STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
29.07.2008.

Vrsta 8472

Teritorij
2373. godine u Borgovom dijelu delta kvadranta dogodio se prvi susret između Borga i neobične vrste koju je Borg nazvao vrstom 8472. Voyager se sa vrstom 8472 susreo pred kraj te iste 2373. godine. Vrsta 8472 nije iz našeg svemira, pa čak ni dimenzije. Dolaze iz prostora u kojem su sami i ništa drugo ne opstaje. Taj prostor je bez zvijezda i planeta a ispunjen je organskom tekućinom - i u biti nije svemir u standardnom smislu rijeci, već materija ispunjena sa nepoznatim brojem jedinki vrste 8472 i njihovim organskim brodovima, no zna se da ih ima jako mnogo, dovoljno da pokore sve sto im se nađe na putu ukoliko ih se uznemirava ili nekoga koga smatraju smetnjom/prijetnjom. U nas svemir/dimenziju iz fluidnog svemira dolaze putem kvantnih singularnosti (koje sami stvaraju po potrebi), pomoću kojih stotine (ili tisuće, sudeći prema onom što smo vidjeli u Voyageru) brodova u nevjerojatno kratkom intervalu mogu izaći i uputiti se u borbu. Interesantno je to kako se njihove mogućnosti nimalo ne smanjuju kada dođu iz fluidnoga svemira.

Ideologija
Kada bismo pokušali usporediti ljude sa tom vrstom, naišli bi smo na mnoge prepreke. Osim toga sto su nehumanoidan životni oblik, vrsta 8472 je našim rječima vrlo zlobna i hladnokrvna. Njihova jedina zelja i smisao je da osvajaju a pregovaranja ne dolaze u obzir. Tu otkrivamo sličnosti sa Borgom čija je ideologija asimiliranje ("Resistance is futile") dok je kod vrste 8472 sve jasno: "The Weak Will Perish" - Slabi će izumrijeti (naravno od njihove "ruke"). Sebe smatraju genetički i evolucijski nadmoćnijima od bilo čega u poznatom nam svemiru. Vjeruju da smo ušavši u njihov svemir (zapravo, Borg je ušao) onečistili njihov fluidni svemir te da im predstavljamo prijetnju od mogućeg onečišćavanja njihovog "savršenog" genetskog ustroja. Stoga su odlučili očistiti nasu galaksiju. Naravno, od nas samih. Vjerovali su i to kako je Zvjezdana Flota isto kao i Borg - invazijska sila.

Povijest
Susret Borga i njegove gluposti kako može asimilirati bilo sto rezultirao je u ratu između vrste 8472 i njih samih. Vrsta se pokazala u potpunosti nadmoćnom u svakom smislu i nije ju bilo moguće asimilirati niti nauditi. Vrsta 8472 je imala planove uništiti Federaciju tako da se infiltriraju. Mogli su se izmijeniti u bilo koju vrstu odnosno oponašati ju. Skupili su nevjerojatnu količinu podataka ne samo o ljudima već o većini vrsta te su ih tako lako mogli i imitirati. Na koji način su uspjeli skupiti toliko podataka - nije poznato, no pretpostavlja se da su se već infiltrirali u neke od organizacija (počevši od UFP-a pa nadalje).

Brodovi i tehnologija općenito
Vrsta 8472 koristi brodove od organske biomase (skupivši sve informacije izgleda da su i sami brodovi živa bića iznutra i izvana tako da ih ne možemo zvati samo organskim brodovima). Svaki brod ima samo jednoga člana posade. I Borgovo brodovlje i Voyager su se pokazali u potpunosti inferiornima samo jednom takvom biološkom brodu. Federacijski senzore ne mogu probiti njegovu površinu, vučna zraka nema nikakve koristi i sl. No bez obzira na razlike, i brodovi vrste 8472 koriste Warp pogon sa antimaterijskom tehnologijom. Unutar samoga broda se nalaze različiti organski vodovi kroz koje prolazi elektrodinamička tekućina. Pretpostavlja se da je to izvor energije. Također se može naći i binarna matrica povezana neuronskim peptidima, sto bi mogla biti računalna jezgra broda. Dobivena oštećenja, biobrodovi automatski obnavljaju. Jedan brod ima nevjerojatnu razornu moć, no vrsta 8472 može spojiti vise brodova u krug oko jednoga i usmjeriti paljbu na onoga u sredini, koji pojačava tu paljbu i izbacuje je u vidu nevjerojatnog energetskog izboja koji je u stanju uništiti i veće planete!

Biološke činjenice
Komuniciraju telepatskim putem i bez obzira na to sto imaju usta, ne zna se govore li ikakav jezik. Emitiraju bioelektricno polje koje sprečava skeniranje trikorderom i teleportiranje u blizini bića. Stanična struktura bića je nevjerojatna - DNA u stanicama im je 100x gušća od ljudskih. Imunološki sustav nije ništa manje nevjerojatan - vrlo je agresivan, bilo sto što prođe staničnu membranu je instantno uništeno. Otporni su na gotovo sve. Osim modificiranih Borgovih nanosondi. Mogu preživjeti u vakuumu svemira bez ičega. Mogu se regenerirati na isti način kao i njihovi brodovi. U biti, organska građa im je gotovo identična. Glava im je izduljena, pretpostavlja se da imaju vrlo razvijen mozak ili sličan organ koji obavlja tu funkciju. Nemaju dvije noge poput humanoida već tri, kreću se na vrlo neobičan i usudio bih se reci, "predatorski" način. Na rukama im se nalaze kandže pomoću kojih prenesu svoje stanice u žrtvu. U žrtvi stanice počinju konzumirati tijelo iznutra, proždirući žrtvu dok je još živa. Žrtva je cijelo vrijeme svjesna svega, pomoći joj nema jer tijelu tada ne pomažu nikakvi lijekovi ni terapije i umire u groznim mukama. Oči, točnije zjenice su im također vrlo neobične građe, poput izglačanog znaka plus ili x. Hodaju na tri noge ili u nekoliko slučajeva sa svih pet udova. Tijelo im je dužine ~2.5 do 3 metra, a neobično je to da su im ruke toliko duge koliko i samo tijelo. Otporni su do te mjere da bez problema prolaze i kroz najjače oklope brodova, kroz zaštitna polja...

Poznatiji podaci
Borg je izgubio vise od 300 brodova (svih vrsta), osam planeta i preko 4 milijuna radilica u sukobu sa vrstom 8472. Genetska struktura im je nevjerojatna, DNK im je 100x gušća od ljudske. Obrambeni sustav im je i napad stanica koje prenesu u svoje žrtve. Jedini način obrane je korištenje modificiranih borgovih nanosondi koje se mogu podesiti tako da ubiju biće ili da ga samo uspavaju. Nevjerojatnu inteligenciju pokazuju i pri napadima na druge brodove: s lakoćom nalaze kritične sustave i unište ih te tako onesposobe brod. Socijalna struktura im je prilično nepoznata. Imaju pet različitih spolova. Mogu mijenjati svoju DNK na način da se privremeno pretvore u bilo koju vrstu. Regeneriraju se isto kao i njihovi brodovi.