STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2008.

Edoi

Edoi su tuđinska vrsta slična ljudima, i žive na planetu Rubicon III. USS Enteprise-D je 2364 uspostavio prvi kontakt s tom vrstom te su otkrili da su veoma darežljivi i miroljubljivi. Dopustili su posadi da se odmori na njihovom planetu. Edoi su fizički razvijena vrsta jer su kao oblik prijevoza prihvatili trčanje.

Edoi su objasnili posadi da su prije bili veoma nasilna vrsta ali da su uspjeli rješiti taj problem prihvaćanjem mnogih strogih zakona. Kako nisu htjeli mnogobrojnu policiju, planet su podijelili na "kažnjeničke zone". Mala jedinica Mediatori je odabirala svaki dan drugu zonu te ako je netko napravio neki zločin odmah je bio kažnjen, a kazna za bilo koji zločin je trenutačno smaknuće. Kako stanovnici nisu znali koja je zona odabrana, broj zločina se sve više smanjivao sve do trenutka kada je zločina nestalo sa lica planeta. Mediatori su bili ujedno i policija, sudac, porota i krvnik te su svoju dužnost obaljali na mjestu zločina.

Kada je Wesley Chrusher, mlađi član Entepriseove posade koja je bila na planetu, ugazio na cvijet koji se je nalazio u "kašnjeničkoj zoni" Mediatori su odmah htjeli provesti zakon, ali posada Enteprisea je to spriječila i zatražila istagu i mogućnost nalaženja drugačije kazne za zločin. Kako je Prva Zapovijed u ovom slučaju mogla dovesti do smrti člana posade, kapetan Picard je uzeo mogućnost da se u ovom slučaju upotrebe ljudski zakoni jer je kazna za takav zločin prevelika.

U isto vrijeme Enteprise je u orbiti otkrio nepoznati objekt, za kojeg je posada da je ili višedimenzionalni stroj ili neko živo biće. Uređaj je uspostavio kontakt sa Datom te objasnio da su Edoi njegova djeca te da im Enteprise ne smije nauditi, te još dodao da ih prosuđuje po njihovom zakonu te da nije zadovoljan što je Picard prekršio Prvu Zapovijed. Picard je teleportirao na brod jednu žensku osobu sa Rubicona III, te joj pokazao biće nakon čega je ona tvrdila da je on njihov Bog. Biće je odmah trašilo da se žena vrati na planet.

Edoi su trašili dopuštenje od Picarda da dopusti smaknuće Crushera bez obzira što su znali da Picard ima mognućnost da ga teleportira. Picard je to i pokušao napraviti ali biće je spriječilo taj pokušaj. Nakon što je Picard uvjerio biće da ono što radi nije po zakonu, dopustio je posadi Enterprisea da nastavi svoje putovanje.