STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.08.2008.

Wadiji

Wadiji su humanoidna vrsta Gama kvadranta. Prvi kontakt sa ovom vrstom su sklopili Vulkanci 2369. godine. Fizički, Wadiji su visoki humanoidi sa jedinstvenim šarama na čelu. Ova vrsta je fascinirana raznim igrama na sreću i klađenjem. Tehnološki, imaju manje razvijene brodove. Međutim, njihova hologramska i transporterska tehnologija je jedna od boljih. Holograme i transportere koriste isključivo za igre na sreću.

Wadiji su odmah po kontaktu sa Vulkancima i otkrića crvotočine prešli u Alfa kvadrant i stupili u kontakt sa Federacijom. Na Deep Space Nine-u su cijelo vrijeme bili okupirani igrama koje su smatrali više, manje primitivnim. Kako su im domaće igre brzo dosadile, predstavljaju svoju igru nazvanu Chula koja koristi naprednu hologramsku i transportersku tehnologiju koja koristi stvarne osobe kao igrače, bez njihovog znanja. Ova igra je umalo dovela do incidenta.

Čitava kultura ove vrste se temelji na igrama i klađenju.

01.08.2008.

Tosk

Tosk je imao čast biti prva vrsta Gama kvadranta koja je prošla kroz Bajoransku crvotočinu. Naziv Tosk označava i pojedinca i vrstu kao cjelinu. Po svojoj fiziologiji su humanoidni reptili. Imaju veliku inteligenciju i sposobnost prilagodbe trenutnoj situaciji. Uzgojeni su i istrenirani kao lovina u ritualnom lovu za drugu rasu, poznatu kao Lovci (Hunters).

Tosk je najvjerojatnije stvoren ili barem poboljšan genetskim inženjeringom. Samo njegovo postojanje svodi se na bijeg od Lovaca. Njegov cilj je nadmudrivanje Lovaca i produljenje života za još jedan dan. Veliki je gubitak časti za Toska ako je uhvaćen i vraćen na matični planet živ. Tosk je u potpunosti sam neovisan o drugima. Potrebno mu je samo nekih 17 minuta sna dnevno. Ne treba im ni voda ni hrana i sve potrebne hranjive stvari su im smještene unutar tijela. Veoma je dobro opremljen sa ciljem nadmudrivanja Lovaca u svakom pogledu. Lovci nisu štedjeli na njegovoj opremi sa pretpostavkom da im je lov tako uzbudljiviji. Interesantna osobina je da se mogu kamuflirati čime postaju nevidljivi za neprijatelja. Ipak tako nevidljive mogu biti otkriveni standardnim senzorima, a i pokazalo se da i Lovci imaju uređaj za otkrivanje na svojim kacigama.

Prvi i jedini susret sa Toskom desio se nedugo nakon otkrivanja crvotočine. Proveo je neko vrijeme na Deep Spaceu 9 popravljajući oštećeni brod kojim je došao. Nedugo potom kroz crvotočinu su prošli i Lovci i teleportirali se na stanicu. Zahtijevali su da im se Tosk preda kako bi ga vratili na matični planet i pokazali kao sramotu jer je uhvaćen živ i bez borbe. Tosku je ponuđen azil na Deep Space 9 ali je odbio. Uz pomoć O'Briena koji je time prekršio Prvu zapovijed o nemiješanju u stvari tuđinskih rasa, Tosk uspijeva pobjeći i time zadržati svoju čast. Crvotočina je proglašena zabranjenom za Toska. To je bio i prvi i zadnji susret sa ovom vrstom.

01.08.2008.

Teleplaniti

Vrsta koja je doživjela užasnu sudbinu suprotstavivši se volji Dominija. U 22. stoljeću su bili napredna vrsta koja je istraživala svemir, ali su bili samouvjereni. Mislili su da se mogu suprotstaviti bilo kome, pa čak i Dominiju. Jem'Hadari su sredinom 22. stoljeća zarazili Teplanite nasljednom bolešću za primjer svima koji se suprotstavljaju Dominiju. Bolest je bila neizlječiva, a većina rođene djece je umirala već u djetinjstvu. Rijetki bi dostigli srednje godine. Kada bi se smrt počela bližiti, osoba bi umirala u strašnim bolovima.

Dr. Julian Bashir je 2372. godine razvio lijek koji će slijedeći naraštaj djece potpuno izliječiti od bolesti.