STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2008.

Cheronijanci

Cheronijanci su danas izumrla vrsta porijeklom sa planeta Cherona iz Beta kvadranta.

Jako malo toga je poznato o Cheronijancima. Bili su humanoidna vrsta slična Ljudima i ostalim vrstama istog tipa no za razliku od većine ostalih vrsta koje su jednobojne Cheronijanci su bili dvobojni i jedna strana im je bila bijela, a druga crna (raspored crne i bijele boje je određivao rasnu pripadnost Chernonijanaca).

Osim toga poznato je još jedino da su bili izuzetno dugovječni (postoje indicije da su živjeli čak i oko 10.000 godina) i da su imali sposobnost stvaranja neke vrste električnog polja kojim su mogli upravljati po volji i koje su koristili kao oružje, kao sredstvo upravljanja strojevima ili kao štit koji ni federacijski fazori nisu mogli probiti.

Koliko je malo znamo o Cheronijancima kao vrsti još je manje znamo o njihovoj kulturi. Jedina stvar koju sa sigurnošću znamo o njima je da su bili rasisti i to vjerojatno najveći rasisti u povijesti. Stoljećima su Cheronijanci sa crnom desnom stranom smatrani superiornom rasom i oni su vladali Cheronom dok su Cheronijanci sa bijelom desnom stranom smatrani inferiornom rasom i bili su potpuno obespravljeni da bi nakon stoljetne podjele Cheron zahvatila revolucija koja je na kraju u potpunosti uništila vrstu.

Federacija je prvi put srela Cheronijance 2268. kada je sa zvjezdane baze Starbase 4 ukraden shuttle. Kapetan James T. Kirk, zapovjednik federacijskog broda USS Enterprise NCC-1701, je otkrio da je shuttle ukrao Lokai, Cheronijanac sa bijelom desnom stranom, bježeći pred Bele-om, Cheronijanacem sa crnom desnom stranom. Pokušavajući privesti Lokai svojim vlastima Bele je preuzeo kontrolu nad brodom i odveo ga do Cherona gdje su pronašli samo ruševine davno već uništenog planeta.

Iako su vlastitim očima vidjeli posljedice mržnje između njihovih dviju rasa Lokai i Bele su nastavili svoj sukob teleportiravši se natrag na uništeni Cheron.

02.08.2008.

Bolijanci

Bolijanci su vrsta porijeklom sa planeta Bolarus IX. Osnovna obilježja bolijanske fiziologije su plava koža i greben koji im dijeli lice na dva dijela.

Zbog razlike u tjelesnoj kemiji Bolijanci nisu u stanju primiti krv drugih vrsta putem transfuzije (krv Vulkanaca je smrtonosna za Bolijance), a i seksualni odnosi između Bolijanaca i drugih vrsta može ostaviti privremene posljedice na kemijsku ravnotežu organizma (poznati su slučajevi umora, slabosti i sličnih poremećaja kod Ljudi nakon seksualnog odnosa sa Bolijancima).

Bolijanci su miroljubivo društvo i Federaciji su pristupili tek 2320. i od tada ih jako mali broj služi u Zvjezdanoj floti, s druge strane kako su izuzetno sposobni diplomati vrlo su česti u diplomatskim misijama diljem poznatog svemira. No najvažniji doprinos Bolijanaca Federaciji nisu njihove vojne i diplomatske vještine nego njihov trgovačka i bankarska sposobnost. Bolijanska banka i burza su najveće financijske institucije u Federaciji, a njihov značaj i utjecaj je jedan od najvećih u Alfa i Beta kvadrantu.

02.08.2008.

Ba'ku

Ba'ku su vrsta koja naseljava istoimeni planet unutar Briar Patcha (područje bogato metreonskim plinom i metafazičnom radijacijom koji znatno otežavaju kretanje brodova) u sektoru 441, no nisu izvorno s njega.

Stvarno porijeklo Ba'kua je i danas misterija. Zna se da su nekada bili tehnološki napredna civilizacija smještena izvan Federaciji poznatog svemira, no nakon što je njihovo društvo došlo na rub samouništenja jedna grupa se odvojila, odrekla tehnologije i pronašla svoj novi dom na izoliranom planetu u Briar Patchu.

Ba'ku su humanoidi, izgledom jednaki ljudima, no ono što ih čini drugačijim je njihova dugovječnost i mladolikost koji su posljedica jedinstvenog utjecaja metafazične radijacije, nakupljene unutar prstena koji okružuju planet, na stanični metabolizam.

Jedna od posljedica njihove dugovječnosti je i njihova malobrojnost tako da ih na planetu nema više od tisuće u jednom jedinom stalnom naselju. Ba'ku žive jednostavnim životom, u skladu sa prirodom i bez upotrebe bilo kakve tehnologije za koju smatraju da oduzima dio posebnosti osobe koja ju koristi. Izbjegavaju, koliko je to moguće, kontakte sa drugim vrstama, što iz same antitehnološke prirode njihovog društva, što iz straha da stranci žele iskoristiti jedinstvenu prirodu njihovog svijeta.

Najznačajniji događaj u povijesti Ba'kua prije prvog kontakta sa Federacijom je bila pobuna dijela mlađeg naraštaja, rođenog na planetu koji se nije sjećao staroga svijeta i problema nastalih bezobzirnim iskorištavanjem tehnologije, i koji je želio da Ba'ku ponovo postanu tehnološki napredna vrsta i vrate se u svemir gdje, po njima, i pripadaju. Većina je ipak bila protiv toga i pobuna je uspješno ugušena. Pobunjenici su napustili planet i osnovali novo, tehnološki napredno i agresivno, društvo koje će postati poznato kao Son'a.

Prvi kontakt između Ba'kua i Federacije nije prošao najbolje. Nakon otkrića planeta i jedinstvenog svojstva njegovih stanovnika Federacija je 2375. poslala misiju koja je trebala podrobnije proučiti Ba'kue, metafazičku radijaciju i njen utjecaj na njih. Nakon što je ubrzo postalo jasno da Ba'ku nisu primitivna vrsta, nego napredna koja je svjesno odbacila tehnologiju, dio federacijskih časnika je zajedno sa svojim novim saveznicima Son'ama, napravio plan po kojemu su Ba'ku trebali bez njihovog znanja biti preseljeni na sličan planet gdje je izgrađena replika njihovog naselja, a metafazička radijacija je trebala biti sakupljena i iskorištena. Plan je zaustavljen u zadnji trenutak kada ga je kapetan Jean-Luc Picard, zapovjednik federacijskog broda USS Enterprise NCC 1701-E, javno objavio i izazvao masovne proteste protiv njega širom Federacije.

Nakon što je plan preseljenja Ba'ku otkriven i odbačen kao neetičan odnosi Ba'kua i Federacije su poboljšani i Ba'ku su danas jedan od saveznika Federacije čiji stanovnici slobodno mogu pristupiti službi u Zvjezdanoj floti i ostalim institucijama Federacije.

02.08.2008.

Aenari

Aenari su humanoidna vrsta koja obitava na sjevernim pustopoljinama Andorije, te spadaju u podvrstu Andorijanaca. Njihova populacija sredinom 22.st brojala je samo nekoliko stotina jedinki. Njihova fiziologija je veoma slična Andorijancima, sa dvije atene na vrhu glave, samo kod Aenara one su manje, te su slijepi i nemaju pigmenta na koži. Najveća razlika je u sposobnosti Aneara da koriste telepatske sposobnosti. Aenari su sposobni čitati tuđe umove i vršiti telepatske projekcije samih sebe pred drugim humanoidima. Koristili su telepatsku komunikaciju prilikom komuniciranja između sebe. Samim tim što su podvrsta Andorijanaca, genetski su kompaktibilni te su Jhamel i Shran uspjeli dobiti kćerku, Tallu.

Aenari su u 22.st živjeli u podzemnim naseljima na Andoriji, zaštićeni prigušnim poljem. Aenari nisu imali vođe, ali su odabirali predstavnika naroda kada je to bilo potrebno. Imali su strogu zabranu čitanja tuđih umova bez njihova dopuštenja. Nisu vjerovali u nasilje te su bili pacifističko društvo.

Aenari su dugo bili mit u Andorijskom društvu, sve dok nisu bili otkriveni 2104. godine u sjevernim pustopoljinama Andorije. Od tada stalno održavaju diplomatske odnose sa Andorijskom vladom.

2154. godine Aenari su uvučeni u međurasni sukob, nakon što je Gareb otet od strane Romulanskog Carstva. Romulanci su koristili Garebove telepatske sposobnosti da upravlja bespilotnom robotskim brodom. Ipak je Enterprise, uz pomoć Garebove sestre Jhamel, uspio uništiti robotski brod.

02.08.2008.

Pretci (PROGENITORS)

Jedna od najvećih zagonetki u nama poznatoj galaksiji je kako to da su tolike inteligentne vrste evoluirale na tako slične načine. Postoje doslovno tisuće vrsta koje imaju dvije ruke, dvije noge, torzo i glavu, čiji osjetilni organi rade na tako slične načine, koji čak dišu približno istu mješavinu plinova. Mogućnost da se ovo dogodi slučajno je tako malena da je gotovo nemoguće da se to dogodi.

2369. godine profesor Galen, federacijski stručnjak u arheologiji, ubijen je dok je istraživao zagonetku DNK uzoraka različitih vrsta. Kapetan Picard i posada Enterprisea-D su pratili Galenova istraživanja i otkrili da se DNK uzorci različitih vrsta mogu tako kombinirati da formiraju poruku. Picard je pokušao pronaći djeliće zagonetke koji nedostaju te je tako uključen u utrku zajedno sa Klingoncima, Kardasijancima i Romulancima. Tijekom napetog primirja sa ostalim natjecateljima, koji su mislili da poruka sadrži planove za neki napredniji izvor energije ili oružje, Picard je uspjeo naći zadnji dio slagalice na jednom, sada nenaseljenom planetu.

Poruka je zapravo bila računalni program koji je rekonfigurirao trikorder dr. Crusher te onda projicirao sliku humanoidnog tuđinca. Biće, koje je očito bilo ženskog spola, informiralo je zapanjene promatrače da je njezina vrsta evoluirala milijardama godina prije. Kako su otkrili da su sami u galaksiji, bojali su se da će, ako izumru, izumrijeti bez da ostave nekog traga iza sebe. Odlučili su "zasijati" pretpovijesne oceane na mnogim planetima sa DNK k?´dom koji će određivati tijek evolucije na tim planetima, tako da se vrste razviju na sličan način kao i oni. Tuđinci su se nadali da će barem na ovaj način postići neku vrstu besmrtnosti kroz svoje "potomstvo".

Čak i nakon ovog otkrića, zasigurno jednog od najvećih u povijesti, malo je poznato o ovoj vrsti. Čak se ne zna ni ime njihove vrste niti kako daleko su se proširili iako prisutnost humanoidnih vrsta u Gama i Delta kvadrantu indicira da su bili galaktička sila. Postoji mogućnost da su Progenitori ostavili još neke poruke u DNK strukturama drugih vrsta te je mnogo istraživanja provedeno sa ovim ciljem od otkrića prvotne poruke. No, ništa novoga nije otkriveno.

02.08.2008.

Trill

Trill je jedna od malo simbiotskih vrsta koje su poznate u alfa kvadrantu. Dvije različite inteligentne vrste su se razvile na planetu Trill (matični planet vrste) - domaćini su humanoidna vrsta koja se dijeli u dvije posebne rase. Prva, ili alfa rasa, broji oko 10% populacije. Može ih se prepoznati po izraženim čelima, ali u ostalim dijelovima su prilično slični beta rasi koja zauzima oko 90% populacije. Beta rasu se može prepoznati po "točkama" koje se sa čela, preko lica, spuštaju niz tijelo. Te točke se pomiču i postepeno mijenjaju, ali ostaju na istim predjelima tijela. Obje rase se nazivaju Trill domaćinima.

Druga vrsta se naziva simbiontima. To su relativno mala, pužolika stvorenja koja većinom života žive pod vodom. Simbionti jako dugo žive i vrlo su inteligentni, ali nemaju udove.

Prije nekoliko tisuća godina Trill su počeli živjeti kao danas - domaćini su razvili mogućnost da se fizički spoje sa simbiontima, povezujući svoje živčane sustave. Kod dvije rase domaćina učinci su drugačiji - kod alfa vrste simbiont potpuno preuzme domažinovo tijelo kao dom za svoj um (i potpuno postisne ličnost domaćina). Alfe su vrlo osjetljivi na energetske procese (npr. teleporter), i korištenje te tehnologije može uzrokovati smrt simbionta. Zbog ovog razloga je bolje da bete budu domaćini.

Bete također imaju teškoće u procesu spajanja. Bete postaju fizički ovisne o simbiontu unutar 93 sata nakon spajanja. Nakon tog perioda, odstranjivane simbiontaje smrtonosno za domaćina. Nakon spajanja, domaćinova ličnost nije potisnuta, nego se dva različita uma spajaju i stvaraju novu ličnost koja je spoj domaćina i simbionta. To može nanijeti teške psihološke probleme ako umovi nisu kompatibilni, pa domaćinovo tijelo odbija simbionta nakon nekoliko dana, što često uzrokuje smrt domaćina. Samo jedan od 1000 domaćina je sposoban primiti simbionta, i primalac mora proći mnogo testova i treninga da bi mogao primiti simbionta. Ovo je zapravo podatak koji je služben na Trillu, jer je prava istina da je gotovo svaki Trill sposoban za primanje simbionta. Da bi se izbjegla velika potražnja za njima, uvedeni su psihološki i ostali testovi da se odstrane nepovoljni domaćini [DS9: Equlibrium] (hvala Davidu Markešiću na ovom podatku).

Nakon smrti domaćina, simbiont se odstranjuje i stavlja u tijelo novog domaćina, te prenosi sva svoja sjećanja u novu ličnost. Mnogo simbionta je tako živjelo stoljećima, skupljajući iskustva iz mnogo različitih života.

02.08.2008.

Morg

Humanoidna vrsta vrlo zanimljive prošlosti: Planet Sigma Draconis VI je bio prepoznatljiv po vrlo naprednom obliku društva koje je živjelo na njemu, no nakon nekog vremena ušao je u ledeno doba.

Konstruiran je podzemni kompleks no iz nepoznatog razloga je bio naseljen samo sa ženskim pripadnicima te vrste, dok su pripadnici muške vrste ostali živjeti na površini. Obje grupe su izgubile svo razumijevanje u kakvoj se situaciji nalaze, pa čak i svoju prošlost.

Muški pripadnici su se nazvali Morgovima, a vratili su se na tehnološku razinu kamenog doba. Žene - Eyemorgovi su nastavile živjeti unutar vrlo složenog i tehnološki naprednog kompleksa pod zemljom no nisu ga uopće razumjele.

Kompleks je pokretao humanoidni mozak kojeg je trebalo mijenjati s vremena na vrijeme, jer je stario kako organska komponenta starjela. Ipak, na kraju su se, zahvaljujući kapetanu Kirku spojili i Morgovi i Eyemorgovi

02.08.2008.

Edoi

Edoi su tuđinska vrsta slična ljudima, i žive na planetu Rubicon III. USS Enteprise-D je 2364 uspostavio prvi kontakt s tom vrstom te su otkrili da su veoma darežljivi i miroljubljivi. Dopustili su posadi da se odmori na njihovom planetu. Edoi su fizički razvijena vrsta jer su kao oblik prijevoza prihvatili trčanje.

Edoi su objasnili posadi da su prije bili veoma nasilna vrsta ali da su uspjeli rješiti taj problem prihvaćanjem mnogih strogih zakona. Kako nisu htjeli mnogobrojnu policiju, planet su podijelili na "kažnjeničke zone". Mala jedinica Mediatori je odabirala svaki dan drugu zonu te ako je netko napravio neki zločin odmah je bio kažnjen, a kazna za bilo koji zločin je trenutačno smaknuće. Kako stanovnici nisu znali koja je zona odabrana, broj zločina se sve više smanjivao sve do trenutka kada je zločina nestalo sa lica planeta. Mediatori su bili ujedno i policija, sudac, porota i krvnik te su svoju dužnost obaljali na mjestu zločina.

Kada je Wesley Chrusher, mlađi član Entepriseove posade koja je bila na planetu, ugazio na cvijet koji se je nalazio u "kašnjeničkoj zoni" Mediatori su odmah htjeli provesti zakon, ali posada Enteprisea je to spriječila i zatražila istagu i mogućnost nalaženja drugačije kazne za zločin. Kako je Prva Zapovijed u ovom slučaju mogla dovesti do smrti člana posade, kapetan Picard je uzeo mogućnost da se u ovom slučaju upotrebe ljudski zakoni jer je kazna za takav zločin prevelika.

U isto vrijeme Enteprise je u orbiti otkrio nepoznati objekt, za kojeg je posada da je ili višedimenzionalni stroj ili neko živo biće. Uređaj je uspostavio kontakt sa Datom te objasnio da su Edoi njegova djeca te da im Enteprise ne smije nauditi, te još dodao da ih prosuđuje po njihovom zakonu te da nije zadovoljan što je Picard prekršio Prvu Zapovijed. Picard je teleportirao na brod jednu žensku osobu sa Rubicona III, te joj pokazao biće nakon čega je ona tvrdila da je on njihov Bog. Biće je odmah trašilo da se žena vrati na planet.

Edoi su trašili dopuštenje od Picarda da dopusti smaknuće Crushera bez obzira što su znali da Picard ima mognućnost da ga teleportira. Picard je to i pokušao napraviti ali biće je spriječilo taj pokušaj. Nakon što je Picard uvjerio biće da ono što radi nije po zakonu, dopustio je posadi Enterprisea da nastavi svoje putovanje.

02.08.2008.

J'Naii

Humanoidna vrsta Alfa kvadranta. Smatraju da su evoluirali potrebu za spolovima, tako da potiskuju sve osjećaje vezane uz razmnožavanje među svojom populacijom. Tjelesni kontakti vezani uz reprodukciju zakonom su zabranjeni. Razmnožavaju se na umjetan način – uzgajaju potomstvo u bio-ljuskama u koje su umetnute reproduktivne stanice roditelja. Unatoč tome, neki od J'Naiija se i dalje osjećaju kao muškarac/žena, što vlasti "liječe" psihoterapijama.

Jedna od takvih bila je Soren, koja je radila zajedno sa posadom Enterprisea-D u potrazi za izgubljenim shuttleom 2368. Tijekom misije privukao ju je kapetan fregate Riker, te su imali kratkotrajnu vezu. Kad su j'naiianske vlasti otkrile što se dogodilo, Soren je pritvorena i uklonjena joj je sklonost ka spolovima.