STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
28.07.2008.

Medicinska tehnologija

Zbog brzog napretka medicinske tehnologije, teško je katalogizirati sve uređaje koji su trenutno u uporabi, stoga se ovim popisom daju samo najkorišteniji od njih u Zvjezdanoj floti.

Hiposprej
Jednostavna je i efikasna metoda intravenoznog unošenja supstanci u pacijentovo tijelo. Uređaj se sastoji od glave raspršivača koja bezbolno unosi ljekovite tvari u pacijentovo tijelo, čak i kroz odjeću. Na nju je spojena staklenka u kojoj se nalazi ljekovita tvar. Hiposprej ima nekoliko prednosti nad klasičnom injekcijom uz pomoć igle i šprice. Koža se ne probija, dakle nema mogućnosti kontaminacije korištenjem. Uređaj se može mnogo puta koristiti bez potrebe za sterilizacijom. Također, u potpunosti je bezbolan.

Biokrevet
Bolnički krevet je jedna od najvažniji stvari u bilo kojoj medicinskoj ustanovi, jer je to mjesto gdje će pacijent provesti najviše vremena. Raniji kreveti bijahu jednostavno samo mjesto gdje će pacijent udobno odmarati. Kako je tehnologija napredovala i u pogledu bolničkih kreveta bilo je samo pitanje vremena prije no što će se mogućnosti nekih rutinskih medicinskih operacija inkorporirati u sam krevet, što je i dovelo do ranih verzija uređaja kasnije nazvanog biokrevet.

U današnje vrijeme Flotin biokrevet je napravljen tako da omogući medicinskom osoblju širok spektar osnovnih informacija o pacijentu. Ugrađeni senzorski sustavi daju mogućnost stalnog nadzora nad čimbenicima poput bila, disanja, temperature itd. Oni se sve vrijeme prikazuju na ekranu smještenom nad glavom pacijenta, a koji prikazuje informacije na najjasniji i najlakše dostupan način. Kao podrška vizualnoj prezentaciji podataka, biokreveti mogu imati i podsustav za audio prezentaciju informacija.

Korištenje biokreveta znači da je svaki bolnički krevet ekvivalentan, dapače i daleko nadmoćniji po performansama tzv. intenzivnoj njezi od prije kojeg stoljeća.

Laserski skalpel
Jedan je od najjedostavnijih instrumenata korištenih u modernoj medicini. Ovaj uređaj koristi lasersku zraku umjesto metalne oštrice radi obavljanja zahvata rezanja na pacijentu. Ovo omogućuje veći stupanj kontrole nad zarezivanjem, te se zbog otklanjanja fizičkog kontaka između instrumenta i pacijenta smanjuje rizik prenošenja infekcija.

Kortikalni stimulator
Kortikalni stimulator maleni je uređaj koji se koristi za pobuđivanje aktivnosti pacijentova korteksa. Obično se priključuje na lubanju pacijenta, a koristi se kod smanjene moždane aktivnosti ili oštećenih uzoraka moždanih valova.

Fiziostimulator
To je sustav dizajniran radi pobuđivanja metaboličkih funkcija kod ozlijeđenog pojedinca. Obično je dolazio u obliku malog, ručnog uređaja. Godine 2267. dr. McCoy koristio je fiziostimulator kako bi kapetana Kirka izvukao iz duboke kome, izazvane kako bi zavarali Romulance kako je ovaj mrtav.

Regenerator
Ručni uređaj koji se koristi kod zacjeljivanja lakši povreda na koži. Regenerator se mogu koristiti za zatvaranje porezotina, liječenje rana zadanih noževima i sl. Godine 2369. jednim takvim zaliječena je ubodna rana kod kapetana Jean-Luca Picarda.

Neuralni kaliper
Mali uređaj koji se koristi za izazivanje besvjesnog stanja pacijenta. Najčešće se koriste u pripravi pacijenta za kirurški zahvat.

Genotronički replikator
Napredni sustav za liječenje dizajniran kako bi se moglo očitati oštećenja organa na kvantnoj razini, te se potom moglo replicirati zamjensko tkivo koje se transplatira pacijentu. Sustav je stvorila dr. Toby Russell, stručnjakinja za povrede kralježnice. Federacija je odbila dati dozvolu dr. Russell za testiranja na pacijentima u tri odvojena navrata, uz izliku da je rizik neprihvatljivo visok. Godine 2368. ipak je koristila uređaj na poručniku Worfu koji je ostao paraliziran nakon nesreće na Enterpriseu–D. Genotronički replikator uspješno je obavio zadaću rekonstrukcije kralježnice, no Worf je ipak preminuo na kirurškom stolu. Srećom, zbog njegove klingonske fiziologije, oživio je i postigao potpun oporavak.

Regenerator kože
Koristi se za popravljanje oštećenja kože u pacijenta, uključujući od ogrebotina do posjekotina. Ovaj uređaj je ručni, liječnik ga prinosi oštećenom području i laganim pokretima prelazi preko oštećenog područja. Tipičan tretman traje svega nekoliko sekundi.

Defibrilator
Uređaj je koji se koristi za ponovno uspostavljanje sinusnog ritma u pacijenata koji su upali u stanje srčane aritmije. Moderni defibrilatori su prijenosni, ručni uređaji koje se stavlja direktno u kontakt sa kožom ponad pacijentova srca. Računalno kontrolirani šokovi tada se prenose put srca.

Potkožni skalpel
Koristi se za stvaranje rezova ispod kože bez njezinog rezanja. To omogućuje potpunu unturranju kiruršku intervenciju, bez opasnosti od infekcija i dodatnih uređaja poput regeneratora kože.

Skener tkiva
Koristi se za mjerenje razine raspadanja stanica. Može provesti očitanja na molekularnoj razini, te je sposoban izuzeti tetrionske čestice. Osjetljivost se može pojačati u načinu proširene rezolucije, te se može prilagođavati na potrebno polje očitanja. Ovaj se uređaj spaja na odvojeni računalni sustav koji se može koristiti za kontrolu svih funkcija.

Neuralni most
Može se koristiti za stabilizaciju neuralnih funkcija u pacijenata sa težim oštećenjem mozga. Omogućuje i mozgu normalne osobe da podržava oštećeni mozak.

Kardioinduktor
Uređaj koji se koristi za liječenje srčanih stanja kod pacijenata sa umjetim srcem.

Mikroton
Uređaj koji se koristi za iznimno precizne rezove. Mikroton je korišten za rezanje Worfove kralježnice kod njezine zamjene tijekom 2368. godine.

Optički skener
Koristi se za izvođenje dijagnostike na receptorima vida. Može detektirati fazne otklone i promjene u okolnom dekionskom polju.