekada samo strateškog centra razvio u glavni vulkanski grad. Među svim vulkanskim gradovima, ShirKahr posjećuje najviše turista, što Vulkanaca, što posjetitelja s ostalih svjetova. Mnogi dolaze diviti se umjetničkim djelima ili prekrasnim dvoranama Znanstvene Akademije, ostali kako bi vidjeli povijest i podsjetili se ili djeci pokazali kako je život izgledao prije Suraka i Buđenja.