STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2008.

Ba'ku

Ba'ku su vrsta koja naseljava istoimeni planet unutar Briar Patcha (područje bogato metreonskim plinom i metafazičnom radijacijom koji znatno otežavaju kretanje brodova) u sektoru 441, no nisu izvorno s njega.

Stvarno porijeklo Ba'kua je i danas misterija. Zna se da su nekada bili tehnološki napredna civilizacija smještena izvan Federaciji poznatog svemira, no nakon što je njihovo društvo došlo na rub samouništenja jedna grupa se odvojila, odrekla tehnologije i pronašla svoj novi dom na izoliranom planetu u Briar Patchu.

Ba'ku su humanoidi, izgledom jednaki ljudima, no ono što ih čini drugačijim je njihova dugovječnost i mladolikost koji su posljedica jedinstvenog utjecaja metafazične radijacije, nakupljene unutar prstena koji okružuju planet, na stanični metabolizam.

Jedna od posljedica njihove dugovječnosti je i njihova malobrojnost tako da ih na planetu nema više od tisuće u jednom jedinom stalnom naselju. Ba'ku žive jednostavnim životom, u skladu sa prirodom i bez upotrebe bilo kakve tehnologije za koju smatraju da oduzima dio posebnosti osobe koja ju koristi. Izbjegavaju, koliko je to moguće, kontakte sa drugim vrstama, što iz same antitehnološke prirode njihovog društva, što iz straha da stranci žele iskoristiti jedinstvenu prirodu njihovog svijeta.

Najznačajniji događaj u povijesti Ba'kua prije prvog kontakta sa Federacijom je bila pobuna dijela mlađeg naraštaja, rođenog na planetu koji se nije sjećao staroga svijeta i problema nastalih bezobzirnim iskorištavanjem tehnologije, i koji je želio da Ba'ku ponovo postanu tehnološki napredna vrsta i vrate se u svemir gdje, po njima, i pripadaju. Većina je ipak bila protiv toga i pobuna je uspješno ugušena. Pobunjenici su napustili planet i osnovali novo, tehnološki napredno i agresivno, društvo koje će postati poznato kao Son'a.

Prvi kontakt između Ba'kua i Federacije nije prošao najbolje. Nakon otkrića planeta i jedinstvenog svojstva njegovih stanovnika Federacija je 2375. poslala misiju koja je trebala podrobnije proučiti Ba'kue, metafazičku radijaciju i njen utjecaj na njih. Nakon što je ubrzo postalo jasno da Ba'ku nisu primitivna vrsta, nego napredna koja je svjesno odbacila tehnologiju, dio federacijskih časnika je zajedno sa svojim novim saveznicima Son'ama, napravio plan po kojemu su Ba'ku trebali bez njihovog znanja biti preseljeni na sličan planet gdje je izgrađena replika njihovog naselja, a metafazička radijacija je trebala biti sakupljena i iskorištena. Plan je zaustavljen u zadnji trenutak kada ga je kapetan Jean-Luc Picard, zapovjednik federacijskog broda USS Enterprise NCC 1701-E, javno objavio i izazvao masovne proteste protiv njega širom Federacije.

Nakon što je plan preseljenja Ba'ku otkriven i odbačen kao neetičan odnosi Ba'kua i Federacije su poboljšani i Ba'ku su danas jedan od saveznika Federacije čiji stanovnici slobodno mogu pristupiti službi u Zvjezdanoj floti i ostalim institucijama Federacije.