STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
28.07.2008.

Inercijski prigušnici

Kako se na brodovima koji putuju nadsvjetlosnim, pa čak i podsvjetlosnim, javljaju velike akceleracije, dovoljno velike da polome sve kosti u čovjekovu tijelu, potreban je sustav koji bi ih umanjio ili poništio.

Taj se sustav naziva inercijskim prigušnicima. Oni nisu ništa drugo nego serija generatora polja sile čija promjenjiva geometrija poništava sile koje se javljaju pri velikim ubrzanjima. Sami generatori stvaraju polja čija je snaga približno jednaka 75 milichocrana. Sam sustav je računalno kontroliran i računala omogućuju stvaranje prostora na brodu na koji ne djeluje inercija uzrokovana samim kretanjem broda. Kako je većina manevara koje brod izvodi već unesena u samo računalo, ono nema prevelikih problema što se tiče standardnih manevara, ali mu poteškoće predstavljaju pogotci iz neprijateljskog oružja, otkazivanje nekog dijela brotskog pogonskog sustava, sudara sa čvrstim tijelima i sličinim pojavama. U tim slučajevima posada osjeti silu koja je rezultat kašnjenja brodskih računala u prilagođavanju prigušnika.

Za vrijeme "običnog" leta i istraživanja radi samo dio generatora i to u 48 satnim smjenama sa 12 satnim odmorom između smjena, dok se u slučaju prelaska na stanje priprapravnosti ili pod crvenom uzbunom aktivraju svi mogući generatori te se stavljaju u stanje visoke pripravnosti kako bi bili spremi za upotrebu ukoliko je ona potreba.

Galaxy klasa ima šest glavnih generatora od čega se četiri nalaze u tanjuru, a dva u strojarskoj sekciji. U većini slučajeva rade samo po dva: jedan u strojarskoj sekciji i jedan u tanjuru. U slučaju kvara primarnih, postoji još šest pomoćnih generatora, a ovi su ravnomjerno raspoređeni po cijelom brodu.

Za razliku od većine sustava na brodovima, inercijski prigušnici, zajedno sa sustavom za očuvanje integriteta trupa i gravitacijskim oblogama, imaju zasebnu mrežu napajanja. Sami prigušnici i mreža koja ih napaja trebaju često održavanje, pogotovo podprostorna pojačala i supervodljivi elementi.