STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2008.

Cheronijanci

Cheronijanci su danas izumrla vrsta porijeklom sa planeta Cherona iz Beta kvadranta.

Jako malo toga je poznato o Cheronijancima. Bili su humanoidna vrsta slična Ljudima i ostalim vrstama istog tipa no za razliku od većine ostalih vrsta koje su jednobojne Cheronijanci su bili dvobojni i jedna strana im je bila bijela, a druga crna (raspored crne i bijele boje je određivao rasnu pripadnost Chernonijanaca).

Osim toga poznato je još jedino da su bili izuzetno dugovječni (postoje indicije da su živjeli čak i oko 10.000 godina) i da su imali sposobnost stvaranja neke vrste električnog polja kojim su mogli upravljati po volji i koje su koristili kao oružje, kao sredstvo upravljanja strojevima ili kao štit koji ni federacijski fazori nisu mogli probiti.

Koliko je malo znamo o Cheronijancima kao vrsti još je manje znamo o njihovoj kulturi. Jedina stvar koju sa sigurnošću znamo o njima je da su bili rasisti i to vjerojatno najveći rasisti u povijesti. Stoljećima su Cheronijanci sa crnom desnom stranom smatrani superiornom rasom i oni su vladali Cheronom dok su Cheronijanci sa bijelom desnom stranom smatrani inferiornom rasom i bili su potpuno obespravljeni da bi nakon stoljetne podjele Cheron zahvatila revolucija koja je na kraju u potpunosti uništila vrstu.

Federacija je prvi put srela Cheronijance 2268. kada je sa zvjezdane baze Starbase 4 ukraden shuttle. Kapetan James T. Kirk, zapovjednik federacijskog broda USS Enterprise NCC-1701, je otkrio da je shuttle ukrao Lokai, Cheronijanac sa bijelom desnom stranom, bježeći pred Bele-om, Cheronijanacem sa crnom desnom stranom. Pokušavajući privesti Lokai svojim vlastima Bele je preuzeo kontrolu nad brodom i odveo ga do Cherona gdje su pronašli samo ruševine davno već uništenog planeta.

Iako su vlastitim očima vidjeli posljedice mržnje između njihovih dviju rasa Lokai i Bele su nastavili svoj sukob teleportiravši se natrag na uništeni Cheron.