STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
29.07.2008.

Vrsta 8472

Teritorij
2373. godine u Borgovom dijelu delta kvadranta dogodio se prvi susret između Borga i neobične vrste koju je Borg nazvao vrstom 8472. Voyager se sa vrstom 8472 susreo pred kraj te iste 2373. godine. Vrsta 8472 nije iz našeg svemira, pa čak ni dimenzije. Dolaze iz prostora u kojem su sami i ništa drugo ne opstaje. Taj prostor je bez zvijezda i planeta a ispunjen je organskom tekućinom - i u biti nije svemir u standardnom smislu rijeci, već materija ispunjena sa nepoznatim brojem jedinki vrste 8472 i njihovim organskim brodovima, no zna se da ih ima jako mnogo, dovoljno da pokore sve sto im se nađe na putu ukoliko ih se uznemirava ili nekoga koga smatraju smetnjom/prijetnjom. U nas svemir/dimenziju iz fluidnog svemira dolaze putem kvantnih singularnosti (koje sami stvaraju po potrebi), pomoću kojih stotine (ili tisuće, sudeći prema onom što smo vidjeli u Voyageru) brodova u nevjerojatno kratkom intervalu mogu izaći i uputiti se u borbu. Interesantno je to kako se njihove mogućnosti nimalo ne smanjuju kada dođu iz fluidnoga svemira.

Ideologija
Kada bismo pokušali usporediti ljude sa tom vrstom, naišli bi smo na mnoge prepreke. Osim toga sto su nehumanoidan životni oblik, vrsta 8472 je našim rječima vrlo zlobna i hladnokrvna. Njihova jedina zelja i smisao je da osvajaju a pregovaranja ne dolaze u obzir. Tu otkrivamo sličnosti sa Borgom čija je ideologija asimiliranje ("Resistance is futile") dok je kod vrste 8472 sve jasno: "The Weak Will Perish" - Slabi će izumrijeti (naravno od njihove "ruke"). Sebe smatraju genetički i evolucijski nadmoćnijima od bilo čega u poznatom nam svemiru. Vjeruju da smo ušavši u njihov svemir (zapravo, Borg je ušao) onečistili njihov fluidni svemir te da im predstavljamo prijetnju od mogućeg onečišćavanja njihovog "savršenog" genetskog ustroja. Stoga su odlučili očistiti nasu galaksiju. Naravno, od nas samih. Vjerovali su i to kako je Zvjezdana Flota isto kao i Borg - invazijska sila.

Povijest
Susret Borga i njegove gluposti kako može asimilirati bilo sto rezultirao je u ratu između vrste 8472 i njih samih. Vrsta se pokazala u potpunosti nadmoćnom u svakom smislu i nije ju bilo moguće asimilirati niti nauditi. Vrsta 8472 je imala planove uništiti Federaciju tako da se infiltriraju. Mogli su se izmijeniti u bilo koju vrstu odnosno oponašati ju. Skupili su nevjerojatnu količinu podataka ne samo o ljudima već o većini vrsta te su ih tako lako mogli i imitirati. Na koji način su uspjeli skupiti toliko podataka - nije poznato, no pretpostavlja se da su se već infiltrirali u neke od organizacija (počevši od UFP-a pa nadalje).

Brodovi i tehnologija općenito
Vrsta 8472 koristi brodove od organske biomase (skupivši sve informacije izgleda da su i sami brodovi živa bića iznutra i izvana tako da ih ne možemo zvati samo organskim brodovima). Svaki brod ima samo jednoga člana posade. I Borgovo brodovlje i Voyager su se pokazali u potpunosti inferiornima samo jednom takvom biološkom brodu. Federacijski senzore ne mogu probiti njegovu površinu, vučna zraka nema nikakve koristi i sl. No bez obzira na razlike, i brodovi vrste 8472 koriste Warp pogon sa antimaterijskom tehnologijom. Unutar samoga broda se nalaze različiti organski vodovi kroz koje prolazi elektrodinamička tekućina. Pretpostavlja se da je to izvor energije. Također se može naći i binarna matrica povezana neuronskim peptidima, sto bi mogla biti računalna jezgra broda. Dobivena oštećenja, biobrodovi automatski obnavljaju. Jedan brod ima nevjerojatnu razornu moć, no vrsta 8472 može spojiti vise brodova u krug oko jednoga i usmjeriti paljbu na onoga u sredini, koji pojačava tu paljbu i izbacuje je u vidu nevjerojatnog energetskog izboja koji je u stanju uništiti i veće planete!

Biološke činjenice
Komuniciraju telepatskim putem i bez obzira na to sto imaju usta, ne zna se govore li ikakav jezik. Emitiraju bioelektricno polje koje sprečava skeniranje trikorderom i teleportiranje u blizini bića. Stanična struktura bića je nevjerojatna - DNA u stanicama im je 100x gušća od ljudskih. Imunološki sustav nije ništa manje nevjerojatan - vrlo je agresivan, bilo sto što prođe staničnu membranu je instantno uništeno. Otporni su na gotovo sve. Osim modificiranih Borgovih nanosondi. Mogu preživjeti u vakuumu svemira bez ičega. Mogu se regenerirati na isti način kao i njihovi brodovi. U biti, organska građa im je gotovo identična. Glava im je izduljena, pretpostavlja se da imaju vrlo razvijen mozak ili sličan organ koji obavlja tu funkciju. Nemaju dvije noge poput humanoida već tri, kreću se na vrlo neobičan i usudio bih se reci, "predatorski" način. Na rukama im se nalaze kandže pomoću kojih prenesu svoje stanice u žrtvu. U žrtvi stanice počinju konzumirati tijelo iznutra, proždirući žrtvu dok je još živa. Žrtva je cijelo vrijeme svjesna svega, pomoći joj nema jer tijelu tada ne pomažu nikakvi lijekovi ni terapije i umire u groznim mukama. Oči, točnije zjenice su im također vrlo neobične građe, poput izglačanog znaka plus ili x. Hodaju na tri noge ili u nekoliko slučajeva sa svih pet udova. Tijelo im je dužine ~2.5 do 3 metra, a neobično je to da su im ruke toliko duge koliko i samo tijelo. Otporni su do te mjere da bez problema prolaze i kroz najjače oklope brodova, kroz zaštitna polja...

Poznatiji podaci
Borg je izgubio vise od 300 brodova (svih vrsta), osam planeta i preko 4 milijuna radilica u sukobu sa vrstom 8472. Genetska struktura im je nevjerojatna, DNK im je 100x gušća od ljudske. Obrambeni sustav im je i napad stanica koje prenesu u svoje žrtve. Jedini način obrane je korištenje modificiranih borgovih nanosondi koje se mogu podesiti tako da ubiju biće ili da ga samo uspavaju. Nevjerojatnu inteligenciju pokazuju i pri napadima na druge brodove: s lakoćom nalaze kritične sustave i unište ih te tako onesposobe brod. Socijalna struktura im je prilično nepoznata. Imaju pet različitih spolova. Mogu mijenjati svoju DNK na način da se privremeno pretvore u bilo koju vrstu. Regeneriraju se isto kao i njihovi brodovi.

29.07.2008.

Q

Vrlo malo toga se zna o ovoj vrsti. Q žive u nekoj vrsti više dimenzije ili više sfere postojanja u okruženju zvanom Q kontinuitet (Q continuum). Imaju nevjerovatne moći nepojmljive našem obliku postojanja. U stanju su mijenjati vremensku liniju, u djeliću sekunde skakati sa jednog mjesta u svemiru na drugo, uništiti cijele zvjezdane sustave... Kratko rečeno, imaju potpunu kontrolu na materijom i energijom, svemirom i vremenom.

Iako imaju takve sposobnosti ipak se drže nekog svog unutarnjeg kodeksa o neutjecanju na zbivanja u našem svemiru. Pa iako taj kodeks postoji, Q je više puta susretan u našoj povjesti. Kako je besmrtnost jedna od osobina Q-a, jedna od tih individua je u par navrata "dosađivala" posadama brodova i stanica. Q kao vrsta su vrlo indifernetni prema vrstama koje žive u našem svemiru i može se reći da ih gledaju sa određenom dozom prezira. O samoj povjesti ove vrste možemo samo nagađati. Vjeruje se da je Q u svojoj povjesti bio vrlo nalik ljudima ali je u jednom trenutku u povjesti su evoluirali i prešli u višu sferu postojanja. Q nema fizičkog tijela iako se u našoj stvarnosti pojavljuje o obliku vrste kojoj "dosađiva". Izvještaji Zvjezdane flote kažu da je Q susretan u više navrata, obično u uniformi kapetana ili admirala Zvjezdane flote.

Prvi susret sa Q-om dogodio se sa USS Enterpriseom-D pod zapovjedništvom kapetana Picarda. Q je svim časnicima broda sudio zbog, kako je on rekao "zločinima čovječanstva". Pa iako je Picard izašao kako pobjednik na tom suđenju, Q nikada nije priznao poraz. U sljedećem susretu sa njim, Enterprise-D je prebačen u djeliću sekunde u sistem J-25 u kojem se dogodio prvi susret sa Borgom. Interesantan detalj je da je posada USS Voyagera posjetila Q kontinuitet nakon što je susrela drugu Q individuu poznatiju kao Quinn. Očito umoran od besmrtnosti, Quinn je očajnički želio umrijeti i tako doživjeti jedini osjećaj koji nije bio u mogućnosti. To je dovelo do civilnog rata u Q kontinuumu koji je kasnije obustavljen nakon što je Quinnu odobrena želja.

Pretpostavka je da je Q sudjelovao i u stvaranju naše povjesti. Dokaz za to je Quinnovo sudjelovanje u američkom civilnom ratu.

29.07.2008.

Nagilum

Nagilum je jedna od tajanstvenih vrsta, uz Organijance i Q-e, koje Federacija nikad nije shvatila u potpunosti. 2365. godine, USS Enterprise-D je susreo jednog pripadnika te vrste. Brod je otkrio svojevrsnu "prazninu" u svemiru, područje za koje se činilo da ne sadrži nikakvu masu ili energiju no bilo je potpuno neprozirno za svjetlost zvijezda sa druge strane. Praznina je doslovno progutala svaku sondu koja je ušla u nju, a kada se Enterprise približio praznini, proširila se dovoljno da Enterprise upadne u nju.

Unutar praznine, posada Enterprisea je uočila da se radiji o regiji prostora gdje su i sami zakoni fizike drugačiji. Iako se praznina činila relativno malenom izvana, svi pokušaji Enterprisea da dođe do ruba i izađe van su propali. Kopije romulanskih i federacijskih brodova su se pojavljivale ispred njih i nestajale.

S vremenom se i sam Nagilum pojavio, prikazujući se kao mačkoliko lice bez tijela koje slobodno visi u praznini; tvrdio je da je uzeo taj oblik zato što je tako blizak humanoidima. Rekao je da je testirao posadu Enterprisea jer ga je zanimalo kako će reagirati na neobične situacije. Činilo se da su ga jako zainteresirale fizičke razlike među članovima posade, te se ga iznenadili koncepti poput rođenja i smrti. Da bi bolje razumio samu ideju smrti, Nagilum je predložio da prouči različite načine umiranja tako da ubije trećinu ili polovinu članova posade.

Kapetan Picard je odlučio da će radije uništiti brod nego sudjelovati u tom "eksperimentu". Nagilum ga je imitiranjem članova posade pokušalo natjerati da promijeni odluku, no Picardova odluka je bila čvrsta te se, naravno, nije predomislio. Suočen sa ovakvom odlučnošću, Nagilum je napustio brod.

Nakon toga, Nagilum se pojavio pred Picardom i rekao mu da je naučio sve što je želio znati o humanoidima. Nije imao visoko mišljenje o njima i mislio je da nemaju nikakvih zajedničkih osobina iako je Picard istaknuo da su obje vrste znatiželjne.

Osobine koje je biće pokazalo su podsjećale na Q-ove osobine, te je čak moguće da je Nagilum pripadnik te vrste iako mu ponašanje nije bilo jednako njihovom. Od ovog događaja, nije bilo više susreta s tim bićem.

29.07.2008.

Nemesis

U romulanskom Senatu odvija se žestoka rasprava između pobornika remanskog vođe Shinzona i njegovih protivnika, konzervativnih Romulanaca. Konzervativna je frakcija uskoro prevagnula, na što se situacija prividno smirila. Odjednom se na jednom od stolova u Senatu aktivira tajanstveni uređaj, ispunjavajući Senat zelenkastom svjetlošću. U prvi mah su senatori tek iznenađeni, no odjednom ih sve zahvati zasljepljujuća bol i u nekoliko sekundi umiru svi do posljednjeg.

Kapetan Jean-Luc Picard nalazi se na vjenčanju Williama Rikera i Deanne Troi. Kao kum, podiže zdravicu bračnom paru, koji ga napušta kako bi preuzeo vođenje USS Titana, dok će mjesto prvog časnika na Enterpriseu-E preuzeti kapetan korvete Data. Nakon proslave na Zemlji, Enterprise kreće prema Betazedu, gdje će se također održati prigodni obred vjenčanja. Tijekom putovanja presreću pozitronski impuls sa planete Kolarus III, te naglo mijenjaju smjer ka tom planetu. Naime, jedino Data emitira sličan signal, pa iznenađena posada Enterprisea želi saznati postoji li ondje netko sličan Dati. Ondje otkrivaju rastavljenog androida čiji su dijelovi istovjetni Datinim, no njegova je pozitronička mreža slabije razvijenija od Datine. Ispostavlja se da je riječ o prototipu androida oznake B-4, prethodniku Date i Lorea. Nakon ispitivanja, Data i La Forge odlučuju u B-4 prebaciti cjelokupnu Datinu memoriju, smatrajući da će time pomoći androidu da razvije svoj pozitronski mozak. Nedugo potom uslijedilo je još jedno iznenađenje - Picardu se javlja admiralica Janeway i naređuje mu da posjeti Romulus, gdje ih je novi pretor Shinzon pozvao na mirovne pregovore.

Enterprise stiže na zadane koordinate u orbiti Romulusa, ali ondje ne zatiče nikoga. Nakon nervoznog isčekivanja koje je potrajalo punih 17 sati, pred njima se otkriva najveći romulanski brod koji su ikad vidjeli - golemi Scimitar. Picard se sa višim časnicima prebacuje ondje, gdje ih dočekuje Shinzon. Na veliko iznenađenje Enterpriseove posade, Shinzon je Zemljanin. Nakon nekoliko uvodnih riječi, poteže nož i zasiječe si ruku. Predaje nož Dati, koji ga nakon povratka na Enterprise odnosi doktorici Crusher. Prema analizi Shinzonove krvi koju je provela dr. Crusher, ispostavlja se da je Shinzon Picardov klon. Ovo saznanje postavlja još više pitanja i sumnji pred Picarda i posadu: tko je Shinzon? Što zapravo želi? Zašto uopće postoji i kako je uspio doći na položaj pretora?

Na Romulusu, nestrpljivi zapovjednici romulanske flote traže od Shinzona da im objasni što najbolji federacijski brod radi u samom srcu Carstva. Ovaj im odgovara da se strpe, te traži od zapovjednice Donatre da se obračuna sa nezadovoljnicima u slučaju njihove eventualne pobune. Kasnije se nalazi na večeri sa Picardom, te mu daje odgovor na najzagonetnije pitanje: kako je uopće moguće da Romulanci imaju Picardova klona? Shinzon mu objašnjava da je riječ o romulanskoj uroti da zamijene Picarda klonom, te tako ubace špijuna u najviše krugove Zvjezdane flote. Nekoliko godina potom, kad je Shinzon bio još dječak, došlo je do političkog prevrata na Romulusu, a plan da se Picard zamijeni klonom ukinut je. Shinzona su poslali u dilitijske rudnike na Remusu gdje ga je odgojio jedan od Remanaca, koji sada služi kao njegov namjesnik. Shinzon uvjerava Picarda da želi mir sa Federacijom i slobodu za Remance, koji su potlačena rasa unutar Romulanskog Carstva.

Nakon povratka na Enterprise, La Forge izvještava Picarda da je netko provalio u brodsko računalo. Usto je otkrio zračenje thalaronskih čestica sa Scimitara, vrlo opasnog oblika radijacije, čija je mikroskopska količina dovoljna da ubije živo biće. Takva je vrsta zračenja zabranjena u Federaciji, stoga Picard zapovijeda posadi da iznađu načina kako zaustaviti ovu prijetnju. Iste noći se dogodio zabrinjavajući telepatski napad na Troi, koji je, po svemu sudeći, izazvao Shinzonov namjesnik. Picard iznenada nestaje i pojavljuje se na Scimitaru zajedno sa androidom B-4, kojeg su lukavi Remanci iskoristili kao špijuna - oni su ga ostavili na Kolarusu III, znajući da posada Enterprisea neće odoljeti mogućnosti da pronađe nekog sličnog Dati. Shinzon objašnjava Picardu da je sva ova predstava uvod u invaziju na Federaciju, čijim će se porazom omogućiti Remancima da zavladaju kvadrantima Alfa i Beta. Također govori Picardu da neće doživjeti ostvarenje ovog plana, jer je Picardova krv nužna za Shinzona - njegovo tijelo propada, stoga mu je potrebna hitna transplantacija Picardove krvi kako bi preživio. Nakon što je Shinzon napustio laboratorij u kojem su zatočili Picarda, u prostoriju ulazi B-4 i oslobađa Picarda. B-4 je zapravo Data, koji je shvatio da je B-4 zapravo infiltrator. Uspijevaju ukrasti maleni brod i bježe sa Scimitara na Enterprise, koji odmah skače u warp.

U romulanskoj floti raste nezadovoljstvo i nepovjerenje u Shinzona - Enterprise je bez objašnjenja u orbiti Romulusa, iako je Shinzon obećao da će poraziti Federaciju. Ovaj traži njihovo strpljenje, no Donatra i drugi zapovjednici sumnjaju da se iza plana o pokoravanju Federacije krije još štošta.

Za to vrijeme La Forge upoznaje posadu Enterprisea sa mogućnostima thalaronskog oružja kojeg posjeduje Scimitar. Picard zaključuje da Shinzon za oružje takve snage mora imati i prikladnu metu na umu - Zemlju. Dodatni problem predstavlja Scimitarov uređaj za skrivanje, kojeg ne mogu otkriti niti najbolji elektronski uređaji kojima je opremljen Enterprise. U blizini federacijsko-romulanske granice okuplja se flota kojoj je zadatak po svaku cijenu zaustaviti Scimitar, a Enterprise juri u njihovom smjeru kako bi im se pridružio. Tijekom prolaska kroz Bassenov procjep, anomaliju u blizini granice u kojoj nije moguća uporaba brodskih senzora, napada ih Scimitar i onesposobljuje im warp-pogon. Stiže im neočekivana pomoć u vidu dva najmodernija romulanska broda klase Valdore, no Scimitar ih brzo onesposobljuje. Troi pokušava naći izlaz iz ove situacije tako da se telepatski povezuje sa Shinzonovim namjesnikom, sa kojim je već imala telepatsku vezu. Uz njenu pomoć pronalaze skrivenog Scimitara i onesposobljavaju mu uređaj za skrivanje, no ovaj ih snažnom paljbom ostavlja bez pogona, štitova i naoružanja. Shinzon naređuje svom namjesniku da mu dovede Picarda tako što će povesti vojnike na onesposobljeni Enterprise. Picard, ne vidjevši drugog izlaza, naređuje da se Enterprise zabije u Scimitar, pri čemu su oba broda teško oštećena. Teleportira se na Scimitar kako bi pronašao Shinzona, koji je uključio thalaronsko oružje kako bi pobio sve na Enterpriseu, razbješnjen jer su njegovi vojnici na Enterpriseu zaustavljeni, a Riker ubio njegova namjesnika. Data ga odlučuje pratiti na remanski brod, kako bi mu pomogao isključiti thalaronsko oružje.

Na Scimitarovu mostu Picard se probija do thalaronske matrice, gdje se sukobljava sa Shinzona i ubija ga. Uto se pojavljuje i Data i teleportira Picarda sa Scimitara pomoću malenog uređaja za hitan transport, koji mu je ugradio La Forge da ga ovaj iskoristi u slučaju opasnosti. Data izvlači fazor i puca u thalaronsku matricu, pri čemu oružje eksplodira, uništavajući Scimitar. Sa Enterpriseova mosta, Picard i posada užasnuto promatraju Datinu žrtvu.

Nakon što je brod odvučen u brodogradilište na popravke, posada se okuplja kako bi odala počast poginulom prijatelju. Prisjećaju se trenutaka sa Datom koje nikad neće zaboraviti. Picard također želi objasniti B-4 tko je bio Data i što je značio posadi Enterprisea, no čini se da android i dalje ne shvaća što se događa. Na izlasku iz prostorije, Picard začuje kako B-4 pjevuši neku pjesmu sebi u bradu. Oslušnuvši, shvati da pjeva "Blue Skies", istu pjesmu koju je Data jednom prilikom otpjevao posadi Enterprisea. Iako je poginuo, postoji mogućnost da će Data opet oživjeti...


Produkcijski broj: 010
Premijera: 13.12.2002.
Zvjezdani nadnevak: 56844.9

Redatelj: Stuart Baird
Priča: John Logan, Rick Berman i Brent Spiner
Scenarij: John Logan

 

Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart - kapetan Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes - zapovjednik/kapetan William T. Riker
Brent Spiner - natporučnik Data
LeVar Burton - natporučnik Geordi LaForge
Michael Dorn - natporučnik Worf
Gates McFadden - Dr. Beverly Howard Crusher
Marina Sirtis - savjetnica Deanna Troi


Sporedni glumci i likovi

Tom Hardy - praetor Shinzon
Ron Perlman - remanski potkralj
Shannon Cochran - senator Tal'aura
Dina Meyer - zapovjednica Donatra
Jude Ciccolella - zapovjednica Suran
Alan Dale - praetor Hiren
John Berg - senator
Michael Owen - kormilar Branson


Kreativno osoblje

Režiser: Stuart Baird
Scenarij: John Logan, Rick Berman, Brent Spiner
Producent: Rick Berman
Scenografija: Herman Zimmerman
Kostimografija: Bob Ringwood
Glazba: Jerry Goldsmith
Montaža: Dallas Puett


Zarada

Prvi tjedan: 18.513.305 $
U SAD-u: 43.254.409 $
Ukupno: 67.312.826 $


Brodovi i stanice

- NCC 1701-E USS Enterprise (Sovereign klasa)
- Norexan klasa
- remanska Scimitar klasa
- remanska Scorpion klasa

 

 

Citati

Shinzon: "My life is meaningless as long as you're still alive."
Shinzon: "Moj život je besmislen tako dugo dok si ti živ."
[Shinzon govori Picardu]


Shinzon: "You are me. The same noble Picard blood runs through our veins. Had you lived my life, you'd be doing exactly as I am... Look in the mirror and see yourself. Consider that, Captain... I can think of no greater torment for you."
Picard: "I'm a mirror for you as well."
Shinzon: "Not for long. I'm afraid you won't survive to witness the victory of the echo... over the voice."
Shinzon: "Ti si ja. Ista plemenita krv teče našim venama. Da si živio moj život postupao bi isto kao i ja... Pogledaj u ogledalo i vidi samog sebe. Razmisli o ovome kapetane... Ne mogu zamisliti veću patnju za tebe."
Picard: "Ja sam ogledalo i za teme također."
Shinzon: "Ne zadugo. Bojim se da nećeš poživjeti dovoljno dugo da svjedočiš pobjedi jeke nad glasom."


Picard: "He's a stern martinet would never, ever allow me to go on away missions."
Data: "That is the regulation, sir. Starfleet Code section 12, paragraph 4..."
Picard: "Data..."
Data: "Sir?"
Picard: "Shut up."
Data: "Yes, sir."
Picard: "15 years I've been waiting to say that."
Picard: "On je luđak za pravilima koji mi nikad neće dozvoliti da pođem na misiju izvan broda."
Data: "Takvi su propisi, gospodine. Odjeljak dvanaesti, paragraf četvrti..."
Picard: "Data..."
Data: "Da?"
Picard: "Zašuti."
Data: "Da, gospodine."
Picard: "15 godina sam čekao da to kažem."


Data: "Ladies and gentlemen and invited transgender species..."
Data: "Dame i gospodo te dvospolni uzvanici..."
Worf: [quite drunk] "Romulan ale should be illegal."
LaForge: "It is."
Worf: [poprilično pijan]"Romulansko pivo bi trebalo biti zabranjeno."
LaForge: "I jest."


Janeway: "Jean-Luc, how would you like a trip to Romulus?"
Picard: "With or without the rest of the fleet?"
Janeway: "Jean-Luc, što kažeš na put do Romula?"
Picard: "Sa ili bez ostatka flote?"


Picard: "You have the bridge... Mr. Troi."
Picard: "Most je tvoj... Gospodine Troi"
[Picard Rikeru aludirajući na netom sklopljen brak sa Deannom Troi]


Shinzon: [to Picard] "You're too slow, old man."
Shinzon: [Picardu] "Suviše si spor starče."


B-4: [to Picard] "Why do you have a shiny head?"
B-4: [Picardu]"Zašto imaš tako sjajnu glavu?"


Data: "I must deactivate you."
B-4: "For how long?"
Data: "Indefinitely."
B-4: "How long is tha..."
Data: "A long time, brother."
Data: "Moram te isključiti."
B-4: "Na kako dugo?"
Data: "Zauvijek."
B-4: "Kako je to du..."
Data: "Jako dugo, brate..."


B-4: [singing brokenly to himself] "Never saw the sun... never saw the sun... never saw... the sun..."
Picard: [helping along] "Shining so bright. "
B-4: [singing brokenly to himself] "Shining so bright... never saw things..."
Picard: [helping along] "Going so right..."
B-4: [singing to himself] "Going so right..."
[Picard leaves his office, with a wistful yet hopeful smile on his face, the movie ends]
B-4: [pokušava pjevati] "Nikad nisam vidio sunce... nikad nisam vidio sunce... nikad nisam... vidio sunce..."
Picard: [pomaže mu] "Da tako snažno sjaji."
B-4: [pokušava pjevati] "Da tako snažno sjaji... Nikad nisam vidio stvari..."
Picard: [pomaže mu] "Da su tako lijepe..."
[Picard napušta ured sa smiješkom na licu znajući da će Datino sjećanje živjeti i dalje , film završava]

 

Nominacije i nagrade

2003 Nominacija za nagradu Saturn za najbolju kostimografiju
2003 Nominacija za nagradu Saturn za najbolju šminku
2003 Nominacija za nagradu Saturn za najbolji znanstvenofantastični film
2003 Nominacija za nagradu Saturn za najboljeg sporednog glumca
2003 Nagrada Artist Award za najbolji obiteljski film fantastike

 

 

Zanimljivosti sa i iza kulisa

- Za vrijeme snimanja scene u kojoj Picard, Worf i Data pronađu ruku androida B-4 na površini planeta Kolarusa III, ekipa zadužena za animatroničke pokrete navedene ruke malko se našalila s Patrickom Stewartom. Naime, prilagodili su njene pokrete na način da androidova ruka pokaže srednji prst Stewartu.
- Snimanje scene prebacivanja Datine memorije u B-4, tijekom koje kamera ide od lica B-4, preko Datine i B-4 glave, pa sve do Datina lica, trajalo je ukupno devet sati.
- Most Enterprisea-E izgrađen je na pokretnoj rampi pa su gotovo sva podrhtavanja tijekom bitaka bila stvarna. Međutim, prva scena bitke (riječ je o sceni koja prethodi Shinzonovom virtualnom posjetu Picardovoj radnoj sobi) snimljena je prije negoli je izgrađena pokretna rampa. Podrhtavanja u navedenoj sceni snimljena su na starinski način: Trešnjom kamerama, uz istovremeno kretanje glumaca.
- Bryan Singer, poznat kao scenarist i redatelj filmova X-Men i X-Men 2, odigrao je cameo ulogu u Nemesisu zamijenivši Worfa za taktičkom konzolom neposredno po Worfovom odlasku u susret Remancima.
- Iako je većina vizualnih efekata u filmu kompjuterski generirana, to nije bio slučaj sa scenom sudara Enterprisea-E i Scimitara. U navedenoj su su sceni korištene makete brodova koje su kasnije digitalno dorađene.
- U prvotnoj verziji scenarija B-4 zvao se B-9.
- Shinzona je prvotno trebao glumiti Jude Law.
- Michael Shanks, poznat po ulozi dr. Daniela Jacksona u seriji «Stargate SG-1», natjecao se za ulogu Shinzona.
- Za vrijeme snimanja filma nestala je kapetanska stolica sa mosta Enterprisea-E. I dok je filmska ekipa pokušavala pronaći stolicu, ekipa «Star Trek: Enterprisea», koja je obavljala snimanja u obližnjem audio studiju, odlučila se našaliti na temu nestanka navedene stolice. Naime, Scott Bakula poklonio je Patricku Stewartu drvenu stolicu s riječju KAPTIN ispisanu na njoj. Što se tiče sudbine originalne kapetanske stolice, pretpostavlja se kako je ukradena (tko zna kakav sretni treker trenutno sjedi u Picardovoj stolici ;-) , op.p.).
- Jeri Ryan trebala se pojaviti u cameo ulozi Sedme od Devet. Međutim, zbog zauzetosti snimanjem serije «Boston Public», Jeri je odustala od gostovanja, a zamijenila ju je Kate Mulgrew u ulozi admiralice Janeway.
- Remanske maske inspirirane su izgledom vampira Nosferatua.
- Shinzon je kinesko i japansko ime. Kinesko značenje navedenog imena jest «srce», a japansko značenje jest «nova egzistencija».
- U prvotnoj verziji scenarija u cameo ulozi trebala se pojaviti i Ashley Judd. Podsjetimo, Ashley je u TNG-u glumila mladu zastavnicu Robin Lefler.
- Jonathan Frakes odbio je obrijati svoja leđa za potrebe snimanja ljubavne scene pa su dlake uklonjene digitalno.
- U Nemesisu su, posredno ili neposredno, spomenute sve ostale Star Trek serije (Kirkov manevar, Dominijski rat, Janeway, USS Archer).
- Cvijeće viđeno na vjenčanju Rikera i Troi, smješteno iza kapetana Picarda, zove se Stargazer ljubičica.
- Scena rastanka s kraja filma morala je biti ponovno snimljena jer je Patrick Stewart iznenada zaplakao.

29.07.2008.

Insurrection (Pobuna)

U idiličnom selu u planinama djeca se igraju, farmeri navodnjavaju polja, žene pričaju dok prave kruh... Međutim, figure u sjeni proušavaju selo iz obližnjeg postrojenja. Ubrzo izađe na vidjelo kako druge osobe u odijelima lutaju selom, potpuno nevidljivi stanovnicima. Stvari iz ozbiljnog krenu u opasno, nakon što se začuje fazorska paljbu koja se približava selu. Jedna od osoba u odijelima započinje napadati svoje kolege, napredujući prema postrojenju.

Ispostavi se da je odmetnik nitko drugi doli Data, koji je ozlijeđen i očito izvan kontrole. Šokirani seljani, za koje će se ubrzo ispostaviti da se zovu Ba'kui, promatraju Datu kako se bori sa drugim nevidljivim osobama, te zapuca na obližnji proplanak, na kojem se otkrije postrojenje koje je skrivala hologramska projekcija. Nazad na Enterpriseu Picard, Troi i Crusher pripremaju se za diplomatski susret. Deanna pokušava naučiti Picarda prigodnom pozdravu, dok mu Beverly pokušava zakopčati ovratnik i pritom mu prigovori kako treba ili novi ovratnik ili novi vrat, na što Picard odgovori kako je njegov vrat isti kao i na Akademiji.

U sobu ulazi Riker koji ih obavještava da moraju krenuti. Na putu do turbolifta Picard se šali kako više ne dobivaju priliku za istraživanja, ali ipak se oraspoloži kada vidi Worfa, koji je bio u susjednom sektoru. Sastanak prolazi dobro, ali Picard dobiva poziv od admirala Doughteryja. Admiral objasni da je Data poludio i drži tim časnika Zvjezdane flote i Son'a kao taoce, te zatraži Datine šifre za deaktiviranje. Iako nisu opremljeni za prolazak kroz Briarsku Zakrpu, Enterprise požuri u pomoć.

Dok je Enterprise na svom putu za Zakrpu, Son'e pokušavaju uloviti Datu. Iako su saveznici Federacije, ta je veza nastala više iz potrebe nego prijateljstva. Son'e nisu baš najbolje osobe - porobljavaju ostale rase i imaju zabranjeno podprostorno oružje na svojim brodovima. Son'e su same po sebi - odvratne. Imaju neku bolest ili su možda u kasnoj životnoj dobi, zbog čega trebaju ići na seanse zatezanja lica.

Dok Dougherty razgovara sa vođom Son'a, Ru'afom, njihov brod napada Data u jednom patrolnom brodu koji je bio dodjeljen postrojenju na planetu. Prouzrokuje manju štetu brodu Son'a prije nego se vrati natrag na planet. Po Picardovom dolasku, Dougherty zahtjeva da unište Datu jer je postao preopasan. Picard ga moli da mu da priliku da ga zarobi, ali se slaže da će ga uništiti ako to bude potrebno. Zajedno sa Worfom kreće s jednim šatlom u potragu za Datom, i uskoro se nađu u borbi s njime.

Picard uspjeva omesti Datu pjevajući, pritom se spojivši s njegovim patrolnim brodom tako da ga Worf može isključiti. Nakon povratka na brod, Geordi zaključi da se Data pokvario nakon što ga je pogodio fazorski hitac, te da je njegovo ponašanje bilo obrambeno. Data nije od velike pomoći, pošto mu je memorija oštećena tijekom borbe. Picard se teleportira na planet, u selo Bakua zajedno sa timom i iznenadi se da seljani zapravo ne drže članove projekta kao taoce. Ba'ku dokazuju da su miroljubiv narod koji također poznaje tehnologiju, ali ju odbacuju u svakodnevnom životu.

Picard im se ispriča na smetnji i teleportira se natrag na brod zajedno sa "taocima". Na brodu, Son'e odbijaju medicinske pretrage, pa Picard naredi da ih se odvoji od ostatka posade. Dougherty inzistira da Picard vrati Son'e na Ru'afov brod i naredi mu da ode iz sustava. Umjesto toga, Picard i Data se teleportiraju ponovo na planet nebi li otkrili što se zapravo dogodilo. Prilikom pretrage jezera, otkriju skriveni brod-holodek, koji u sebi ima repliku sela Ba'kua.

Picard shvati da Dougherty i Son'e planiraju prebaciti Ba'kue s planeta bez njihova znanja. U međuvremenu, dolaze pojačanja za Son'e. Isprva Picardu nije jasan motiv, ali shvati da je posadu na planetu nešto lagano pomladilo, uključujući i njega. Žena iz Ba'ku sela, Anij, potvrđuje njegove sumnje, ispričavši mu kako su seljani i stoljećima stari, ali metafazna radijacija iz planetskih prstenova onemogućava da ostare.

Picard se nađe sa Geordijem na planetu i ostane začuđen jer su se Geordiju regenerirale zjenice pod utjecajem radijacije iz prstenova. Po povratku na brod, Picard se sukobi sa Doughertyom, na što mu admiral prizna da su Son'e razvile metodu prikupljanja metafaznih čestica iz prstenova, ali da će proces uništiti sav život na planetu. Također potvrdi da je Federacijsko Vijeće odobrilo tu akciju, iako krši osnovne principe Federacije.

Te noći Picard napuni svoju jahtu oružjem i zalihama, planirajući to odvesti na površinu. Worf, Crusher, Troi i Data inzistiraju da idu s njime, dok Riker i Geordi moraju poslati poruku Federaciji o tome što se događa ovdje. Ru'afo nagovori Doughertyja da pošalju dva bojna broda za Enterpriseom, dok oni nastave sa evakuacijom Ba'kua - uporabljujući silu - pošto je Picard postavio polja koja ometaju teleportiranje.

Dok Picard evakuira selo, Son'a šatlovi počinju ispuštati male bespilotne letjelice koje označavaju Ba'kue pojedinačno i tako ih teleportiraju na brod Son'a. Pokušavajući pronaći zaklon, Ba'kui kreću prema planinama gdje ima mineralnih naslaga koje spriječavaju teleportiranje. U međuvremenu, Enterprise dolazi u sukob sa Son'ama. Kad Son'e upotrijebe potprostorno oružje, Geordi mora izbaciti warp jezgru i detonirati je kako bi zatvorio "rupu" u podprostoru koju su stvorila oruža Son'a.

Riker okrene brod, iskorištavajući prikupljeni metreonski plin iz Zakrpe kako bi ga zapalio i tako onesposobio Son'e. U napadu je uništio jedan, dok je drugi brod ostao onesposobljen. Na planetu, Ba'kui bježe kroz pećine kako bi se sakrili od letjelica. Iako su Picard i Anij bili odsječeni zbog urušavanja pećine, brzo su oslobođeni i nastavili put zajedno s ostalima, na njihovoj posljednjoj fazi puta u planine. Jedna patrola Son'a ih pokuša zaustaviti, ali Worf ih uspjeva spriječiti.

Nakon što Crusher skenira tijela Son'a, dođe do zaprepašćujućeg otkrića. Ali prije nego ga uspije podijeliti s drugima, napadnu ih bespilotne letjelice i teleportiraju Picarda i Anij na brod Son'a. Na brodu, Picard otkrije Doughertyju o otkriću na planetu - Ba'ku i Son'e su ista rasa. Federacija se uplela u obiteljsku zavadu. Potresen novim vijestima, Dougherty zapovijedi Ru'afu da prestane sa ovim dok se Vijeće Federacije ne izjasni. Ru'afo odbije i ubije admirala.

Picard uspije nagovoriti Ru'afovog zamjenika da odustane od osvete i pomogne mu u preuzimanju broda i spašavanju planeta. Data sa kapetanovom jahtom napadne Ru'afov brod, ali ubrzo mora odustati zbog oštečenja. Ru'afo nastavi sa odbrojavanjem i započne prikupljanje metafaznih čestica. Uređaj radi savršeno, ali Ru'afo ubrzo posumnja da nešto nije u redu - i shvati da ih je tijekom Datinog napada Picard teleportirao u repliku njihovog mosta na holobrodu.

Picard pokuša onesposobiti uređaj za prikupljanje čestica, no to nemože učiniti sa broda pa se mora teleportirati na sam kolektor. Ru'afo se uspije također teleportirati na kolektor sa holobroda i pokuša ubiti Picarda. Dok ostala Son'a posada uspije nadjačati Worfa, Picard namjesti samouništenje i kolektor eksplodira, zajedno sa Ru'afom, dok on u zadnjem trenutku biva teleportiran na Enterprise. Onesposobivši Ru'afov brod, posada broda oslobodi Worfa i preda se. Urota se prekinula, pa Picard vraća Ba'kue na planet i oprašta se od svoje novostečene prijateljice.

Produkcijski broj: 009
Premijera: 11.12.1998.
Zvjezdani nadnevak: Nepoznat

Redatelj: Jonathan Frakes
Scenarij: Michael Piller
Priča: Rick Berman i Michael Piller

 

 

Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart - kapetan Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes - zapovjednik/kapetan William T. Riker
Brent Spiner - natporučnik Data
LeVar Burton - natporučnik Geordi LaForge
Michael Dorn - natporučnik Worf
Gates McFadden - Dr. Beverly Howard Crusher
Marina Sirtis - savjetnica Deanna Troi


Sporedni glumci i likovi

F. Murray Abraham - Ru'afo
Donna Murphy - Anij
Anthony Zerbe - viceadmiral Dougherty
Gregg Henry - Gallatin
Daniel Hugh Kelly - Sojef
Michael Welch - Artim
Mark Deakins - Tournel Stephanie Niznik - Perim


Kreativno osoblje

Režiser: Jonathan Frakes
Scenarij: Rick Berman i Michael Piller
Producent: Rick Berman
Scenografija: Herman Zimmerman
Kostimografija: Robert Blackman
Glazba: Jerry Goldsmith Montaža: Peter Lauritson


Zarada

Prvi tjedan: 22.052.836 $
U SAD-u: 70.187.658 $
Ukupno: 117.800.000 $


Brodovi i stanice

- NCC 1701-E USS Enterprise (Sovereign klasa)
- Son'ski borbeni brod
- Son'ski razarač

 

 

 

Citati

Admiral Dougherty : "Jean-Luc, we're only moving six hundred people!"
Picard : "How many people does it take, Admiral, before it becomes wrong? Hmm? A thousand? Fifty thousand? A million? How many does it take, Admiral?"
Admiral Dougherty: "Jean-Luc, pa selimo samo 600 ljudi!"
Picard: "Koliko je ljudi potrebno, admirale, da ne bude u redu? Ha? Tisuću? Pedeset tisuća? Milijun? Koliko je potrebno admirale?"


Picard: "Do you remember when we used to be explorers?"
Picard: "Sjećate li se vremena kada smo bili istraživači?"


Dr. Crusher: "You either need a bigger suit or a smaller neck."
Picard: "My collar size is the same as it was in the Academy."
Dr. Crusher: "Of course."
Dr. Crusher: "Ili trebaš veće odijelo, ili trebaš manji vrat."
Picard: "Moja veličina ovratnika je ista kao i na akademiji."
Dr. Crusher: "Naravno."


Picard: "I wish I could spare a few centuries to learn."
Anij: "It took us centuries to learn that it doesn't have to take centuries to learn."
Picard: "Da barem imam par stoljeća viška da naučim."
Anij: "Trebala su nam stoljeća da naučimo da nam ne trebaju stoljeća da naučimo."


Picard: "I should warn you, I've always been attracted to older women."
Picard: "Upozoravam te, uvijek su me privlačile starije žene."
[Picard govori tristo godišnjoj Anij]


Picard: "In 300 years, you never learned to swim?"
Anij: "I just haven't got around to it yet..."
Picard: "U 300 godina nisi naučila plivati?"
Anij: "Nije došlo na red..."


Riker: "Smooth as an android's bottom."
Riker: "Glatko kao androidova guza, jel' Data?"
[Riker Dati govoreći o svojoj obrijanoj bradi]


Riker: "You Klingons never do anything small, do you?"
Riker: "Vi Klingonci ne radite ništa malo, jel'?"
[komentar na Worfov prišt]


Data: "I feel obliged to point out that the environmental anomalies may have stimulated certain rebellious instincts common to youth, which could affect everyone's judgment... Except mine of course."
Dr. Crusher: "Okay Data. What do you think we should do?"
Data: "Saddle up, lock and load!"
Data: "Osjećam se pozvanim da istaknem kako su klimatske anomalije vjerojatno stimulirale određene buntovničke instinkte svojstvene mladosti, koje bi mogle utjecati na prosudbu..."
Dr. Crusher: OK, Data. Što ti misliš da trebamo učiniti?"
Data: U sedla, idemo u akciju."


Picard: "Don't panic!"
Anij: "I've been shot at, thrown into the lake out of a ship that's come to abduct us - what's there to panic about?"
Picard: "Bez panike!"
Anij: "Pucali si na mene, bacili me u jezero iz broda koji nas je došao oteti - čemu panika?"


Worf: "Definitely feeling aggressive tendancies sir!"
Worf: "Definitivno osjećam agresivne tendencije, gospodine!"
[nakon što je razbio jednu Son'sku sondu]


Worf: "The Son'a wish to negotiate a cease-fire. It may have to do with the fact that we only have three minutes of air left."
Worf: "Son'e žele pregovarati o primirju. To možda ima nešto sa činjenicom da je preostalo zraka za tri minute."


 

Nominacije i nagrade

1999 Nominacija za nagradu Saturn za najbolju šminku
1999 Nominacija za nagradu Saturn za najbolji znanstvenofantastični film
1999 Srebrena nagrada Bogey
1999 Nominacija za Zlatni satelit za najbolje vizualne efekte u igranom filmu
1999 Nominacija za nagradu Hugo za najbolju dramu
1999 Nagrada Young Artist za najboljeg mladog sporednog glumca - Michael Welch
1999 Nominacija za nagradu Young Artist za najbolji obiteljski film - dramu

29.07.2008.

The First Contact (Prvi kontakt)

Zaspavši, kapetan Jean-Luc Picard usne kako se našao unutar jedne od ostavnica u borgovskoj kocki. Iz noćne more probudi ga poziv od strane admirala Hayesa koji ga izvijesti kako je s postaje Deep Space Five javljeno o uništenju jedne federacijske kolonije. Shvativši tko je uništio koloniju, Picard dovrši admiralovu rečenicu rekavši - Borg!

Nekoliko trenutaka kasnije, Picard sazove sastanak viših časnika. Tijekom sastanka, Picard izvjesti ostatak posade kako je Stožer Zvjezdane flote zapovijedio da Enterprise ostane patrolirati uzduž Neutralne Zone kako bi spriječio moguće romulanske upade tijekom borgovske invazije. Unatoč protivljenju svojih podređenih, Picard odluči poslušati zapovijed. Picard, stoga, zapovijedi kurs prema Neutralnoj Zoni.

Nešto kasnije, Picard prizna Rikeru kako je ostanak na rubu Neutralne Zone bio greška. U razgovoru s Rikerom, Picard shvati kako Flota ne vjeruje u njegovu sposobnost uspješnog izvršenja zadaće u slučaju sukoba s Borgom, a zbog trauma koje je proživio tijekom asimilacije prije nekoliko godina. Picard i Riker odluče se vratiti na most, gdje saznaju kako se federacijska flota upustila u bitku s Borgom.

Prisluškujući poruke između brodova uključenih u bitku, posada shvati kako federacijske snage gube bitku. Picard zaključi kako bi njegovo iskustvo s Borgom moglo pomoći u bici. Stoga obavijesti posadu kako namjerava prekršiti direktnu zapovijed i uključiti se u bitku, a posada se složi s njegovom odlukom. Picard zapovijedi kurs prema Zemlji i neminovnom susretu s Borgom.

Došavši na mjesto sukoba, posada Enterprisea zaključi kako stotine federacijskih brodova gube bitku protiv borgovske kocke. Unatoč velikim oštećenjima kocke, njena snaga i dalje ne slabi. Čak ni USS Defiant, pod Worfovim zapovjedništvom ne uspije okrenuti bitku u korist Flote. Stoga Worf odluči sudariti Defiant s borgovskom kockom. Međutim, u tom se trenutku u bitku uključi Enterprise, i teleportiravši cijelu psadu Defianta, spriječi Worfa u njegovom samoubilačkom naumu.

Znajući konstrukcijske karakteristike borgovske kocke, Picard zapovjedi cjelokupnoj floti da koncentrira paljbu u točno određen dio kocke. Koncentrirana paljba cijele flote ubrzo izazove uništenje kocke. Međutim, iz uništene kocke najednom izleti borgovska sfera i otvori temporalni vrtlog, a Enterprise upadne u njegovo sustrujanje. Ostavši imuna na promjene vremenskog pravca, posada Enterprisea otkrije kako se cjelokupno stanovništvo na Zemlji najednom pretvorilo u borgovske radilice.

Picard i ostatak posade shvate kako je Borg, vrativši se u prošlost, asimilirao čovječanstvo i na taj način promjenio tijek povijesti. Stoga posada odluči slijediti borgovsku sferu, kako bi osujetila Borgov naum promjene povijesti. Tri stoljeća ranije, trijezna Lily Sloane nastoji se pobrinuti za alkoholiziranog Zeframa Cochranea, iscrpljenog cjelonoćnom pijankom u obližnjem baru. Pogledavši prema nebu, Lily opazi kako im se približava svijetleći objekt.

Nekoliko trenutaka kasnije, okolno područje pogodi niz snažnih eksplozija. Istovremeno, Enterprise otkrije kako borgovska sfera napada nepoznat cilj na Zemljinoj površini. Picard zatraži od Date da mu kaže vrijeme u kojemu se nalaze i lokaciju koju Borg napada. Data mu otkrije kako su se vratili u 21. stolijeće, u dan prije Prvog Kontakta ljudi s izvanzemaljskim oblikom života, koji se zbio 5. travnja 2063. godine.

Saznavši kako Borg napada lokaciju u središnjoj Montani, Picard shvati kako Borg želi uništiti prvi ljudski warp kompleks i tako spriječiti Prvi Kontakt. Stoga Picard zapovijedi napad na borgovsku sferu. Ispalivši nekoliko kvantnih torpeda, Enterprise uspije uništiti borgovski brod. Nešto kasnije, Picard, Riker, Data, Deanna, Beverly i još nekoliko članova posade, teleportiraju se na površinu planeta kako bi procijenili štetu izazvanu borgovskim napadom.

Došavši na mjesto napada, ekipa naiđe na kaos i ruševine. Kako bi lakše pronašli Cochranea, odluče se podijeliti u nekoliko grupa. Istovremeno, Picard i Data krenu u potragu za Cochraneovim warp brodom imenom Phoenix. Pronašavši Phoenix, dvojac susretne Lily, koja zapuca na njih, uvjerena kako se radi o pripadnicima saveza koji je odlučio prekršiti primirje zaključeno po završetku Trećeg svjetskog rata. Pritom nekoliko hitaca pogodi Datu, ali mu ne naude jer se radilo o klasičnim, olovnim mecima.

Nekoliko trenutaka kasnije, Lily padne u nesvijest, shrvana strahom i visokom dozom radijacije. Pregledavši ju, dr. Crusher zaključi kako je Lily biila izložena visokoj dozi radijacije izašle iz Phoenixovih sustava, oštećenih u napadu. Stoga ju Beverly cijepi, zajedno s pripadnicima Enterpriseove posade koji su se našli u blizini Phoenixa. Shvativši kako joj može pomoći samo u Enterpriseovoj bolnici, dr. Crusher odluči ju teleportirati na Enterprise, unatoč Picardovom protivljenju.

Nekoliko trenutaka kasnije, Picard zapovijedi Geordiju da započne s
popravcima na Phoenixu. Svjestan Phoenixove iznimne povijesne važnosti, Picard dotakne brodsku oplatu rukom. Fasciniran ljudskom potrebom za dodirivanjem povijesnih znamenitosti, Data također odluči dotaknuti Phoenix. Međutim, njegov pokušaj da shvati osjećaje koje je Phoenix probudio u Picardu pokaže se neuspješnim.

Nazad na Enterpriseu, dvoje članova posade poslano je otkloniti nekoliko iznenadnih kvarova. Međutim, dvojac ubrzo nestane. Stoga se Picard odluči vratiti na Enterprise, gdje otkrije kako je nekoliko borgovskih radilica preživjelo, teleportiravši se na Enterprise. Izađe na vidjelo kako je Borg zauzeo palubu br. 16. I dok Picard priprema posadu za sukob s Borgom, Borg odluči prilagoditi klimatske uvjete na brodu, a u cilju brže asimilacije.

Borg ubrzo napadne brodsku bolnicu, a dr. Crusher, Lily i bolničko osoblje pobjegnu u Jeffriesove cijevi, i to zahvaljujući brodskom medicinskom hologramu za nuždu koji odvrati pozornost radilicama. Međutim, Lily se ubrzo izdvoji iz grupe i otiđe u drugom smjeru. Nazad na Zemlji, Riker pronađe totalno pijane Cochranea i Deannu kako se druže u obližnjem baru. Deanna objasni kako je Cochrane pristao razgovarati s njom pod uvjetom da s njim popije tequilu. Odbivši priznati kako je pijana, Deanna ponudi svoje stručno mišljenje o Cochraneu, sročivši ga u tri riječi: "On je lud".

U međuvremenu, Picardov tim krene u potragu za Borgom. Nekoliko trenutaka kasnije, dr. Crusher i njeno osoblje susretnu Worfov tim. Istovremeno, Picardov tim susretne radilice, koje počnu asimilirati Enterpriseovu posadu. Ubrzo se i Worfov tim sukobi s Borgom, ali se neprijatelj vrlo brzo prilagodi Flotinim fazorima. Stoga Picard zapovijedi pregrupiranje timova na palubi br. 15.

Međutim, Borg ubrzo zarobi Datu, a Picard, ne mogavši mu pomoći, pobjegne u Jeffriesove cijevi. Ušavši u Jeffriesove cijevi, Picard naleti na Lily, koja mu otme fazor, i uperivši ga prema njemu, zatraži objašnjenje, kao i rutu za bijeg. Našavši se u škripcu, Picard odluči ispuniti njene zahtjeve.

Kako bi nagovorio Cochranea da lansira Phoenix, Geordi mu odluči pokazati Enterprise. Posluživži se velikim teleskopom, Geordi mu uspije pokazati Enterprise. Geordi počne glorificirati Cochranea, otkrivši mu kako će Phoenixov warp let imati za posljedicu kontakt ljudi i tuđinaca, a št će u konačnici omogućiti prosperitet čovječanstva. Složivži se s Geordijem, vidno pijani Cochrane odluči lansirati Phoenix slijedećeg jutra.

Nazad na Enterpriseu, svezani Data upozna borgovsku Kraljicu, koja mu se predstav kao vođa Kolektiva. Borg reaktivira Datin čip za osjećaje i ubrzo mu na ruku ugradi komadić ljudske kože. Datu ubrzo preplavi novi, dotada nepoznati, osjet opipa. U međuvremenu, Picard i Lily lutaju po palubama. Pritom joj Picard pokušava objasniti što se događa. Međutim, Lily se ponovno uznemiri nakon što se nađu u dijelu broda asimiliranog od strane Borga.

Radilice ih ubrzo počnu progoniti pa dvojac pobjegne u holodek. Našavši se u holodeku, Picard aktivira program posvećen privatnom detektivu Dixonu Hillu. Kako bi se sakrili od radilica, Picard i Lily zaplešu zajedno s desecima holograma. Prateći radnju holonovele, Picard potraži hologangstera imenom Nosati Nicky. Našavši Nickyja, Picard mu otme strojnicu, kojom potom poubija radilice koje su progonile njega i Lily.

Kako bi saznao informacije koje Borg posjeduje, Picard iščupa memorijski čip iz jedne od radilica. Pritom Lily zapazi kako su dvije radilice nekada bile članovi Enterpriseove posade. Zbog priča o svojoj velikoj ulozi u napretku čovječanstva, Cochrane se pokoleba u namjeri lansiranja Phoenixa. Posumnjavši u sebe, Cochrane ubrzo pobjegne s lansirne rampe. Geordi i Riker dostignu ga u obližnjoj šumi. Međutim, Cochrane se odbije vratiti, pa ga Riker omami hicem iz fazora.

Nešto kasnije, Picard i Lily pridruže se ostatku posade. Ubrzo izađe na vidjelo kako je nekoliko radilica izašlo van, na brodsku oplatu. Dešifriravši podatke s memorijskog čipa, posada sazna kako Borg namjerava pozvati Borga iz 21. stoljeća smještenog duboko u Delta kvadrantu, da asimilira Zemlju. Stoga Borg mora prilagoditi Enterpriseov deflektor kako bi mogao poslati poruku. Kako bi spriječili slanje poruke, Picard, Worf i poručnik Hawk navuku skafandere i izađu izvan broda.

Svjesna Datine težnje da postane što ljudskiji, borgovska Kraljica ponudi mu da ga čitavog prekriju živim tkivom. Zauzvrat, od Date zatraži da otkrije Enterpriseove zapovjedne šifre koji bi joj omogućile potpunu kontrolu nad brodskim sustavima. Istovremeno, Picard, Worf i Hawk pokušavaju odvojiti deflektor od Enterprisea i tako osujetiti borgovske planove. Međutim, radilice ubrzo krenu u napad.

Jedna od radilica ošteti Worfov skafander koji počne puštati zrak. Ekipa ubije dvije radilice, ali Borg ipak uspije onesposobiti Hawka. Nekoliko trenutaka kasnije, Worf i Picard uspiju odvojiti deflektor. Međutim, u tom trenutku, Picarda napadne asimilirani Hawk. Kako bi spasio kapetana, Worf ubije Hawka, a potom dvojac uništi deflektor hicima iz fazorskih pušaka.

Nazad na Zemlji, Cochrane otkrije Rikeru kako je jedini razlog koji ga je naveo da izumi warp pogon bio novac. Ideje poput spašavanja čovječanstva, junačkih podviga ili pronalaženja drugih civilizacija nisu ga motivirale da pristupi projektu. Jedino što je želio jest zaraditi dovoljno novca kako bi u miru proživio starost.

U međuvremenu, Picard i Worf vrate se nazad u brod. Uvidjevši težinu situacije, većina viših časnika predloži Picardu da se evakuiraju s broda i pokrenu samouništenje te na taj način dokrajče Borga. Međutim, Picard odbije takvu mogućnost. Worf mu se odluči suprostaviti, ali ga Picard potjera s mosta. Shrvani Picard povuče se u radnu sobu, a Lily krene za njim. Ušavši u sobu, Lily od njega zatraži da joj otkrije zbog čega je toliko opsjednut Borgom.

Picard joj odvrati da ne želi žrtvovati Enterprise i kako je konačno došlo vrijeme da Borg plati za svoja nedjela. Lily stoga Picarda usporedi s kapetanom Ahabom, natuknuvši kako se i Picard bori protiv svojeg "bijelog kita" imenom Borg. Shvativši kako navedeni sukob može uništiti i njega i njegovu posadu, Picard odluči evakuirati brod. Nekoliko trenutaka kasnije, Picard, Worf i dr. Crusher pokrenu slijed za samouništenje. Posada ubrzo napusti broda, dok Picard odluči ostati još nekoliko trenutaka kako bi se oprostio sa brodom. Međutim, iznenada ga pozove Data.

U međuvremenu, dio Enterpriseove posade pomaže Cochraneu u posljednjim pripremama za prvi warp let. Štoviše, u Phoenixu mu se pridruže Riker i Geordi. Neposredno pred početak leta, Cochrane ubaci CD s rock glazbom. Nekoliko trenutaka kasnije, trojac uspješno uzleti u orbitu, praćen treštanjem glazbe.

Nazad na Enterpriseu, Picard odluči spasiti Datu. Ušavši u stojarnicu, Picard susretne borgovsku Kraljicu koju je upoznao dok je bio asimilran prije nekoliko godina. Borgovska Kraljica otkrije mu kako ga ne želi nasilno asimilirati. Naprotiv, Kraljica želi da joj se Picard svojevoljno pridruži, kao njoj jednak i na taj način ojača borgovski Kolektiv. Picard ponudi svoj život u zamjenu za Datin. Međutim, Data odbije poslušati Picarda i napustiti brod. Umjesto toga, Data posluša Kraljicu koja mu zapovjedi da zaustavi slijed za samouništenje broda i otkrije zapovjedne šifre.

I dok se Phoenix priprema za skok u warp, Data preuzme kontrolu nad Enterpriseovim naouržanjem i nacilja baspomoćni Phoenix. Kraljica mu zapovjedi da uništi Phoenix. Poslušavši ju, data lansira fotonska torpeda koja, na Kraljičino razočaranje, promaše Phoenix. Kraljica shvati kako ju je Data prevario, ali prekasno. Data razbije jedano od vodova i ispusti plin koji uništi sav organski materijal, a time i Kraljicu, dok se Picard spasi, popevši se u gornji dio strojarnice. U međuvremenu, Cochrane uspješno obavi prvi warp let u ljudskoj povijesti.

Nešto kasnije, Cochrane i Enterpriseova posada proslave uspjeh okupljanjem u obližnjem baru. Međutim, najednom se pojavi tuđinski brod. Brod ubrzo sleti, otvori vrata, a iz njega izađu Vulkanci s kojima razdragani Cochrane uspostavi Prvi Kontakt. Posvjedočivši jednom od najznačajnijih događaja u ljudskoj povijesti, Picard i ekipa teleportiraju se nazad na Enterprise koji se vrati u 24. stoljeće. Istovremeno, polupijani Cochrane pokuša zabaviti i nasmijati svoje nove, šiljatouhe prijatelje.

Produkcijski broj: 008
Premijera: 22.11.1996
Zvjezdani nadnevak: 50893.5

Redatelj: Jonathan Frakes
Scenarij: Brannon Braga i Ronald D. Moore
Priča: Rick Berman, Brannon Braga i Ronald D. Moore

 

Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart - kapetan Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes - zapovjednik William T. Riker
Brent Spiner - natporučnik Data
LeVar Burton - natporučnik Geordi LaForge
Michael Dorn - natporučnik Worf
Gates McFadden - Dr. Beverly Howard Crusher
Marina Sirtis - savjetnica Deanna Troi


Sporedni glumci i likovi

Alice Krige - Borgova Kraljica
James Cromwell - Zefram Cochrane
Alice Woodard - Lily Sloane
Dwight Schultz - poručnik Reginald Barclay
Patti Yasutake - medicinska sestra Alyssa Ogawa
Robert Picardo - EMH Doktor
Jack Shearer - admiral Hayes
Michael Horton - poručnik Daniels
Neal McDonough - poručnik Hawk
Marnie McPhail - poručnik Eiger
Adam Scott - kormilar Defianta


Kreativno osoblje

Režiser: Jonathan Frakes
Scenarij: Rick Berman, Brannon Braga, Ronald D. Moore
Producent: Rick Berman, Brannon Braga
Scenografija: Herman F. Zimmerman
Kostimografija: Robert Blackman
Glazba: Jerry Goldsmith
Montaža: Peter Lauritson


Zarada

Prvi tjedan: 30.716.131 $
U SAD-u: 92.001.027 $
Ukupno: 150.000.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701-E USS Enterprise (Sovereign klasa)
- NX-74205 USS Defiant (Defiant klasa)
- NCC-63549 USS Thunderchild (Akira klasa)
- NCC-71805 USS Endeavour (Nebula klasa)
- NCC-64923 USS Budapest (Norway klasa)
- NCC-61947 USS Yeager (Saber klasa)
- NCC-52136 USS Appalacia (Steamrunner klasa)
- NCC-1941 USS Bozeman (Soyuz klasa)
- Phoenix
- Borgova Kocka
- Borgova Sonda (Sfera)
- Deep Space Five


Bitke

- Sektor 001

 

 

 

Citati

Riker: "We finished our first sensor sweep of the neutral zone."
Picard: "Oh, fascinating. Twenty particles of space dust per cubic meter, 52 ultraviolet radiation spikes, and a class-2 comet. Well, this is certainly worthy of our attention.
Riker: " Završili smo prvo skeniranje neutralne zone."
Picard: "Oh, fascinantno. 20 čestica prašine po kubičnom metru, 52 ultraljubičasta radijacijska šiljka i komet 2. klase. Pa ovo je definitivno vrijedno naše pažnje."


Lily Sloane: " Jean Luc, blow up the damn ship!
Picard: " No! Noooooooooo!
[Smashes glass and model ships with his phaser]
Picard: " I will not sacrifice the Enterprise. Weve made too many compromises already; too mny retreats. They invade our space and we fall back. They assimilate entire worlds and we fall back. Not again. The line must be drawn here! This far, no further! And I will make them pay for what they've done.
Lily Sloane: Jean Luc, raznesi prokleti brod!
Picard: " Ne! Neeeeeeee!
[Slomi staklo i modele brodova sa fazorom]
Picard: " Neću žrtvovati Enterprise. Napravili smo previše kompromisa, previše povlačenja. Oni napadnu naš prostor i mi se povlačimo. Oni asimiliraju čitave svjetove i mi se povlačimo. Ne opet. Linija mora biti povučena ovdje! Ovdje, nigdje drugdje! I ja ću ih natjerati da plate za ono što su učinili.


Dr. Zefram Cochrane: " A group of cybernetic creatures from the future have traveled back through time to enslave the human race... and you're here to stop them?
William Riker: " That's right.
Dr. Zefram Cochrane: " Hot damn! You're heroic.
Dr. Zefram Cochrane: " Grupa kibernetičkih bića iz budućnosti je došla natrag kroz vrijeme da pokore ljudsku rasu…i vi ste tu da ih zaustavite?
William Riker: " Tako je.
Dr. Zefram Cochrane: " Ajme čovječe! Al' ste heroični.


[Prije uništenja nekolicine Borg radilica]
Worf: " Assimilate this!
Worf: " Asimilirajte ovo!


[Troi je pijana]
Troi: " Timeline? This is no time to talk about time. We don't have the time!... What was I saying?
Troi: " Vremenska linija? Ovo nije vrijeme za govor o vremenu. Mi jednostavno nemamo vremena!... Što sam govorila?


Troi: " I'm just trying to blend in.
Riker: " You're blended all right.
Troi: " Samo sam se pokušala uklopiti.
Riker: " Dobro si se ti uklopila.


Troi: " Look. He wouldn't even talk to me unless I had a drink with him. And then, it took three shots of something called "tequila" just to find out that HE was the one we're looking for! And I've spent the last twenty minutes trying to keep his hands off me! So don't go criticizing my counseling techniques!
Troi: " Gledaj. On nije ni htio razgovarati sa mnom da nisam popila piće sa njime. A i tad mi je trebalo tri runde nečega što se zove tequila samo da saznam da je ON taj kojeg tražimo! I potrošila sam zadnjih dvadeset minuta pokušavajući ga spriječiti da me dodiruje. Zato nemoj kritizirati moje savjetničke tehnike!


Worf: " Defiant? "
Picard: " Adrift, but salvageable. "
Riker: " Though little ship. "
Worf: " Little?! "
Worf: " Defiant? "
Picard: " Onesposobljen, ali da se spasiti. "
Riker: " Čvrst mali brodić. "
Worf: " Mali?! "


Riker: Mr. Worf, remember how to fire fazers? "
Riker: Worf, sjećaš li se kako ispaljivati fazore? "


Lily Sloane: " Borg? Sounds Swedish. "
[after having seen the Borg]
Lily Sloane: " Definitely not Swedish. "
Lily Sloane: " Borg? Zvuči Švedski. "
[ Nakon što je vidjela Borga ]
Lily Sloane: " Definitivno nisu Šveđani. "


Riker: " Someone once said "Don't try to be a great man. Just be a man, and let history make its own judgment."
Dr. Zefram Cochrane: " That's rhetorical nonsense. Who said that? "
Riker: "You did, ten years from now."
Riker: " Netko je jednom rekao "Ne budi veliki čovjek. Budi čovjek, a povijest će te ocijeniti."
Dr. Zefram Cochrane: " To je retorička besmislenost. Tko je to rekao? "
Riker: "Ti, deset godina od sada."


Data: " And for a time, I was tempted by her offer. "
Picard: " How long a time? "
Data: " 0.68 seconds sir. For an android, that is nearly an eternity. "
Data: " Jedno vrijeme, bio sam potkupljen njezinom ponudom. "
Picard: " Koliko dugo? "
Data: " 0.68 sekundi. Za androida, to je blizu vječnosti. "


Picard: " You want to destroy the ship and run away, you coward. "
Worf: " If you were any other man, I would kill you where you stand. "
Picard: " Želiš uništiti brod i pobjeći, kukavico. "
Worf: " Da si itko drugi, ubio bih te gdje stojiš. "


[The Vulcans have landed to meet Cochrane]
Vulcan: " Live long and prosper. "
Dr. Zefram Cochrane: " Thanks. "
[Vulkanci su se spustili da se upoznaju sa Cochraneom]
Vulkanac: " Živite dugo i uspješno. "
Dr. Zefram Cochrane: " Hvala. "


EMH: " Please state the nature of the medical emergency. "
Crusher: " Twenty Borg are about to break through that door. We need time to get out of here! Create a diversion! "
EMH: " This isn't part of my program! I'm a doctor, not a doorstop. "
Crusher: Well, do a dance! Tell a story! I don't care! Just give us a few seconds! "
[the Borg break in as Crusher and her people escape through an airduct]
EMH: " Ahem, according to Starfleet medical research... Borg implants can cause severe skin irritations. Perhaps you'd like an analgesic cream? "
EMH: " Molim navedite prirodu hitnosti medicinskog slučaja. "
Dr. Crusher: " Dvadeset Borg radilica će upravo proći kroz ta vrata. Trebamo vremena da izađemo odavde! Odvrati ih nekako! "
EMH: " To nije dio mog programa! Ja sam doktor, a ne zaustavljač prolaska kroz vrata. "
Dr. Crusher: " E pa, pleši! Ispričaj priču! Svejedno mi je! Samo nam daj par sekundi! "
[Radilice prolaze kroz vrata dok Crusher i njezini ljudi ulaze u Jeffriesove cijevi]
EMH: " Ahem, prema istraživanjima Medicinske službe Zvjezdane Flote... Borg usadci mogu izazvati ozbiljna oštećenja na koži. Želite li možda analgetičku kremu? "


Dr. Zefram Cochrane: " So you're all astronauts on some sort of... Star trek? "
Dr. Zefram Cochrane: " Znači vi ste astronauti na nekakvim... Zvjezdanim stazama? "


Picard: " I'm about to commit a direct violation of our orders. If anyone wishes to object do so now, I will make a note of it in my log. "
Data: " Sir, I think I speak for everyone when I say: To hell with our orders. "
Picard: " Napravit ću direktni prekršaj naših naredbi. Ako netko ima nešto protiv, neka kaže sada, navest ću to u svom dnevniku. "
Data: " Gospodine, mislim da govorim u ime svih kad kažem: Dovraga sa našim naredbama. "


Crusher: " So much for the Enterprise-E. "
Picard: " We barely knew her. "
Crusher: " Think they'll build another one? "
Picard: " Plenty of letters left in the alphabet. "
Dr. Crusher: " Toliko o Enterpriseu-E. "
Picard: " Jedva smo ju upoznali. "
Dr. Crusher: " Misliš li da će napraviti novi? "
Picard: " Još je ostalo dosta slova u abecedi. "


Worf: " Today IS a good day to die. "
Worf: " Danas je ipak dobar dan za umiranje!"


 

Nominacije i nagrade

1997 Nominacija za Oscara za najbolju šminku
1997 Nagrada Saturn za najbolju kostimografiju
1997 Nagrada saturn za najboljeg sporednog glumca - Brent Spiner
1997 Nagrada Saturn za najbolju sporednu glumicu - Alice Krige
1997 BMI Film Music nagrada - Jerry Goldsmith
1997 Nominacija za Blockbuster nagradu za najdražeg glavnog glumca (SF) - Patrick Stewart
1997 Nominacija za Blockbuster nagradu za najdražeg sporednog glumca (SF) - Jonathan Frakes
1997 Nominacija za Zlatni Satelit za vizualne efekte
1997 Nominacija za nagradu Hugo za najbolju dramu
1997 Nominacija za Image nagradu za najbolju sporednu glumicu u igranom filmu - Alfre Woodard

 

 

Zanimljivosti sa i iza kulisa

- Shatner je želio da konji u filmu budu jednorogi. Roddenberry se usprotivio navedenoj ideji, smatrajući kako bi na taj način film više nalikovao na fantaziju nego na SF. U konačnici, odlučili su se za modificiranu inačicu jednoroga.
- Konji su prvotno trebali biti zlatne boje, no ubrzo se od toga odustalo. Umjesto u zlatnu, obojani su u plavu boju.
- Litica uz koju se Kirk penje bila je umjetna. Smjestili su je na parkiralište s pogledom na nacionalni park Yosemite.
Kako bi što uvjerljivije odglumio scenu penjanja po litici, Shatner je pohađao lekcije iz alpinizma.
- Ekipa si je tijekom snimanja međusobno zabadala spajalice u odjeću. Ponekad bi na spajalice pričvršćivali razne predmete, kako bi se našalili. Jednom prilikom netko je Leonardu Nimoyu na leđa pričvrstio gomilu balona.
- Prizor kampiranja snimljen je u studiju. Budući da drveća, postavljena u studiju, nisu posjedovala krošnje, kamermani su morali paziti da kamere ne snime nepostojeće vrhove.
- Harve Bennet odglumio je admirala koji zapovijeda Enterpriseu da krene u akciju spašavanja otetih veleposlanika.
- Hodnici Enterprisea-A preuređeni su hodnici Enterprisea-D iz TNG-a.
- Alternativni završetak filma uključivao je deset kamenih ljudi koji su trebali progoniti Kirka. Izrađen je jedan od «kamenih kostima» i pritom je utrošeno 350 000 USD. Međutim, odijelo se nije svidjelo Shatneru, a niti ostatku produkcijske ekipe pa je donesena odluka o izbacivanju prizora s kamenim ljudima.
- Prvotno je Syboka trebao glumiti Sean Connery. Nažalost, Connery je u to vrijeme bio zauzet radom na filmu «Indiana Jones i posljednji križarski pohod», pa je odustao od navedene uloge.
- Ime planeta Shaka-Ri izvedeno je iz imena Sean Connery.
- Plavokosu zastavnicu u sceni na Enterpriseovom mostu glumila je Shatnerova kćer, Melanie Shatner.

29.07.2008.

Generations (Generacije)

Boca šampanjca plovi prema svome cilju, novoizgrađenome U.S.S. Enterprise NCC-1701-B. Svečanome porinuću ponosa Zvjezdane Flote prisustvuju i slavni James T. Kirk, Montgomery Scott i Pavel Čehov, članovi posade istoimenoga broda koji je nekada putovao galaksijom, predstavljajući Ujedinjenu Federaciju Planeta u nebrojenim kontaktima sa drugim civilizacijama. Na brodu sve vrvi od novinara, koji se guraju na Enterpriseovom mostu, želeći saznati utiske od Kirka i novoga kapetana Harrimana.

Brod je uskoro porinut i kreće na rutinsko probno putovanje. Tek što su napustili pristanište, primaju poziv u pomoć od dva El-Aurianska transportna broda, koji su uhvaćeni u misterioznu energetsku vrpcu. Neiskusni kapetan Harrison dvoji što učiniti, jer je većina brodskih sustava još izvan funkcije ili nije instalirana. Ipak prilaze anomaliji jer su jedini brod u blizini, a Kirk, Scott i Čehov daju sve od sebe kako bi izvukli putnike sa transportnih brodova na sigurno.

Uspijevaju spasiti 47 osoba, ali i Enterprise je uhvaćen u energetsko polje, pa se na Scottyjevu inicijativu pokušavaju osloboditi tako što će odaslati energetski val iz deflektora. Kirk odlazi u kontrolnu prostoriju nadomak deflektoru, kako bi preusmjerio energiju koja bi izazvala dovoljno jak udar, što uspijeva u posljednjem trenutku i Enterprise odlazi na sigurno. Kapetan Harriman traži prijavak štete na brodskim sustavima. Utvrđuju da je posljednji energetski izboj sa svemirske anomalije uništio odjeljke na palubi 15, na kojoj se nalazio Kirk. Poginuo je spašavajući brod i posadu koje je toliko volio. Herojska smrt jedne legende...

Sedamdesetosam godina poslije, posada U.S.S. Enterprise-D se nalazi u holodeku 3, gdje proslavljaju promaknuće Worfa u kapetana korvete. Proslavu prekida poziv za pomoć sa svemirskog opservatorija Armagosa. Ondje nalaze tek pet preživjelih od devetnaest znanstvenika koji su radili na postaji, a sve upućuje na to da su napad izvršili Romulanci. Među preživjelim znanstvenicima je i dr. Tolian Soran, El-Aurijanac kojeg je Kirk spasio prije 78 godina tijekom prvog leta Enterprisea-B.

Preživjeli ubrzo bivaju teleportirani u Enterpriseovu brodsku bolnicu, a Soran inzistira na povratku na opservatorij, kako bi nastavio svoja istraživanja. U međuvremenu, Data razmišlja o ugradnji emocijskog čipa jer smatra da je dosegnuo vrhunac svoga razvoja, te da bi ugradnja čipa predstavljala sljedeći evolucijski korak za njega. La Forge udovolji njegovu zahtjevu, pa oduševljeni Data, počne istraživati nova osjetila. Odlazi u Ten-Forward, gdje pred zbunjenom Guinan isprobava neka pića za koje mu se «čini da su odvratna», ali uživa u njima, jer nikad nije iskusio nešto slično.

Riker i Worf analiziraju opremu dva mrtva Romulanca koje su pronašli na opservatoriju i otkrivaju da su navedeni bili u potrazi za elementom zvan trilitij, kojim je moguće spriječiti kemijske procese, a tako je snažan da bi – pravilno upotrijebljen – čak mogao zaustaviti fuziju unutar zvijezde. Riker zapovjedi La Forgeu i Dati da ostanu u opservatoriju i traže bilo što vezano uz trilitij. Pregledavajući postaju, ulaze u skrivenu prostoriju gdje pronalaze sondu koja sadrži trilitij.

Uto se pojavi Soran i onesvijest La Forgea, a Data, osjećajući strah po prvi puta u životu, preklinje Sorana da ga poštedi. Worf registrira lansiranje sonde sa opservatorija ka obližnjoj zvijezdi. Nakon nekoliko trenutaka prestanu fuzijski procesi unutar zvijezde, kojoj prijeti eksplozija unutar nekoliko minuta, čime će sve u sustavu biti uništeno. Riker i Worf odlaze na opservatorij po Datu i La Forgea, jer ne odgovaraju na pozive.

Ondje zatiču Sorana, koji puca na njih i bježi na klingonsku grabljivicu koja se iznenada pojavila, odvodeći La Forgea sa sobom. Na klingonskom brodu sastane se s Lursom i B'Etor, sestrama iz obitelji Duras, kojima je Soran obećao dati trilitij pretvoren u oružje, ako mu pomognu u ostvarenju njegovih ciljeva. Njih dvije ukrale su trilitij od Romulanaca, zbog čega su ovi napali opservatorij. Istražujući tko je Soran, posada Enterprisea sazna kako je njegovu obitelj asimilirao Borg, a da je on sa nekolicinom preživjelih pobjegao u Federaciju.

Među njima je bila i Guinan, koja im otkrije Soranove namjere. On se želi vratiti u Nexus, energetsku vrpcu koja nije tek anomalija koja putuje svemirom, nego fenomen koji stvara iluziju savršenosti oko osobe koja je unutar njega. Guinan im otkrije kako je biti unutar Nexusa isto što i «biti umotan u radost». Godinama je pokušala zaboraviti što se dogodilo ondje i traži od Picarda da bude iznimno oprezan, jer je Soran spreman na sve kako bi se vratio unutar Nexusa.

Daljnjom istragom otkrivaju da je uništenje zvijezde Armagosa uzrokovalo gravitacijske poremećaje u sektoru, pa je usljed toga Nexus promijenio smjer. Novi pravac ukazuje da će uskoro proći pokraj sustava Veridian. Daljnjim proračunima Picard i Data dolaze do šokantnog saznanja; Soran će uništiti zvijezdu u sustavu Veridijan, kako bi Nexus prošao kroz planet Veridian III, gdje se Soran sada skriva. Time će se vratiti u Nexus, ali isto tako i uništiti planet Veridian IV, koji je dom 230 milijuna Veridijanaca.

Dolaze do Veridijana III gdje nalaze grabljivicu. Na Picardov zahtjev, Lursa i B'Etor vraćaju La Forgea na Enterprise u zamjenu za Picarda, ali pod uvjetom da ga prvo puste na planet, gdje želi Sorana nagovoriti da odustane od svojih nakana. U razgovoru sa Soranom shvaća da ima posla sa potpunim luđakom kojem nije više ništa važno, osim da se vrati u Nexus. Za to vrijeme, Lursa i B'Etor prate kretanje La Forgea po Enterpriseu. Dok je bio njihov zarobljenik, ugradili su kameru u njegov vizir, čime žele doći do informacija kako uništiti Enterprise.

Uspiju saznati točnu modulaciju štitova na federacijskome brodu i prilagođavaju tome frenkvenciju svojih torpeda. Ispaljuju punu salvu i teško oštećuju Enterprise, kojem klingonska torpeda prolaze kroz štitove kao da ih uopće nema. Tražeći način kako uzvratiti istom mjerom, posada otkrije kako bi ionskim udarom uzrokovali uključenje uređaja za skrivanje na grabljivici, što bi joj spustilo štitove, a Enterpriseu dalo dvije dragocjene sekunde da stupi u akciju. Posada uspije provesti svoj plan u djelo i uništiti grabljivicu.

Međutim, u sukobu Enterprise bude teško oštećene te mu prijeti proboj warp jezgre. Stoga posada odvoji pogonski dio broda od tanjura, ali prekasno. Naime, eksplozija jezgre ošteti i tanjur, koji padne na planet, srećom sa minimalnim žrtvama. Za to vrijeme, Picard se bori sa Soranom na život i smrt. Ne uspijeva ga spriječiti i ovaj ispaljuje sondu ka suncu, čime uništava sve u sustavu. Picard se odjednom nađe okružen svojom obitelji, djecom i unucima. Oduševljen, uživa u nečemu što nikad nije imao. Shvaća da je to samo iluzija i počinje se prisjećati Guinaninih riječi.

Odjednom se pojavljuje i sama Guinan, njen eho iz razdoblja dok je bila u Nexusu prije 78 godina, govoreći mu da ovdje postoji netko tko mu može pomoći. Uz njenu pomoć pronalazi Kirka, koji nije poginuo na Enterpriseu-B, nego je sada u Nexusu. Picard uvjerava Kirka da mu pomogne, čime budi njegov avanturistički duh i dva se kapetana vraćaju u trenutak tik prije no što će Soran lansirati sondu ka zvijezdi. Kirk uspijeva onesposobiti Sorana, ali ovaj uključuje uređaj za skrivanje koji sonda posjeduje, tako da ju Picard ne može onesposobiti.

Daljinski upravljač kojim Soran upravlja sondom ispadne mu iz ruku i on puca na kapetane, čime uruši most na kojem se nalazio Kirk. Kirk, tvrdoglav kao i uvijek, odbija Picardovu pomoć i skače na drugu, otrgnutu polovicu mosta kako bi došao do uređaja i isključio uređaj za skrivanje. Uspijeva, ali most puca pod njegovim nogama i Kirk pada u ponor. Picard uspijeva onesposobiti uređaj, zaključavši držače sonde i tako spriječivši njeno lansiranje, iako je Soran prethodno pokrenuo slijed za ispaljivanje.

Raketa-nosilac eksplodira na tlu, ubijajući Soran i spasivši na taj način veridijanski sustav od uništenja. Picard odlazi do teško ozlijeđenog Kirka, koji prozbori “Bilo je zabavno…”. i potom umre. Picard pokapa Kirka, nakon čega šatl sa U.S.S. Farraguta dođe po njega. U obritu Veridijana III ubrzo stignu tri federacijska broda kako bi izvukli preživjele sa Enterprisea. Picard i Riker nakratko ostanu na srušenom Enterpriseu, sakupljajući uspomene. Riker izražava žaljenje za brodom, govoreći da je oduvijek htio iskusiti kapetansku stolicu na njemu. Picard mu odgovara da ovo nije posljednji brod koji je nosio ime «Enterprise».

Produkcijski broj: 007
Premijera: 18.11.1994.
Zvjezdani nadnevak: 48650.1

Redatelj: David Carson
Scenarij: Brannon Braga i Ronald D. Moore
Priča:Rick Berman, Brannon Braga i Ronald D. Moore

 

 

Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart - kapetan Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes - zapovjednik William T. Riker
Brent Spiner - natporučnik Data
LeVar Burton - natporučnik Geordi La Forge
Michael Dorn - natporučnik Worf
Gates McFadden - Dr. Beverly Howard Crusher
Marina Sirtis - savjetnica Deanna Troi


Sporedni glumci i likovi

Malcolm McDowell - Dr. Tolian Soran
William Shatner - kapetan James T. Kirk
James Doohan - kapetan Montgomery "Scotty" Scott
Walter Koenig - zapovjednik Pavel Chekov
Alan Ruck - kapetan John Harriman
Whoopi Goldberg - Guinan
Jacqueline Kim - zastavnica Demora Sulu
Barbara March - Lursa Duras
Gwynyth Walsh - B'Etor Duras


Kreativno osoblje

Režiser: David Carson
Scenarij: Rick Berman, Brannon Braga i Ronald D. Moore
Producent: Rick Berman
Scenografija: Herman F. Zimmerman
Kostimografija: Robert Blackman
Glazba: Dennis McCarthy
Montaža: Peter E. Berger


Zarada

Prvi tjedan: 23.116.394 $
U SAD-u: 75.671.262 $
Ukupno: 120.000.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701-B Enterprise (Excelsior klasa)
- NCC-1701-D Enterprise (Galaxy klasa)
- NCC-60591 USS Farragut (Nebula klasa)
- ? (Oberth klasa)
- ? (Miranda klasa)
- Klingonska Ptica Grabljivica (Bird-of-Prey)
- Znanstvena stanica Armagosa
- Suhi dok (drydock)

 

Citati

Kirk: "Risk is part of the game if you want to sit in that chair."
Kirk: "Rizik je dio igre želiš li sjediti u toj stolici."
Kirk: "The first thing you learn as Captain is how to cheat death."
Kirk: "Prva stvar koju naučiš kao kapetan jest kako prevariti smrt.


Chekov: "How big is your medical staff?"
Kapetan Harriman: "The medical staff... Doesn' arrive until Tuesday."
Chekov: "You and you. You have just became nurses."
Chekov: "Koliko imate liječničkog osoblja?"
Kapetan Harriman: "Liječničko osoblje... Dolazi tek u utorak."
Chekov: "Ti i ti. Upravo ste postali bolničari."


Geordi: "Data... I made that joke seven years ago "
Data: " I know.... I just got it! "


Geordi: "Data... Tu šalu sam rekao prije sedam godina..."
Data: "Znam! Sad sam je shvatio!"


Soran: "Time is the fire in which we burn..."
Soran: "Vrijeme je vatra u kojoj gorimo."


Soran: "You know, there was a time when I wouldn't hurt a fly. And then the Borg came. And they taught me that if there is one constant in this universe, it's death."
Soran: "Bilo je vremena kada ni muhu ne bih ubio. No, tada se pojavio Borg. I pokazao mi da je smrt jedina konstanta u ovom svemiru."


Soran: "You will excuse me now, Captain. I have an appointment with enternity and I don't want to be late."
Soran: "Ispričajte me kapetane. Imam sastanak sa vječnošću i ne želim zakasniti."


Lursa: "Human females are so repulsive!"
Lursa: "Ljudske ženke su ogavne!"


Kirk: " You say history considers me dead. Who am I to argue with history?"
Picard: " You have a duty! You're a Star Fleet Officer!"
Kirk: "I don't need to be lectured by you. I was out saving the galaxy when your grandfather was in diapers. Besides which, I think the galaxy owes me one."
Kirk: "Kažeš da me povijest smatra mrtvim? Pa tko sam ja da osporavam povijest?"
Picard: "Vi ste časnik Zvjezdane Flote! Dužnost vam je..."
Kirk: "Nemoj ti meni držati prodiku! Ja sam spašavao galaksiju tok je tvoj djed još bio u pelenama. Zapravo, galaksija meni duguje."


Kirk: "I was like you once - so worried about duty and obligation, I couldn't see past my own uniform. And what did it get me? An empty house."
Kirk: "I ja sam nekoć bio kao ti, toliko zabrinut zbog dužnosti i obaveza, nisam mogao vidjeti dalje od vlastite uniforme. I kamo sam dospio? U praznu kuću."


Kirk: "Maybe this isn't about an empty house. Maybe it's about that empty chair on the bridge of theEnterprise. Ever since I left Starfleet, I haven't made a difference."
Kirk: "Možda ovo nije o praznoj kući. Možda je o praznoj stolici na mostu Enterprisea. Otkada sam otišao iz Flote nisam napravio ništa."


Kirk: "Close to retirement?"
Picard: "I'm not planning on it."
Kirk: "Let me tell you something: Don't. Don't let them promote you. Don't let them transfer you. Don't let them do anything that takes you off the bridge of that ship because while you're there, you can make a difference."
Kirk: "Blizu umirovljenja?"
Picard: "Nemam to u planu."
Kirk: "Dopusti da ti nešto kažem: Nemoj, nemoj im dopustiti da te unaprijede. Nemoj im dopustiti da te premjeste. Nemoj im dopustiti da učine išta što bi te moglo udaljiti sa mosta tog broda jer, dok si tamo, možeš promijeniti nešto."


Picard: "Come back with me. Help me stop Soran. Make a difference."
Picard: "Vratite se sa mnom. Pomozite mi da spriječim Sorana. Promijenite nešto."


Kirk: "Who am I to argue with captain of Enterprise?"
Kirk: "Tko sam ja da osporavam kapetana Enterprisea?"


Kirk: "I take it the odds are against us and the situation is grim."
Picard: "You could say that."
Kirk: "You know, if Spock were here, he'd say that I was an irrational, illogical human being by taking on a mission like that. Sounds like fun!"
Kirk: "Pretpostavljam da je sve protiv nas i stanje je sumorno."
Picard: "Moglo bi se reći."
Kirk: "Da je Spock ovdje rekao bi da sam iracionalan i nelogičan jer se upuštam u takvo što. Zvuči zabavno!"


Picard: "Good luck Captain."
Kirk: " Call me Jim."
Picard: "Sretno kapetane."
Kirk: "Zovi me Jim."


Kirk: " Did we do it? Did we make a difference?"
Picard: "Oh yes, we made a difference. Thank you."
Kirk: "The least I could do . . . For the Captain of the Enterprise. It was . . . fun. Oh, my..."
Kirk: "Jesmo li promijenili nešto?"
Picard: "O da, jesmo. Hvala vam."
Kirk: "To je bilo najmanje što sam mogao učiniti... Za kapetana Enerprisea... Bilo je... Zabavno. O Bože..." [umire]


Picard: "Someone once told me that time was a predator that stalked us all our lives, but I'd rather believe that time is a companion who goes with us on the journey, reminds us to cherish every moment because they'll never come again. What we leave behind is not as important as how we've lived."
Riker: "Speak for yourself. I plan to live forever."
Picard: "Netko mi je jednom rekao da je vrijeme grabežljivac koji nas vreba cijeli život. No, ja mislim da je vrijeme suputnik koji nas prati kroz naša putovanja, podsjeća nas da cijenimo svaki trenutak jer se nikad neće vratiti. Ono što ostavljamo iza nije toliko važno kao kako smo živjeli. Napokon, mi smo samo smrtnici."
Riker: "Govorite u svoje ime, ja namjeravam živjeti zauvijek."


Riker: "I allways thought I'll get a shot of this chair one day."
Picard: "Perhaps you still will. Somehow I doubt that this will be the last to carry the name Enterprise."
Riker: "Uvijek sam mislio da ću jednom iskušati ovaj stolac..."
Picard: "Možda još hoćeš. Sumnjam da je ovo bio posljednji brod koji nosi ime Enterprise."


 

Nominacije i nagrade

1995 Nagrada ASCAP za najuspješniji film na box-officeu
1995 Nominacija za nagradu Saturn za najbolji znanstvenofantastični film
1995 Nominacija za nagradu Hugo za najbolju dramu
1995 Nominacija za Zlatnu Malinu za najgoreg sporednog glumca - William Shatner
1995 Nagrada Universe Reader's Choice

 

 

Zanimljivosti sa i iza kulisa

- Sekvenca u temporalnom neksusu, u kojoj Kirk i Picard jašu konje, snimljena je na ranču Williama Shatnera. Konji su također Shatnerovi.
- U jednoj sceni Riker izjavi kako namjerava živjeti vječno. U TV seriji Gargoyles Jonathan Frakes glumi milijardera opsjednotog besmrtnošću.
- Kako bi prikazao Picardovu žalost što vjernije, Stewart je na setu pročitao dio scenarija filma "Jeffrey" koji ga je duboko ganuo i natjerao ga na plač.
- Snimanje "Generationsa" započelo je svega deset dana nakon snimanja finalne TNG epizode "All good things".
- Detalji na trupu Enterprisea - B po kojima se on razlikuje od ostalih brodova Excelsior klase dodani su kako se ne bi moralo uništavati originalnu maketu broda, već samo dodane dijelove (Korišteno u sceni kada Enterprise naleti na Nexus vrpcu).
- Ovo je jedini TNG film u kojemu su korišteni originalni rekviziti iz serije. U nadolazećim filmovima korišteni su novi, napredniji tricoderi, phaseri itd.
- Set na kojem je izgrađen most Enterprisea - B isti je set korišten za kontrolni centar observatorija Amagosa.
- Djelomični redizajn mosta Enterprisea - D originalno je bio namjenjem redizajniranom brodu viđenom u "All good things".
- Scena eksplozije klingonske ptice grabljivice ista je scena viđena u filmu "The undiscovered country" snimljenom tri godine ranije.
- Posada Enterprisea - D trebala je nositi potpuno novu, redizajniranu liniju uniformi, koje su nisu imale crni ovratnik i naramenice (vec su bili iste boje kao i ostatak uniforme), a činovi su se nosili na ramenima i rukavima. I linija figurica s novim uniformama već je bila proizvedena, ali same uniforme nikad nisu upotrebljene zbog Ricka Bermana koji je odlučio paralelno koristiti TNG i DS9 uniforme.
- Jonathan Frakes i LeVar Burton morali su posuditi uniforme od Averya Brooksa i Colma Meaneya (Sisco i O'Brien, DS9). Kao što se to moglo vidjeti, uniforme im uopće nisu pristajale, Burtonova je bila prevelika, a Frakes je morao zasukati (predugačke) rukave. Nevjerojatno, i takve stvari se događaju.
- "Vrijeme je oganj u kojem gorimo" rečenica je koju Dr. Soran (McDowell) izgovori u razgovoru s Picardom. Ta je rečenica toliko oduševila Malcolma McDowella da ju je dao ugravirati na džepni sat koji koristi u filmu.
- Scotty i Checkov zapravo su zamjene za Spocka i McCoya. Naime Leonard Nimoy i Deforest Kelley odustali su od nastupa neposredno prije snimanja. Uz to, Nimoy je prvotno trebao režirati film, ali mu se nije svidio scenarij, a za izmjene nije bilo vremena.
- Glavni razlog za uništenje Enterprisea - D leži u činjenici da je Galaxy klasa (klasa tog broda) dizajnirana za TV ekran (omjer stranica 4:3, te relativno slaba razlučivost). Uništenje tog broda otvorilo je mogućnost dizajniranja novog, znatno duljeg Enterprisea koji mnogo bolje izgleda na filmskom platnu (omjer 2,35:1).
- Za snimanje ovog filma korišten je izvorni model Enterprisea - D iz pilot epizode (Encounter at Farpiont, 1987.). Uz to, kapetanova stolica morala je biti ponovno izrađena nakon što je ona iz serije ukradena.
- U ranijim verzijama scenarija Kirkova smrt trebala se dogoditi na bojnom mostu Enterprisea-D, za vrijeme borbe s Klingoncima. Umjesto toga, snimljena je scena u kojoj Kirk pogiba nakon što ga Soran pogađa phaserom u leđa. Međutim, na pokusnim prikazivanjima publika je pokazala nezadovoljstvo pa je snimljena nova scena u kojoj Kirk pogiba junačkom smrću.
-U sceni uništenja Enterprisea-D veći dio setova bio je uništen. Ono što nije uništeno dobrim je dijelom iskorišteno u Voyageru.
- Malcolm McDowell neko je vrijeme dobivao prijetnje smrću od strane nekih hardcore trekkija, zbog "ubojstva kapetana Kirka."

 

29.07.2008.

The Undiscovered Country (Neotkrivena zemlja)

Tokom rutinske ophodnje duž Neutralne zone između Federacije i Klingonskog Carstva, U.S.S. Excelsior registrira masivni udarni val koji je nastao kao rezultat eksplozije klingonskog mjeseca Praxis. Posljedice po Klingonce su ozbiljne, jer se sa Praxisa energijom opskrbljivao matični klingonski planet Qo'nos. Federacija ovo vidi kao priliku za trajan mir između dvije velesile, unatoč prijedlozima nekih časnika Zvjezdane flote da napadnu Klingonce i poraze Carstvo dok je još na koljenima.

Prihvaćajući federacijski prijedlog o miru, klingonski kancelar Gorkon upućuje se ka Zemlji na mirovnu konferenciju. Na Spockov prijedlog, U.S.S. Enterprise određen je za Gorkonovu pratnju kroz federacijski prostor, unatoč Kirkovom protivljenju. Naime, Kirk i dalje ne osjeća ništa osim mržnje za Klingonce, zbog smrti njegova sina kojeg su ubili na planeti Genesis. Na granici između Carstva i Federacije, Enterprise se susreće sa Gorkonovim brodom Qo'nos 1.

Na zajedničkoj večeri, Gorkon izrašava želju da se konačno uspostavi mir između dvije sile, a general Chang, zapovjednik klingonskih snaga, pokazuje i druge, do tada nikad viđene osobine Klingonaca: recitira poeziju. Nakon večere koja nije protekla kako dolikuje sastancima na najvišoj razini, Kirk odlazi u svoju kabinu. Odmor prekida Spock, koji je otkrio čudno neutronsko zračenje u blizini Enterprisea.

Odjednom se sa broda ispaljuju dva torpeda koja pogađaju Qo'nos 1 i onesposobljavaju mu umjetnu gravitaciju. Istovremeno se na klingonski brod transportiraju dva člana posade Enterprisea sa magnetnim čizmama i ubijaju Gorkona. Chang je bijesan te naređuje napad na Enterprise, a Kirk, šokiran iznenadnim obratom, objavljuje predaju. Prema podacima, na Enterpriseu ne nedostaje niti jedan torpedo, ali ipak se čini da su torpeda ispaljena sa broda-predstavnika Federacije.

McCoy i Kirk su uhićeni i optuženi za ubojstvo. Presuda glasi doživotni zatvor na klingonskoj kažnjeničkoj koloniji Rura Penthe. Ono što je Klingoncima ostalo skriveno je da je Spock stavio uređaj za navođenje na Kirkovu uniformu prije no što su napustili Enterprise, predosjećajući što će se dogoditi. Gorkonova kćer, Azetbur, imenovana je novim kancelarom. Kao i njen otac, Azetbur želi mir, iako postoji snažno protivljenje njenih generala, koji žele iznenadnim napadom uništiti Zvjezdanu flotu.

U razgovoru sa predsjednikom Federacije utanačila je nove pregovore, ovog puta na tajnoj lokaciji kako ne bi došlo do novog incidenta. Na Rura Penthe Kirk i McCoy upoznaju Martiu, kameloidno biće sposobno za promjenu oblika. Ona im predlaže bijeg sa planetoida, što ova dvojica prihvaćaju. Bježe, a bijeg se ispostavlja kao zamka da se Kirk i McCoy izvedu na otvoreno, gdje će biti ubijeni kao bjegunci iz zatvora.

Srećom, Enterprise stiže u zadnji tren i spašava ovu dvojicu u trenutku kad su čuvari zatvora otvorili vatru na njih. Odlučuju izbjegavati kontakt sa Zapovjedništvom Zvjezdane flote dok ne otkriju tko stoji iza atentata na kancelara Gorkona. Tragovi koje otkrivaju na brodu dovode Spocka i Kirka do Valeris, kormilarke na Enterpriseu. Prilikom spajanja umova između Spocka i Valeris, saznaju da su zavjeru skovali admiral Cartwright, general Chang, romulanski ambasador pri Federaciji i drugi, niži časnici.

Valeris također otkriva da postoji ptica-grabljivica sposobna otvarati vatru sa uključenim uređajem za skrivanje. Upravo je taj brod pucao na Qo'nos 1 prije no što je kancelar Gorkon ubijen, a ne Enterprise. Međutim, ne znaju gdje se održava nova konferencija, pa se za pomoć obraćaju kapetanu Suluu. Obavještava ih da se pregovori održavaju na Khitomeru, nedaleko od romulanske granice.

Enterprise prilazi Khitomeru kako bi iskrcali tim koji bi spriječio planirani atentat na visoke dušnosnike Federacije i Klingonskog Carstva. Prije no što su stigli u domet transportera, napada ih Chang sa skrivene ptice-grabljivice. U pomoć stiže Excelsior, kako bi lišio Changa napada na samo jednu metu. Dok je Chang zabavljen novim ciljem, Spock i McCoy prilagođavaju jedan fotonski torpedo koji bi otkrio zračenje plazme, koju svaki brod mora ispuštati, uključujući i one koji su skriveni.

Ispaljuju torpedo koji pronalazi svoj cilj – Changov brod. Enterprise i Excelsior ispaljuju torpeda na sada otkrivenu pticu-grabljivicu i uništavaju je. Posade dva najbolja federacijska broda stižu na mirovnu konferenciju u pravo vrijeme kako bi spriječili ubojstvo predsjednika Ujedinjene Federacije Planeta. Nakon zbrke koja je uslijedila, pregovori se nastavljaju i postavljaju se temelji za trajni mir između Federacije i Klingonskog Carstva. U.S.S. Enterprise određen je za umirovljenje nakon misije, ali Kirk u svom poznatom stilu izvodi brod na posljednje putovanje, prepuštajući kormilo novoj generaciji da ide gdje još nitko nije kročio.

Produkcijski broj: 006
Premijera: 06.12.1991.
Zvjezdani nadnevak: 9521.6

Redatelj: Nicholas Meyer
Scenarij: Nicholas Meyer i Denny Martin Flinn
Priča: Leonard Nimoy, Lawrence Konner i Mark Rosenthal

 

 

Glavni glumci i likovi

William Shatner - admiral James T. Kirk
Leonard Nimoy - kapetan Spock
DeForest Kelley - doktor Leonard "Bones" McCoy
James Doohan - zapovjednik Montgomery "Scotty" Scott
George Takei - natporučnik Hikaru Sulu
Walter Koenig - poručnik Pavel Chekov
Nichelle Nichols - zapovjednica Uhura


Sporedni glumci i likovi

Kim Cattrall - poručnica Valeris
Mark Lenard - ambasador Sarek
Grace Lee Whitney - zapovjednica Janice Rand
Brock Peters - admiral Cartwright
Kurtwood Smith - predsjednik Federacije
Christopher Plummer - general Chang
Rosanna DeSoto - Azetbur


Kreativno osoblje

Režiser: Nicholas Meyer
Scenarij: Leonard Nimoy, Nicholas Meyer i Denny Martin Flynn
Producenti: Ralph Winter i Steven Charles Jaffe, Leonard Nimoy (izvršni)
Scenografija: Herman Zimmerman
Kostimografija: Dodie Shepard
Glazba: Cliff Eidelman
Montaža: Ronald Roose


Zarada

Prva sedmica: 18.162.837 $
U SAD-u: 74.888.996 $
Ukupno: 96.900.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701-A USS Enterprise (obnovljena Constitution klasa)
- NCC-2000 USS Excelsior (Excelsior klasa)
- K'T'Inga
- Bird of Prey

 

 

Citati

Kirk:
"They're animals."
Spock: "Jim, there is an historic opportunity here."
Kirk: "Don't believe them. Don't trust them."
Spock: "They're dying."
Kirk: "Let them die!"
Kirk: "Has it occured to you that this crew is due to stand down in three months? We've done our bit for king and country! You should have trusted me."
[o tome treba li pomoći Klingoncima]
Kirk:
"Oni su životinje."
Spock: "Jim, imamo povijesnu priliku."
Kirk: "Ne vjeruj im."
Spock: "Oni umiru."
Kirk: "Neka umru!"
[Spok se začuđuje, Kirk se sabere i nastavlja]
Kirk: "Je li ti palo na pamet kako će ova posada biti raspuštena za tri mjeseca? Odradili smo svoj dio za domovinu. Trebao si mi vjerovati."


General Chang: "We need breathing room."
Kirk: "Earth, Hitler, 1938."
General Chang: "Trebamo prostora za disanje."
Kirk: "Zemlja, Hitler, 1938."


Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, Valeris, not the end."
Spock: "Logika, logika, logika. Logika je početak mudrosti, Valeris, ne i njezin kraj."


Spock: "If I were human I believe my response would be "go to hell."... If I were human."
Spock: "Da sam čovjek, vjerujem da bi moj odgovor bio "Idite kvragu"... Da sam ja čovjek."


Gorkon: [posljednje riječi prije smrti] "Don't let it end this way, captain."
Gorkon: [posljednje riječi prije smrti] "Nemojte dopustiti da ovako završi kapetane."


Chang: "I am constant as the northern star..."
McCoy: "I'd give real money if he'd shut up."
Chang: "Stalan sam kao zvijezda Sjevernjača."
McCoy: "Dao bih veliku lovu samo da ušuti."


Kirk: "Names, Lieutenant."
Valeris: "I do not remember."
Spock: "A lie?"
Valeris: "A choice."
Kirk: "Imena, poručnice."
Valeris: "Ne sjećam se."
Spock: "Laž?"
Valeris: "Izbor."


Kirk: "Spock, you want to know something?, Everybody's Human."
Spock: "I find that remark... insulting."
Kirk: "Spock, znaš što? Svatko je čovjek."
Spock: "Ovaj komentar smatram... Uvredljivim."


Spock: "The lieutenant was the first Vulcan to be graduated at the top of her class."
Kirk: "You must be very proud."
Valeris: "I don't believe so."
McCoy: "She's a Vulcan all right."
Spock: "Poručnica je prva Vulkanka koja je diplomirala kao najbolja u klasi."
Kirk: "Mora da ste ponosni."
Valeris: "Ne bih rekla."
McCoy: "Definitivno Vulkanka."


Chekov: "Guess who's coming to dinner..."
Chekov: "Pogodite tko dolazi na večeru..."


Kirk: "Note to Galley; Romulan Ale no longer to be served at diplomatic functions."
Kirk: "Poruka kuhinji, ne služiti romulansko na diplomatskim funkcijama."


Admiral Cartwright: "Arrest those men!"
McCoy: "Arrest yourself."
Admiral Cartwright: "Uhitite ih."
McCoy: "Uhiti se sam."


Chekov: "Course heading, Captain?"
Kirk: "Second star to the right and straight on 'til morning."
Chekov: "Smjer kapetane?"
Kirk: "Druga zvijezda nadesno i samo ravno sve do jutra."


Kirk: "Captain's Log, stardate 9529.1. This is the final cruise of the Starship Enterprise under my command. This ship and her history will shortly become the care of a new generation. To them and their posterity will we commit our future. They will continue the voyages we have begun, and journey to all the undiscovered countries, boldly going where no man... where no *one* has gone before."
Kirk: "Kapetanov dnevnik, zvjezdani nadnevak 9529.1. Ovo je posljednje putovanje zvjezdanog broda Enterprise pod mojim zapovjedništvo,. Ovaj brod i njena povijest će uskoro postati briga nove generacije. Njima i njihovom potomstvu njima posvećujemo našu budućnost. Oni će nastaviti putovanja koja smo započeli i putovanja u sve one neotkrivene zemlje, hrabro će ići gdje ni jedan čovjek... Gdje nitko do sada nije išao."


Kirk: Checkov you know anything about a radiation surge?
Chekov: Only the size of my head.
Kirk: I know what you mean...
Kirk: Chekove, znaš li što o radijacijskom udaru?
Chekov: Samo o onom veličine moje glave.
Kirk: Shvaćam te...


 

Nominacije i nagrade

1993 Nagrada Saturn za najbolji znanstvenofantastični film
1992 Nominacija za Oscara za najbolje vizualne efekte i montažu zvuka
1992 Nominacija za Oscara za najbolju šminku
1992 Nominacija za nagradu Hugo za najbolju dramu

 

 

Zanimljivosti sa i iza kulisa

- «Undiscover Country» bio je prvotni naziv drugog po redu Star Trek filma - «Star Trek: The Wrath of Khan».
- Prvotna verzija scenarija bazirala se na ideji o reaktiviranju već umirovljene posade. Navedena ideja rodila se zahvaljujući vicu Davida Lettermana kojim se našalio kako će se slijedeći Star Trek film zvati «Potraga za penzićima». Naime, Kirk je trebao okupiti svoju staru posadu, raštrkanu po egzotičnim lokacijama, a kako bi mu pomogli u izvršenju određenog zadatka. Tako je Uhura trebala raditi kao radijska voditeljica. Scotty bi predavao strojarstvo, Spock je trebao glumiti Polonija u vulkanskoj produkciji Hamleta, dok je Sulu trebao raditi kao taksist na prenapučenom planetu. Nažalost, od toga se odustalo zbog nedostatka novčanih sredstava.
- Brifing s početka filma snimljen je u crkvi.
- Prvotno je Saavik trebala biti vulkanska izdajica. Budući da Kirstie Alley nije željela glumiti u filmu, osmišljen je lik Valeris koji je odglumila Kim Catrall.
- Gorkonov izgled osmišljen je po uzoru na Abrahama Lincolna. Štoviše, ime Gorkon složenica je od prezimena Gorbačov i Lincoln.
- Nichelle Nichols odbila je izgovoriti rečenicu «Pogodi tko dolazi na večeru», smatrajući ju rasističkom.
- Boja klingonske krvi prvotno je trebala biti zelena.
- Slavnu hamletovsku rečenicu "Biti ili ne biti, pitanje je sad" nije bilo moguće prevesti na klingonski jezik.
- Scena u kojoj general Chang zatraši odgovor od Kirka bez čekanja na prijevod s klingonskoga aluzija je na istovjetan događaj iz vremena kubanske raketne krize, a koji se zbio tijekom rasprave u UN-u, koje su sudionici bili američki veleposlanik Adlai Stevens i sovjetski veleposlanik Valerian Zorin.
- Klingonskog suca glumio je Bob Eeaston, poznati trener dikcije u Hollywoodu.
- Kaskadersku scenu u kojoj Kirk padne u vatru tijekom tučnjave u rudniku osobno je izveo William Shatner .
- Majka Christiana Slatera na filmu je obavljala dužnost «casting directora» (osobe zadužene za odabir glumaca). Budući da je Christian veliki zaljubljenik u Star Trek, majka mu je osigurala cameo ulogu u filmu.
- Zabava u povodu početka snimanja filma održala se u kući Leonarda Nimoya.
- Prema prvotnoj zamisli Harvea Bennetta radnja filma trebala se vrtjeti oko Kirkovih i Spockovih doživljaja tijekom studiranja na Akademiji Zvjezdane flote.
- Nicholas Meyer i D.M. Martin zasebno su radili na scenariju za film, održavajući pritom međusobnu komunikaciju putem maila, koji je u to vrijeme bio poprilična novost.
- Gene Roddenberry prvotno je mrzio scenarij za film, da bi se, u konačnici, 2-3 dana prije svoje smrti, ipak pozitivno izjasnio u pogledu scenarija.
- Plava hrana služena na večeri federacijskog i klingonskog izaslanstva nije bila ništa drugo doli lignja obojana u plavo.
- Klingonskog kancelara Gorkona prvotno je trebao glumiti Jack Palance.
- Kutija na ulazu u rudnik Rura Penthe na kojoj stoji klingonski upravitelj rudnika, ista je ona kutija na kojoj stoji japanski pukovnik Saito u filmu «Most na rijeci Kwai». Osim toga, govor klingonskog upravitelja bazira se na govoru pukovnika Saita.
- Lik pukovnika Westa inspiriran je pukovnikom Oliverom Northom koji je sudjelovao u iranskoj kontraškoj aferi.

29.07.2008.

The Final Frontier (Posljednja granica)

2287. Kirk, Spock i McCoy nalaze se na dopustu u parku prirode Yosemite na Zemlji. Planinare, kampiraju i uče Spocka pjevati stare zemaljske pjesme. Dopust je naglo prekinut pozivom iz Stožera Zvjezdane flote. Uhura šatlom dolazi po njih i vodi na Enterprise, gdje saznaju detalje misije. Naime, na Planetu Galaktičkog mira Nimbus III oteti su klingonski general Korrd, Romulanka Caithlin Dar i Zemljanin St. Jonhn Talbot.

Nimbus III je kolonija koju su prije 20 godina osnovale vlade triju sila, kako bi ondje postigle mir kroz suživot tri do tada zaraćene strane. Kirk zapovjeda izlazak iz pristaništa, te u visokom warpu odlaze istražiti događaj. Da bi se stvari dodatno zakomplicirale, obližnja klingonska ptica-grabljivica presreće poziv upućen sa Nimbusa III. Zapovjednik letjelice, kapetan Klaa, vidi u tome priliku da ubije starog klingonskog neprijatelja Kirka i tako stekne veći ugled. Zapovijeda da se ptica-grabljivica uputi ka Nimbusu III.

Enterprise dolazi do Nimbusa III, pa Kirk i dio posade odlaze šatlom u jedini grad na planetu. Ondje ih zarobljavaju naseljenici, čiji je predvodnik Vulkanac Sybok. Otkriva im da je sve ovo smislio kako bi se domogao međuzvjezdanog broda, jer mu je prijeko potreban kako bi došao do Sha Ka Reea, rajskog vrta. Sa posadom šatla kao taocima, Sybok odlazi na Enterprise, gdje želi zadobiti kontrolu nad brodom. Igrom slučaja, Spock dolazi u situaciju da ubije Syboka prilikom iskrcaja iz šatla, što ne čini.

Prisiljen objasniti zašto nije učinio ništa za spas broda, Spock otkriva Kirku i McCoyu da je Sybok njegov polubrat, protjeran sa Vulkana jer je odbacio put logike. Iz zatvora ih spašava Scotty, pa Kirk uspjeva poslati poruku Zvjezdanoj floti. Međutim, poruku presreće Vixis, Klaaova prva časnica, pa Klingonci saznaju Enterpriseovo konačno odredište, centar galaksije. Klaa, zaslijepljen željom da ubije Kirka, naređuje da prate Enterprise u stopu.

Enterprise dolazi do samoga središta galaksije gdje moraju proći kroz Veliku Barijeru, golemo energetsko polje, kako bi došli do toliko traženog Sha Ka Reea. Uspješno prolaze barijeru, te dolaze do malenog plavog planeta. Sybok, Kirk, McCoy i Spock spuštaju se na planet i prizivaju "Boga" kojeg je Sybok tražio. Ovaj se napokon pojavljuje u zasljepljujućoj svjetlosti, ispitivajući Syboka o Enterpriseu. Kirk, začuđen, pita zašto "Bog" upućuje takve upite, jer je svemoguć i sveznajući.

Zauzvrat je pogođen energetskim izbojem i oboren na tlo, kao i Spock nedugo potom. McCoy je bijesan i pita Syboka kakav je to Bog koji uživa u nanošenju boli. "Bog" im govori da mu je brod potreban kako bi proširio svoju moć kroz galaksiju, jer je ovdje zatočen eonima. Sybok počinje sumnjati, te zbog straha da bi "Bog" mogao biti oslobođen, ulazi u blješteću svjetlost i spaja se s njome, pokušavajući spasiti živote preostaloj trojici.

Kirk, Spock i McCoy bježe prema šatlu odakle ih Scotty locira, ali uspijeva teleportirati samo dvojicu – Spocka i McCoya. Biće se ponovno pojavljuje, bijesno na Kirka, jer mu je uništio planove za bijeg sa planeta. Počinje napadati šatl i Kirka, koji bježi. Istovremeno, pojavljuje se Klaa i puca na Enterprise, a Spock zahtijeva od generala Korrda da, kao viši časnik, preuzme kontrolu nad pticom-grabljivicom. To ovaj i čini, te se klingonski brod spušta u orbitu planeta, uništavajući biće koje se prozvalo Bogom.

Nedugo potom, na U.S.S. Enterpriseu se odvija domjenak priređen u čast neočekivane suradnje između Federacije i Klingonaca. McCoy pretpostavlja da je barijera načinjena kako bi biće zadržalo zatvoreno unutra, a ne da bi spriječilo ulazak izvana. Time se implicira umiješanost još višeg bića, potpuno izvan dosega ljudskog shvaćanja. Nakon još jednog uspješno odrađenog zadatka, tri se časnika zadovoljno vraćaju na zasluženi odmor u Yosemite.

Produkcijski broj: 005
Premijera: 09.06.1989.
Zvjezdani nadnevak: 8454.1

Redatelj: William Shatner
Scenarij: David LOughery
Priča: William Shatner, Harve Bennet i David Loughery

 

 

Glavni glumci i likovi

William Shatner - admiral James T. Kirk
Leonard Nimoy - kapetan Spock
DeForest Kelley - doktor Leonard "Bones" McCoy
James Doohan - zapovjednik Montgomery "Scotty" Scott
George Takei - natporučnik Hikaru Sulu
Walter Koenig - poručnik Pavel Chekov
Nichelle Nichols - zapovjednica Uhura


Sporedni glumci i likovi

David Warner - St. John Talbot
Laurence Luckinbill - Sybok
Charles Cooper - general Korrd
Cynthia Gouw - Caithlin Dar
Todd Bryant - kapetan Klaa
Spice Williams - Vixis
Rex Holman - J'onn
George Murdock - Bog


Kreativno osoblje

Režiser: William Shatner
Scenarij: William Shatner, Harve Bennett i David Loughery
Producent: Harve Bennett, Ralph Winter (izvršni)
Scenografija: Herman Zimmerman
Kostimografija: Nilo Rodis-Jamero
Glazba: Jerry Goldsmith
Montaža: Peter E. Berger


Zarada

Prva sedmica: 17.375.648 $
U SAD-u: 52.210.049 $
Ukupno: 70.200.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701-A USS Enterprise (obnovljena Constitution klasa)

 

 

 

Citati

"Bog":
"You doubt me?"
Kirk: "I seek proof."
McCoy: "Jim, you don't ask the Almighty for His I.D."
"Bog": "Sumnjaš u mene?"
Kirk: "Tražim dokaz."
McCoy: "Jim, ne možeš Svemogućeg tražiti za osobnu."


Kirk: "I've always known I'll die alone."
Kirk: "Oduvijek sam znao da ću umrijeti sam."


Spock: "He reminds me of someone I knew in my youth."
Bones: "Why, Spock, I didn't know you had one."
Spock: "Podsjeća me na nekog koga sam poznavao u mladosti."
Bones: "Pa Spock, nisam znao da si imao mladost."


Scotty: "I know this ship like the back of my hand."
Scotty: "Poznajem ovaj brod kao svoj džep."
[zaleti se u pregradu]


Kirk: "Excuse me... Excuse me... I just wanted to ask a question. What does God need with a starship?"
Kirk: "Pardon... Pardon... Samo sam htio pitati nešto... Što će bogu zvjezdani brod?"


Kirk: "Come on. Spock... Why didn't you jump in?"
Spock: "I was trying to comprehend the meaning of the words."
McCoy: "It's a song, you green-blooded... Vulcan. You sing it. The words aren't important. What's important is that you have a good time singing it."
Spock: "Oh, I am sorry Doctor. Were we having a good time?"
McCoy: "God I liked him better before he died..."
[sjede oko vatre i pjevaju "Row Row Row your Boat"]
Kirk: "Hajde Spock... Uključi se."
Spock: "Pokušavao sam shvatiti značenje riječi."
McCoy: "To je pjesma ti Vulkanče... Pjevaš je. Riječi nisu važne. Ono što je važno je da se zabavljaš pjevajući je."
Spock: "Oprostite doktore, jesmo li se zabavljali?"
McCoy: "Više mi se sviđao prije nego je umro..."


McCoy: "Jim... if you ask me, and you haven't, I think this is a terrible idea. We're bound to bump into the Klingons, and they don't exactly like you."
Kirk: "Feeling's mutual..."
McCoy: "Jim... Ako mene pitaš, a ne pitaš me, mislim da je ovo loša ideja. Sigurno ćemo naletjeti na Klingonce, a oni te baš ne vole."
Kirk: "Osjećaj je obostran..."


Kirk: "I miss my old chair..."
Kirk: "Nedostaje mi stara stolica."


Kirk: "Engine room!"
Scotty: "Scotty here."
Kirk: "We'll need all the power you can muster, mister."
Scotty: "Don't you worry, Captain. We'll beat those Klingon devils, even if I have to get out and push."
Kirk: "I hope it won't come to that, Mr. Scott."
Kirk: "Strojarnica!"
Scotty: "Scotty ovdje."
Kirk: "Trebat ćemo svu snagu koju možeš dati."
Scotty: "Bez brige kapetane. Pobijedit ćemo te klingonske vragove makar ja morao izaći i pogurati je."
Kirk: "Nadam se da neće doći do toga."


Kirk: [u turboliftu] "I could use a shower."
[kratka pauza]
Spock: "Yes."
Kirk: [u turboliftu] "Dobro bi mi došao tuš."
[kratka pauza]
Spock: "Da."


Nominacije i nagrade

1990 Zlatna Malina za najgoreg glavnog glumca - William Shatner
1990 Zlatna Malina za najgoreg redatelja - William Shatner
1990 Zlatna Malina za najgori film
1990 Nominacija za Zlatnu Malinu za najgori film desetljeća
1990 Nominacija za Zlatnu Malinu za najgori scenarij
1990 Nominacija za Zlatnu Malinu za najgoreg sporednog glumca - DeForest Kelley

 

 

Zanimljivosti sa i iza kulisa

- Shatner je želio da konji u filmu budu jednorogi. Roddenberry se usprotivio navedenoj ideji, smatrajući kako bi na taj način film više nalikovao na fantaziju nego na SF. U konačnici, odlučili su se za modificiranu inačicu jednoroga.
- Konji su prvotno trebali biti zlatne boje, no ubrzo se od toga odustalo. Umjesto u zlatnu, obojani su u plavu boju.
- Litica uz koju se Kirk penje bila je umjetna. Smjestili su je na parkiralište s pogledom na nacionalni park Yosemite.
Kako bi što uvjerljivije odglumio scenu penjanja po litici, Shatner je pohađao lekcije iz alpinizma.
- Ekipa si je tijekom snimanja međusobno zabadala spajalice u odjeću. Ponekad bi na spajalice pričvršćivali razne predmete, kako bi se našalili. Jednom prilikom netko je Leonardu Nimoyu na leđa pričvrstio gomilu balona.
- Prizor kampiranja snimljen je u studiju. Budući da drveća, postavljena u studiju, nisu posjedovala krošnje, kamermani su morali paziti da kamere ne snime nepostojeće vrhove.
- Harve Bennet odglumio je admirala koji zapovijeda Enterpriseu da krene u akciju spašavanja otetih veleposlanika.
- Hodnici Enterprisea-A preuređeni su hodnici Enterprisea-D iz TNG-a.
- Alternativni završetak filma uključivao je deset kamenih ljudi koji su trebali progoniti Kirka. Izrađen je jedan od «kamenih kostima» i pritom je utrošeno 350 000 USD. Međutim, odijelo se nije svidjelo Shatneru, a niti ostatku produkcijske ekipe pa je donesena odluka o izbacivanju prizora s kamenim ljudima.
- Prvotno je Syboka trebao glumiti Sean Connery. Nažalost, Connery je u to vrijeme bio zauzet radom na filmu «Indiana Jones i posljednji križarski pohod», pa je odustao od navedene uloge.
- Ime planeta Shaka-Ri izvedeno je iz imena Sean Connery.
- Plavokosu zastavnicu u sceni na Enterpriseovom mostu glumila je Shatnerova kćer, Melanie Shatner.

 

29.07.2008.

The Animated Series (TAS)

PRVA SEZONA
Nastavak petogodišnje misije prvog Enterprisea pod Kirkovim zapovjedništvom. Enterprise nailazi na ogromni svemirski brod nastanjen parazitom koji uskoro postaje opasan za posadu. Spock se vraća sa zadatka, no više ga niko na brodu ne prepoznaje, a na njegovom mjestu je jedan Andorijanac. Enterprise mora pronaći način da spasi nastanjeni planet od napada oblaka. Muški dio posade ne može odoljeti zovu svemirskih sirena, pa ih Uhura i Chapel moraju spasiti. Divovski triblovi stvaraju probleme čak i Klingoncima. Enterprise nailazi na planet na kojemu živi potomak ljudi iz Eugeničkih ratova, koji namjerava klonirati Spocka. U središtu galaksije, Enterprise je pometen u područje gdje ne vrijede zakoni fizike. Ljubavni napitak Harrya Mudda stvara pomutnju na brodu, no kasnije pomaže protiv divovskog čudovišta. Kirk stvara koaliciju sa tuđincima čiji brodovi su, kao i Enterprise, zatočeni u području iz kojeg nema odlaska. Posada pronalazi preživjele brodolomce u jednom tuđinskom zoološkom vrtu. Ako Kirk ne pronašđe važnu relikviju, počet će intergalaktički vjerski rat.

DRUGA SEZONA
Orionski gusari kradu lijek koji će spasiti Spockov život, pa ih Kirk i posada moraju pronaći na vrijeme. Enterpriseov gost, kapetan fregate Bem, odlazi na planet i uvaljuje Kirka u nevolje kako bi promatrao njegove reakcije. Nakon prolaska kroz čudan oblak, Enterprise se počinje ponašati čudno. McCoy je uhapšen zbog sumnje da je uzrokovao počast na planetu na kojem je obavio cijepljenje pred 20 godina. Enterprise prati trag sonde koja je skenirala Zemlju, te dolazi do pernate zmije iz aztečkih legendi. Pokušavajući spasiti brod koji je krenuo prema supernovi, Enterprise ulazi u svemir u kojem vrijeme teče unazad.

Razdoblje snimanja: Septembar 1973. - Oktobar 1974.

Glasovi:
William Shatner - kapetan James T. Kirk
Leonard Nimoy - kapetan fregate Spock
DeForest Kelley  - kapetan korvete dr. Leonard 'Bones' McCoy 
Majel Barrett - medicinska sestra Christine Chapel/poručnica M'Ress /glas Enterpriseovog računala/dodatni glasovi
James Doohan - kapetan korvete Montgomery 'Scotty' Scott/poručnik Arex/dodatni glasovi
Nichelle Nichols - poručnica Uhura/dodatni glasovi
George Takei - poručnik Hikaru Sulu/dodatni glasovi
Mark Lenard  -  Sarek/dodatni glasovi

Dodatni glasovi:
Stanley Adams
Ed Bishop
Roger C. Carmel
David Gerrold 
Ted Knight
Norm Prescott 
Lou Scheimer 
Billy Simpson
Keith Sutherland

Epizode:

Sezona 1:
1. Beyond the Farthest Star
2. Yesteryear
3. One of Our Planets is Missing
4. The Lorelei Signal
5. More Tribbles, More Troubles
6. The Survivor
7. The Infinite Vulcan
8. The Magicks of Megas-Tu
9. Once Upon a Planet
10. Mudd's Passion
11. The Terratin Incident
12. The Time Trap
13. The Ambergris Element
14. The Slaver Weapon
15. The Eye of the Beholder
16. The Jihad

Sezona 2:
1. The Pirates of Orion
2. Bem
3. The Practical Joker
4. Albatross
5. How Sharper Than a Serpent's Tooth
6. The Counter-Clock Incident

29.07.2008.

Vučna zraka (Tractor Beam)

Vučna zraka (Tractor Beam) je u uporabi na federacijskim brodovima i postajama nakon sredine 21. stoljeća. Tada su vučnu zraku već koristili Klingonci i Vulkanci.

To je gravitonska zraka koja se koristi za vuču ili držanje manjih objekata, kao npr. (manjih) brodova, asteorida, šatlova, itd. Također, manje vučne zrake koriste se za lakše pristajanje brodova na stanicu ili šatlova na brod. Vučna zraka se može koristiti još za odguravanje asteorida sa njihove putanje. Obično se koristi pri brzinama ispod brzine svjetlosti, da ne bi došlo do pucanja oklopa broda zbog naprezanja pri većim brzinama. U warpu se može koristi samo ako oba dva broda putuju istom brzinom i na istoj putanji.

Borg može koristi vučnu zraku pri velikim warp brzinama bez da uništi oklop drugog broda. Većina federacijskih brodova koristi vanjske prednje vučne emitere, dok ima i pomoćnih, ali na drugim lokacijama broda.

Borg koristi najjaču vučnu zraku koja osim što može podnijeti velika naprezanja velikih brzina, može jako dugo držati velike brodove klase Galaxy. Također, borgova vučna zraka jako brzo može prodrijeti kroz štitove, većina brodova je protiv nje nemoćna. Kao pomoć, Borg u bitci uz vučnu zraku koristi zraku koja može izrezati dio protivničkog trupa i tako ga posve ili djelomično onesposobiti ili uništiti.


Multifazna vučna zraka

Geordi La Forge, zapovjednik stroja na Enterpriseu D, izumio je multifaznu vučnu zraku kako bi skrenuo dio zvjezdane jezgre da se sudari sa planetom Moab IV. Kako bi to učinio, vučna zraka je koristila snagu warp jezgre kako bi imala veću snagu. Problemi su nastali kada su se sistemi počeli gasiti po cijelom brodu.

29.07.2008.

VISOR

VISOR (Visual Instrument and Sensory Organ Replacement) je federacijski medicinski uređaj koji pomaže slijepim pacijentima. VISOR detektira elektromangnetske signale u čitavom elektromagnetskom spektru, a te signale šalje u mozak preko moždanih usadaka. Rezultat, tj. slika koju pacijent dobije je dosta različita od normalne, budući da je korisnik, korištenjem VISOR-a u mogućnosti vidjeti objekte koji emitiraju infracrvene i ultraljubičaste signale. Za normalne ljudske oči slike dobivene putem VISOR-a mogu izgledati izobličeno i neprirodno.

Geordi La Forge, koji je rođen slijep, koristio je VISOR od svoje pete godine. Kasnije ih je zamijenio očnim usadcima. VISOR je, osim što ima očito mnogo pozitivnih osobina, i prilično nestabilan te je znao izazivati dosta problema. Npr., moguće ga je modificirati tako da šalje video-signal (koji pacijent-slijepa osoba stvara gledanjem) modifikatoru. Tu mogućnost je iskoristio Soran 2371., kada je na taj način otkrio frekvenciju štitova Enterprisea-D, te ga (indirektno) umalo razorio.

Kada je VISOR aktiviran, emitira kratke potprostorne impulse. Iako je ta emisija obično bezopasna, Worfu je jednom uzrokovala prostorno-vremenske poremećaje, kad god je bio blizu uređaja.

29.07.2008.

Sustav za održavanje života

Sustav za održavanje života (life support system - LSS) je jedan od najvažnijih brodskih sustava. Najčešće se sastoji od sustava koji simulira umjetnu gravitaciju i sustava koji simulira i kontrolira atmosferu. Drugim riječima, sustav za održavanje života omogućuje preživljavanje članova posade broda. Ukoliko se LSS sruši, glavno računalo broda automatski priprema sve za evakuaciju članova posade. LSS se može programirati tako da planete klase K učini podobnijima za život ljudi.

Ključna komponenta LSS-a u 23. je mineralni topalin (topalin je ruda koja ima mgućnost ometanja brodskih senzora).

Tijela nekih rasa, poput Hirogenaca, imaju interni LSS. Brodovi klase Intrepid imaju trociklični sustav za održavanje života.

 

29.07.2008.

Senzori

Vanjski senzori (koordinacijski)
Vanjski senzorski sustavi za koordinaciju koji se koriste na federacijskim svemirskim brodovima, u podsvjetlosnim brzinama najčešće su: detektori gravitona u međuzvjezdanom prostoru, navigacijski senzorski sustav, brojači kvazara i pulsara, dalekometni infracrveni skeneri i primatelji signala federacijskih stanica za određivanje položaja (FTBR).

Ovi uređaji, osim međusobno komuniciraju i sa procesorima SIF (Structural Integrity Field) i IDF (Internal Dampening Field) polja, genratorima unutranjeg prigušnog polja, inercijskim senzorima i naravno glavnom jezgrom brodskog računala. Njihov primarni zadatak je vrlo precizno određivanje trenutnog položaja broda, te detekcija mogućih prijetnji, te dostavljanje potrebnih podataka kako bi se SIF i IDF polja mogla prilagoditi trenutnoj brzini, nadolazećim opasnostima i dr.

Putovanje svemirskog broda visokim relativističkim brzinama se osim ovim senzorima odvija i posebno dizajniranim G&N (guidance & navigation) senzorima i podprocesorima za ispravno dostavljanje podataka ulaznom sustavu brodskih impuslnih motora. Dugo putovanje federacijskih svemirskih brodova visokim relativističim brzinama NIKAKO NIJE PREPORUČLJIVO, zbog nastanka vremenskih anomalija predviđenih Einsteinovom teorijom relativnosti. Sve teorijske rasprave o navigaciji provodi Elitni istraživački tim i Zvjezdana flota provodi njihove prijedloge za nadogradnju sutava senzora.

Vanjski senzori (znastveno-istraživački)
Klase Galaxy i Sovereign su opremljene gotovo najekstenzivnijim asortimanom senzorske opreme koja je trenutno dostupna. Vanjštine tih letjelica opremljene su mnogim senzorskim mrežama i optimalno su pozicionirane na sve tri osi. Svaka senzorska mreža se sastoji od nekoliko paleta senzora koje su opremljene pojedinim senzorskim instrumentima. Palete su dizajnirane tako da je jednostavno moguce zamijeniti ili nadograditi instrumente u njima. Otprilike dvije trećine paleta senzora su opremnjene standardnim "paketima" znastveno-istraživačkih senzora, koji su propisani standardima Zvjezdane flote i vojno-političkih saveznika. Ostatak je modularan i moguće ga je lako nadograditi senzorima potrebnim za odrećenu vrstu misije. Senzorske mreže, slicno kao i pahserske mreže dostavljaju senzorskim paletama napajanje, optičke veze s podatkovnim kanalima, kirokeničko hlađenje i naravno, mjesto za mehaničko spajanje na trup. Jedna senzorska mreža također uključuje i dva podprocesora za "on-the-fly" manje procesorski intenzivna računanja.

Na Galaxy klasi se nalaze 24 takve senzorske mreže. Svaka mreža opslužuje 6 paleta standardnih senzora. One su raspoređenje diljem glavnog i sekudarnog trupa. Osim toga dostupno je joj 140 neodređenih senzorskih paleta u koje je, po potrebi moguce ugraditi dodatne, senzorske palete, potrebne za određene vrste misija. Kako su instrumenti koji idu u te palete relatvno mali, na Sovereign klasi je gotovo sve instrumente moguće nadograditi iz tzv. servisnih portova, koji se nalaze u unutršnjosti letjelice. Na Galaxy klasi
je slična stvar moguća, no zbog manje napredne tehnologije, senzorski instrumenti su veći od današnjeg standarda, pa stoga zahtijevaju aktivnosti s vanjske strane letjelice. Tada je najčešće potrebno pristati u svemirskoj stanici, kako bi se izvršila nadogradnja.

Dalekometni senzori
Najkompleksniji znanstveni instrumenti na federacijskim svemirskim brodovima su locirani u senzorskoj mreži velikog dometa. Ovaj cluster visokoenergetskih aktivnih i pasivnih potprostornih senzora se nalazi u energetskom dijelu trupa, tj. tzv. borbenoj sekciji, direktno iza glavnog deflektora. Većina instrumenata u dalekometnoj naslazi su aktivni potprostorni skeneri koji omogućuju skupljanje informacija na brzinama koje nekoliko stotina puta prelaze brzinu svjetlosti. Kada rade na visokim rezolucijama, makimalna efektivna učinkovitost ovih uređaja iznosi 5 svjetlosnih godina. U srednjoj i nižoj rezolociji moguće slati i primati signale udaljene čak i do 17 svjetlosnih godina od trenutne pozicije broda. Na Galaxy klasi, pri ovoj udaljenosti od mete skeniranja moguce je poslati skenirajući impuls warp faktora 9,9997. tom bi impulsu trebalo otprilike 45 minuta da stigne do svog odredišta i još 45 minuta da se vrati do svemirskog broda.

Standardni protokoli skeniranja omugućuju složena istraživanja jednog sektora u jednom danu, ali unutar granica određenog sustava, podaci se dobivaju gotovo istovremeno sa pocetkom skeniranja. Na Galaxy klasi glavni instrumeni se nalaze direktno iza glavnog deflektora, u seriji od 8 paketa instrumenata, od 32-48 palube. Za razliku od vanjskih senzora, dalekometni senzori se napajuju direktno iz elektro-plazmenog sustava. (EPS) Visokoenergetski intrumenti, kao što je pasivni skener neutrino čestica ili senzor gravimtrijske distorzije potprostora ne može pravilno funkcionirati ako glavni deflektor radi s vise od 55% deklarirane izlazne snage. Senzorska paleta surađuje s glavnim deflktorom i ako primjeti manje prijetnje sigurnosti svemirskog broda, aktivira deflektorski sustav, koji uklanja prijetnju. U slucaju veće opasnosti sustav obavijesti dežurnog CONN časnika i ponudi mu ručnu intervenciju, ako je moguća.

29.07.2008.

Računala

Duotronska
Napravio ih je dr. Richard Daystrom godine 2243. Duotronički krugovi su bili revolucionarni napredak u računalnoj snazi i brzini. Napredak u performansama zbog ove tehnologije stvorio je osnovu za računalno sklopovlje tog vremena. Narednih 80 godina svaki federacijski brod bio je opremljen duotroničkim računalima, a osnova te tehnologije također se koristila u senzorskoj tehnologiji. Duotronika je tek 2329. godine zamjenjena izolinearnim optičkim čipovima.

Multitronička
Sustav je razvio dr. Richard Daystrom 2260.-ih godina. Multitroničko računalo nudilo je ogromno povećanje snage u odnosu na duotroničko tog vremena. Dr. Daystrom je razvio metodu utiskivanja moždanih engrama u računalne krugove, omogućivši mu time da razmišlja na način sličan ljudima. Prvi multitronički sustav bio je M-5, računalo razvijeno radi automatizacije većine funkcija svemirskog broda, kao bi se smanjio broj razina ljudskog upravljanja. M-5 je trebao imati potpunu kontrolu nad brodom, donoseći sve zapovjedne odluke.

M-5 je obavljao simulacije besprijekorno, no kad je testiran na USS Enterpriseu, postao je nestabilan. Računalo je započelo je nasumično napadati ciljeve, te u konačnici teško oštetilo četiri federacijska broda na kojima je bilo i mnogo ljudskih žrtava. Dr. Daystrom uspio je onesposobiti M-5 uvjerivši ga da su njegova djela bila u suprotnostima sa osnovnim programima prema kojima je trebao štiti živote, a ne uništavati ih.

Nakon M-5, Zvjezdana flota je postala vrlo zabrinuta glede korištenja računala u ove svrhe. Premda su njezini budući brodovi mogli funkcionirati gorovo potpuno automatizirano, zapovjedne odluke na brodovima nikad više nisu dane u ruke računala.

Izolinearna
Izolinearni čip zamjenio je duotronički godine 2329, te ostaje glavna komponenta federacijskih računalnih sustava i preko četrdeset godina od tada. Glavni napredak koji je došao sa izolinearnim sklopovljem jest kombinacija spremničke i procesne snage u jednu, potpuno integriranu jedinicu. Stoga je dodavanje memorije u računalo ujedno i povećavanje njegove procesne snage, što čini unaprijeđivanje mnogo lakšom zadaćom. Manji broj izolinearnih jedinica za spremanje se koriste i u PADDovima, kao i trikoderima, dok veliki računalni sustavi mogu sadržavati stotine, pa čak i na tisuće čipova koji rade kao paralelne procesorske jedinice, što daje ogromni spremnički i procesorski kapacitet.

Glavni računalni sustav broda iz klase Galaxy opremljen je sa tri redundantne računalne jezgre. Svaka jezgra jest desetorokatna struktura koja posjeduje 2.048 modula za spremanje podataka, a svaki od njih sadrži 144 izolinearna čipa, što daje ukupno 294.912 čipova po jezgri. Svaki čip ima mogućnost spremanja 2,15 kilokvada podataka, dakle ukupni kapacitet iznosi 634.060,8 kilokvada po jezgri, što čini sustav jednim od najmoćnijih mobilnih računala u službi. LCARS sustav sučelja koji se upotrebljava u Floti omogućuje pristup od 4.600 kilokvada u sekundi, dakle cjelokupna memorija se može pretražiti za manje od 2,5 minute.

I druge vrste koriste izolinearnu tehnologiju. Doduše, Kardasijanci koriste štapiće umjesto čipova, no operativne osnove su u biti gotovo istovjetne tehnologiji Zvjezdane flote. Zvjezdana flota stekla je značajno iskustvo sa kardasijskim računalnim sustavima nakon preuzimanja postaje DS9.

Jedno od daljnjih tehnoloških novina u razvoju izolinearne tehnologije koje je poznato samo nekima od korisnika je korištenje simetričnog (pa stoga i nepropulzivnog) omotača u obliku potprostornog polja. Omatanje računalnog sustava u takvo polje omogućuje čipovima da rade brzinama većom od brzine svjetlosti, što uvelike povećava procesnu brzinu. Na taj način računalo sa Galaxy klase može povećati brzinu izvođenja operacija do 335%.

Bioneuralna
Paketi bioneuralnog gela su relativna novost u računarstvu Federacije. Ovaj sustav nije zamjena, nego nadogradnja za izolinearna računala. Razmještajem gel paketa unutar brodskog računalnog sustava informacije se mogu efikasnije organizirati, ubrzavajući time brzinu pristupa. Početna uporaba na klasi Intrepid pokazala se kao prilično uspješna, premda su se zbog biološke prirode paketa pokazali osjetljivim na neke probleme kao što su infekcije. Danas se ovakvi paketi koriste kao standardni na svim novim brodskim dizajnima u Floti.

Pozitronska
Razvio ih je dr. Noonien Soong. Pozitronska mreža nesumnjivo je jedna od najposebnijih oblika računala koja su ikada ugledala svjetlo dana. Sustav koristi raspad pozitrona kako bi stvorila sofisticiranu neuralnu mrežu. Prvi put opisana su u znanstveno-fantastičnim djelima Isaaca Asimova u 20-om stoljeću. Dugo se vjerovalo da je pozitronski mozak nemoguće za napraviti sve dok to nije uspjelo dr. Soongu u 24-om stoljeću. Koliko se zna, Soong je napravio samo dvije u potpunosti uspješne pozitronske mreže i to za Androide Datu i Lorea, te jednu djelomično funkcionalnu za prototip androida B-4. Lore je ocjenjen neuspješnim nakon što je razvio neželjene karakterne osobine, te je rastavljen na dijelove. Kasnije su ga ponovno sastavili inženjeri Zvjezdane flote, no njegov nestabilan karakter odveo ga je u razne kriminalne poduhvate, te je na kraju ponovno rastavljen.

Za Datu se dugo držalo da je jedini preostali android Soongovog tipa sve dok B-4 nije iznova otkriven 2379. Prvi put Data je aktiviran 2335, no mozak mu je ugašen kad je Soong napustio Omikron Theta sustav zbog napada Kristalnog bića. Pronašao ga je brod USS Tripoli dvije godine kasnije te ponovno aktivirao. U to vrijeme njegova osobnost bila je gotovo kao prazna ploča, te je iziskivalo goleme napore da se u njega razviju drušvene vještine kako bi ga se integriralo u društvo, no to je obavljeno sa prilično uspjeha. Istraživanje provedeno o Dati otkrilo je nekoliko iznenađujućih odgovora o tome kako je Soong uspio stvoriti pozitronsku mrežu koja funkcionira. Poznato je da Datina neuralna mreža ima i biološke komponente, a to je čak omogućilo da na njegovo ponašanje utječe Psi 2000 virus. Godine 2364. zapovjednik Maddox iz Daystromovog instituta za tehnologiju predložio je rastavljanje Date kako bi se više moglo saznati o tome kako funkcionira, uključujući tu i Soongovu metodu rješavanja problema otpora elektrona u ispunama Datinog mozga. Data je prosvjedovao protiv toga, budući da je smatrao da Maddox još nema dovoljno znanja izvesti cjelokupnu proceduru na siguran način. Iste godine utvrđeno je da Data ima krajnji kapacitet spremanja 800 kvadrilijuna bitova i brzinu obrade podataka od 60 trilijuna operacija u sekundi.

Napredak u podmikronskoj matričnoj tehnologiji transfera u godini 2366. omogućilo je Dati da pokuša napraviti novu pozitronsku mrežu, što je rezultiralo konstrukcijom androida Lal. Lalin mozak bio je u mnogočemu superioran Datinom, Omogućavao joj je da iskusi emocije u da nadiđe određena ograničenja koja je Soong programski nametnuo Dati. Nažalost, nakon samo dva tjedna rada, Lal je doživjela niz kritičnih padova pojedinih podsustava i u konačnici prestala raditi.

Do godine 2371. pozitronska tehnologija napredovala je do te mjere da su pojedine funkcije oštećenog organskog mozga mogle biti zamjenjene takvim implantatima, premda su se glede toga pojavile određene teškoće po pitanju etičnosti postupka.

PADD
PADD (od eng. Personal Acess Display Device, tj. dlanovnik) jedan je od najrasprostranjenijih načina za pristup i rukovanje informacijama. Premda su mogućnosti PADD-a ograničene u odnosu na veća stolna računala, njihova veličina nudi komfor koji nedostaje većim jedinicama. Zbog njihove efikasnosti, a rade se u bezbroj različitih oblika i veličina, doslovno svaka veća vrsta izrađuje svoj oblik ovog tipa računala.

PADD-ovi su gotovo uvijek uređaji koji se nose u ruci sa relativno velikom površinom u odnosu na svoju debljinu. U sebi sadrže i memorijske i procesne kapacitete, a najčešće su na neki način i vezani sa udaljenim, jačim sustavima. Gotovo kod svih ekran zauzima više od 50% površine. Uobičajeno je da su ti ekrani «touch screen» tipa, ali isto tako opskrbljeni sa određenim brojem manuelnih kontrola.

Flota upotrebljava 3 standardna modela PADD-ova: 10,16 x 15,24 x 0,95 cm, 20,32 x 25,41 x 0,95 cm, i 22,86 x 30,48 x 1,27 cm model. Napravljeni su od mikromljevenog duranijuma, a energijom ih opskrbljuju sarij-kelidne baterije mase od 113,39 do 340,19 grama. Izmjena dinamičke rezolucije obavlja se u matričnom ekranu koji se mjeri u nanopikselima. Radna memorija varira od 15,3 kilokvada do 97,5 kilokvada u najvećim uređajima. Sve jedinice posjeduju potprostorne prijemnike kako bi se omogućilo spajanje na jače računalne sustave.

U Floti se trenutno ocjenjuju PADD-ovi sa bioneuralnim elemntima, što bi ubrzalo njihovo vrijeme odziva.