STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
28.07.2008.

Ablativni oklop

Razvoj ablativnog oklopa (ablative armour) započeo je kada je Federacija uvidjela da treba zasući rukave želi li i dalje ostati u jednom komadu u bitkama protiv Borga i Dominija. Ablativni oklop je ugrađen na prvi brod Defiant klase. Misao vodilja prilikom dizajniranja i gradnje Defianta je da i Federacija ''pokaže zube'', ma koliko admirali to poricali. Dakle, budući da je Borg već dokazao da može bez većih problema probijati sve vrste federacijskih štitova, dizajneri Flote su željeli da Defiant ima višu razinu zaštite, čak i ako štitovi budu probijeni.

Vrijednost ablativnog oklopa je po prvi puta dokazana za vrijeme bitke protiv Dominija. Poput Borga, dominijski brodovi su također bili u mogućnosti da relativno lako probiju federacijske štitove, no s ablativnim oklopom Defiant je mogao izdržati daleko više napada, što bi bez ablativnog oklopa teško mogao postići.

Neku vrstu generatora ablativnog oklopa je dala kapetanica Janeway iz budućnosti članovima posade Voyagera kako bi se vratili do Alfa kvadranta.

Generator zapravo sadrži mnogo malih uređaja koji se postavljaju po trupu broda, a kada se aktiviraju, počinju replicirati dodatni sloj oklopa oko broda. Efektivnost ove vrste oklopa je neupitna. Voyager je bez problema izdržao simultane napade od nekoliko Borgovih kocki. Jedna od najkorisnih svojstava generatora ablativnog oklopa je to što se može materijalizirati i dematerijalizirati, ovisno o potrebi.