STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
28.07.2008.

Kvantno-mlazni pogon

Sredinom 2374. Voyager je primio kodiranu poruku od Zvjezdane flote putem nepoznate tuđinske stanice. Posada nije uspjela dešifrirati poruku pa je zaboravljena.

Pri kraju godine Voyager je susreo Arturisa, tuđinca s izuzetnim znanjem jezika i kodova koji će pomoći kapetanici Janeway oko šifrirane poruke. Kad su dešifrirali poruku, dobijaju koordinate do kojih moraju doći. Tamo nalaze brod Zvjezdane flote nazvan USS Dauntless NX-01-A. Poruka sa broda im govori da je Dauntless lansiran zvjezdanog nadnevka 51472, da je prešao 60,000 svjetlosnih godina za manje od tri mjeseca i da mu je brzina 240,000 puta veća od brzine svjetlosti. Ispostavlja se da je brod dovoljno velik da prenese cijelu Voyagerovu posadu.

Uskoro se doznalo da je Dauntless lažan i da je to Arturisov brod. Njegovu vrstu je asimilirao Borg kratko nakon što je Janeway uspješno završila rat između vrste 8472 i Borga. Dauntless je imao naprednu hologramsku tehnologiju tako da je cijeli most mogao biti kreiran da izgleda kao bilo koji drugi most.

No, Arturis je uspio oteti kapetanicu Janeway i Sedmu od Devet te je ubrzao u mlazni tok, sa ciljem da bar njih (kad već nije uspio cijelu posadu) odvede u Unimatricu 01 kako bi bili asimilirani, te na taj način osvetio svoju vrstu. Voyager ga je slijedio te uspio vratiti kapetanicu Janeway i Sedmu, a Arturisa je asimilirao Borg čim je izašao iz mlaznog toka.

Voyagerova posada je nastavila raditi na poboljšanju kvantno mlaznog pogona, te je u tome i uspjela. No, za siguran prolaz kroz "slipstream" kanal netko je trebao biti u Delta Flyeru i letjeti ispred broda kako bi snimao kolebanja i slao telemetrijske podatke za kompenzaciju. Nažalost, pri prvom pokušaju podaci koji su trebali ispraviti kolebanja su bili krivi i Voyager se srušio na ledeni planet.

Chakotay i Kim su jedini preživjeli kao posada Delta Flyera, a u budućnosti su uspjeli poslati prave podatke u prošlost, koje je primila Sedma te tako obrisala cijelu tu budućnost.

Kvantno-mlazni pogon je mnogo napredniji pogonski sustav nego običan warp, a jezgra sustava je mnogo kompaktnija nego tipična warp jezgra. Ona usmjerava energiju u oba warp motora i u glavni deflektor koji služi za otvaranje mlaznog toka. Veoma je sličan transwarpu kojeg koristi Borg, ali se može ugraditi u bilo koji brod Zvjezdane flote. Nažalost, Voyager nije mogao izdržati duže od jednog sata u mlaznom toku.

Kako kvantno-mlazni pogon koristi beramitne kristale koji su jako nestabilni, Voyagerova posada je odustala od daljnjeg razvoja. Ti kristali su slični dilitijskim i trilitijskim kristalima, no beramit je za razliku od njih jako nestabilan, tako da je materiju i antimateriju jako teško zadržati u jednom položaju.