STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
29.07.2008.

Nagilum

Nagilum je jedna od tajanstvenih vrsta, uz Organijance i Q-e, koje Federacija nikad nije shvatila u potpunosti. 2365. godine, USS Enterprise-D je susreo jednog pripadnika te vrste. Brod je otkrio svojevrsnu "prazninu" u svemiru, područje za koje se činilo da ne sadrži nikakvu masu ili energiju no bilo je potpuno neprozirno za svjetlost zvijezda sa druge strane. Praznina je doslovno progutala svaku sondu koja je ušla u nju, a kada se Enterprise približio praznini, proširila se dovoljno da Enterprise upadne u nju.

Unutar praznine, posada Enterprisea je uočila da se radiji o regiji prostora gdje su i sami zakoni fizike drugačiji. Iako se praznina činila relativno malenom izvana, svi pokušaji Enterprisea da dođe do ruba i izađe van su propali. Kopije romulanskih i federacijskih brodova su se pojavljivale ispred njih i nestajale.

S vremenom se i sam Nagilum pojavio, prikazujući se kao mačkoliko lice bez tijela koje slobodno visi u praznini; tvrdio je da je uzeo taj oblik zato što je tako blizak humanoidima. Rekao je da je testirao posadu Enterprisea jer ga je zanimalo kako će reagirati na neobične situacije. Činilo se da su ga jako zainteresirale fizičke razlike među članovima posade, te se ga iznenadili koncepti poput rođenja i smrti. Da bi bolje razumio samu ideju smrti, Nagilum je predložio da prouči različite načine umiranja tako da ubije trećinu ili polovinu članova posade.

Kapetan Picard je odlučio da će radije uništiti brod nego sudjelovati u tom "eksperimentu". Nagilum ga je imitiranjem članova posade pokušalo natjerati da promijeni odluku, no Picardova odluka je bila čvrsta te se, naravno, nije predomislio. Suočen sa ovakvom odlučnošću, Nagilum je napustio brod.

Nakon toga, Nagilum se pojavio pred Picardom i rekao mu da je naučio sve što je želio znati o humanoidima. Nije imao visoko mišljenje o njima i mislio je da nemaju nikakvih zajedničkih osobina iako je Picard istaknuo da su obje vrste znatiželjne.

Osobine koje je biće pokazalo su podsjećale na Q-ove osobine, te je čak moguće da je Nagilum pripadnik te vrste iako mu ponašanje nije bilo jednako njihovom. Od ovog događaja, nije bilo više susreta s tim bićem.