STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.08.2008.

Tosk

Tosk je imao čast biti prva vrsta Gama kvadranta koja je prošla kroz Bajoransku crvotočinu. Naziv Tosk označava i pojedinca i vrstu kao cjelinu. Po svojoj fiziologiji su humanoidni reptili. Imaju veliku inteligenciju i sposobnost prilagodbe trenutnoj situaciji. Uzgojeni su i istrenirani kao lovina u ritualnom lovu za drugu rasu, poznatu kao Lovci (Hunters).

Tosk je najvjerojatnije stvoren ili barem poboljšan genetskim inženjeringom. Samo njegovo postojanje svodi se na bijeg od Lovaca. Njegov cilj je nadmudrivanje Lovaca i produljenje života za još jedan dan. Veliki je gubitak časti za Toska ako je uhvaćen i vraćen na matični planet živ. Tosk je u potpunosti sam neovisan o drugima. Potrebno mu je samo nekih 17 minuta sna dnevno. Ne treba im ni voda ni hrana i sve potrebne hranjive stvari su im smještene unutar tijela. Veoma je dobro opremljen sa ciljem nadmudrivanja Lovaca u svakom pogledu. Lovci nisu štedjeli na njegovoj opremi sa pretpostavkom da im je lov tako uzbudljiviji. Interesantna osobina je da se mogu kamuflirati čime postaju nevidljivi za neprijatelja. Ipak tako nevidljive mogu biti otkriveni standardnim senzorima, a i pokazalo se da i Lovci imaju uređaj za otkrivanje na svojim kacigama.

Prvi i jedini susret sa Toskom desio se nedugo nakon otkrivanja crvotočine. Proveo je neko vrijeme na Deep Spaceu 9 popravljajući oštećeni brod kojim je došao. Nedugo potom kroz crvotočinu su prošli i Lovci i teleportirali se na stanicu. Zahtijevali su da im se Tosk preda kako bi ga vratili na matični planet i pokazali kao sramotu jer je uhvaćen živ i bez borbe. Tosku je ponuđen azil na Deep Space 9 ali je odbio. Uz pomoć O'Briena koji je time prekršio Prvu zapovijed o nemiješanju u stvari tuđinskih rasa, Tosk uspijeva pobjeći i time zadržati svoju čast. Crvotočina je proglašena zabranjenom za Toska. To je bio i prvi i zadnji susret sa ovom vrstom.