STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2008.

Aenari

Aenari su humanoidna vrsta koja obitava na sjevernim pustopoljinama Andorije, te spadaju u podvrstu Andorijanaca. Njihova populacija sredinom 22.st brojala je samo nekoliko stotina jedinki. Njihova fiziologija je veoma slična Andorijancima, sa dvije atene na vrhu glave, samo kod Aenara one su manje, te su slijepi i nemaju pigmenta na koži. Najveća razlika je u sposobnosti Aneara da koriste telepatske sposobnosti. Aenari su sposobni čitati tuđe umove i vršiti telepatske projekcije samih sebe pred drugim humanoidima. Koristili su telepatsku komunikaciju prilikom komuniciranja između sebe. Samim tim što su podvrsta Andorijanaca, genetski su kompaktibilni te su Jhamel i Shran uspjeli dobiti kćerku, Tallu.

Aenari su u 22.st živjeli u podzemnim naseljima na Andoriji, zaštićeni prigušnim poljem. Aenari nisu imali vođe, ali su odabirali predstavnika naroda kada je to bilo potrebno. Imali su strogu zabranu čitanja tuđih umova bez njihova dopuštenja. Nisu vjerovali u nasilje te su bili pacifističko društvo.

Aenari su dugo bili mit u Andorijskom društvu, sve dok nisu bili otkriveni 2104. godine u sjevernim pustopoljinama Andorije. Od tada stalno održavaju diplomatske odnose sa Andorijskom vladom.

2154. godine Aenari su uvučeni u međurasni sukob, nakon što je Gareb otet od strane Romulanskog Carstva. Romulanci su koristili Garebove telepatske sposobnosti da upravlja bespilotnom robotskim brodom. Ipak je Enterprise, uz pomoć Garebove sestre Jhamel, uspio uništiti robotski brod.