STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
29.07.2008.

Q

Vrlo malo toga se zna o ovoj vrsti. Q žive u nekoj vrsti više dimenzije ili više sfere postojanja u okruženju zvanom Q kontinuitet (Q continuum). Imaju nevjerovatne moći nepojmljive našem obliku postojanja. U stanju su mijenjati vremensku liniju, u djeliću sekunde skakati sa jednog mjesta u svemiru na drugo, uništiti cijele zvjezdane sustave... Kratko rečeno, imaju potpunu kontrolu na materijom i energijom, svemirom i vremenom.

Iako imaju takve sposobnosti ipak se drže nekog svog unutarnjeg kodeksa o neutjecanju na zbivanja u našem svemiru. Pa iako taj kodeks postoji, Q je više puta susretan u našoj povjesti. Kako je besmrtnost jedna od osobina Q-a, jedna od tih individua je u par navrata "dosađivala" posadama brodova i stanica. Q kao vrsta su vrlo indifernetni prema vrstama koje žive u našem svemiru i može se reći da ih gledaju sa određenom dozom prezira. O samoj povjesti ove vrste možemo samo nagađati. Vjeruje se da je Q u svojoj povjesti bio vrlo nalik ljudima ali je u jednom trenutku u povjesti su evoluirali i prešli u višu sferu postojanja. Q nema fizičkog tijela iako se u našoj stvarnosti pojavljuje o obliku vrste kojoj "dosađiva". Izvještaji Zvjezdane flote kažu da je Q susretan u više navrata, obično u uniformi kapetana ili admirala Zvjezdane flote.

Prvi susret sa Q-om dogodio se sa USS Enterpriseom-D pod zapovjedništvom kapetana Picarda. Q je svim časnicima broda sudio zbog, kako je on rekao "zločinima čovječanstva". Pa iako je Picard izašao kako pobjednik na tom suđenju, Q nikada nije priznao poraz. U sljedećem susretu sa njim, Enterprise-D je prebačen u djeliću sekunde u sistem J-25 u kojem se dogodio prvi susret sa Borgom. Interesantan detalj je da je posada USS Voyagera posjetila Q kontinuitet nakon što je susrela drugu Q individuu poznatiju kao Quinn. Očito umoran od besmrtnosti, Quinn je očajnički želio umrijeti i tako doživjeti jedini osjećaj koji nije bio u mogućnosti. To je dovelo do civilnog rata u Q kontinuumu koji je kasnije obustavljen nakon što je Quinnu odobrena želja.

Pretpostavka je da je Q sudjelovao i u stvaranju naše povjesti. Dokaz za to je Quinnovo sudjelovanje u američkom civilnom ratu.