STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2008.

Pretci (PROGENITORS)

Jedna od najvećih zagonetki u nama poznatoj galaksiji je kako to da su tolike inteligentne vrste evoluirale na tako slične načine. Postoje doslovno tisuće vrsta koje imaju dvije ruke, dvije noge, torzo i glavu, čiji osjetilni organi rade na tako slične načine, koji čak dišu približno istu mješavinu plinova. Mogućnost da se ovo dogodi slučajno je tako malena da je gotovo nemoguće da se to dogodi.

2369. godine profesor Galen, federacijski stručnjak u arheologiji, ubijen je dok je istraživao zagonetku DNK uzoraka različitih vrsta. Kapetan Picard i posada Enterprisea-D su pratili Galenova istraživanja i otkrili da se DNK uzorci različitih vrsta mogu tako kombinirati da formiraju poruku. Picard je pokušao pronaći djeliće zagonetke koji nedostaju te je tako uključen u utrku zajedno sa Klingoncima, Kardasijancima i Romulancima. Tijekom napetog primirja sa ostalim natjecateljima, koji su mislili da poruka sadrži planove za neki napredniji izvor energije ili oružje, Picard je uspjeo naći zadnji dio slagalice na jednom, sada nenaseljenom planetu.

Poruka je zapravo bila računalni program koji je rekonfigurirao trikorder dr. Crusher te onda projicirao sliku humanoidnog tuđinca. Biće, koje je očito bilo ženskog spola, informiralo je zapanjene promatrače da je njezina vrsta evoluirala milijardama godina prije. Kako su otkrili da su sami u galaksiji, bojali su se da će, ako izumru, izumrijeti bez da ostave nekog traga iza sebe. Odlučili su "zasijati" pretpovijesne oceane na mnogim planetima sa DNK k?´dom koji će određivati tijek evolucije na tim planetima, tako da se vrste razviju na sličan način kao i oni. Tuđinci su se nadali da će barem na ovaj način postići neku vrstu besmrtnosti kroz svoje "potomstvo".

Čak i nakon ovog otkrića, zasigurno jednog od najvećih u povijesti, malo je poznato o ovoj vrsti. Čak se ne zna ni ime njihove vrste niti kako daleko su se proširili iako prisutnost humanoidnih vrsta u Gama i Delta kvadrantu indicira da su bili galaktička sila. Postoji mogućnost da su Progenitori ostavili još neke poruke u DNK strukturama drugih vrsta te je mnogo istraživanja provedeno sa ovim ciljem od otkrića prvotne poruke. No, ništa novoga nije otkriveno.