STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
05.08.2008.

Krenimi

Još jedna humanoidna vrsta Delta kvadranta. Krenimsko carstvo zauzima (zauzimalo? zauzimat će?) dosta prostora. Naime, u jednom je vremenskom pravcu (timeline) vrsta imena Zahl napala i prekinula dominaciju Krenimskog carstva.

Od nekada moćnog carstva preostalo je svega nekoliko patrolnih brodova. Ali Krenimi su ovladali temporalnom tehnologijom. Krenimski su brodovi opremljeni kronitonskim torpedima, a posjedovali su i vremenski brod (Krenim Timeship).

Taj je vremenski brod bio sposoban za vremenske inkurzije (temporal incursion). Mogao je bilo koji objekt potpuno izbrisati iz prostor-vremena tako da se čini kao da nikada nije ni postojao. To bi uzrokovalo temporalni udarni val koji bi stvorio drugi vremenski pravac.

Vremenski brod nije mogao biti uništen standardnim oružjem jer se nalazio izvan prostor-vremena. Krenimi su njime željeli vratiti vrijeme u kojemu je Krenimsko carstvo bilo na vrhuncu. To su donekle i uspjeli time što su iz postojanja izbrisali Zahle. Ali brod je na kraju ipak bio uništen i time se sve vratilo u normalu. Što god to bilo…

05.08.2008.

Kobalci

Vrsta Delta kvadranta koja se "razmnožava" oživljavanjem mrtvih tijela drugih vrsta. Naime, oni mrtvu osobu prvo oživljavaju, zatim mjesecima mijenjaju njenu DNK i, nakon što postane čistokrvna pripadnica Kobalaca, pronalaze joj novu obitelj.

U procesu oživljavanja se obično gubi većina pamćenja, te se tako olakšava prijelaz. Sama pretvorba DNK se izvodi pomoću genskog agensa koji djeluje na sve sustave u tijelu i na kraju svega ne preostaje dovoljno originalne DNK da bi se osoba vratila u svoje normalno stanje. Ona se sjećala svog prošlog života i htjela se vratiti na Voyager. Ali Kobalcima je svaki život dragocjen i namjeravali su ju vratiti pod svaku cijenu.

U epizodi također saznajemo da Kobalci imaju višesferni mozak i binarni krvožilni sustav, te da njihovi brodovi nisu dorasli Voyageru.

05.08.2008.

Kazonci

Kazonci su ratnička vrsta iz Delta kvadranta. Kazonsko je društvo je podijeljeno na sekte, a na čelu svake sekte je Maje. Kazonci nemaju jedinstvenog vođu. Postoji nešto manje od dvadesetak sekti, a njihov se broj stalno mijenja. Neke sekte su vrlo slabe, dok su druge opremljene velikim brojem brodova i imaju razvijenu tehnologiju. Svaka sekta je sama za sebe i ratovi između njih nisu rijetkost.

U njihovom (patriotskom) društvu žene nemaju prevelika prava, ponekada ne smiju ni govoriti bez dopuštenja. Djeca se odgajaju u ratničkom duhu i, kada budu dovoljno stari, moraju zaslužiti svoje ime kako bi se smatrali pravim ratnicima. Kazonci su prvo bili podređeni vrsti imena Trabe koja je pokorila njihov planet i koristila Kazonce kao robove. Nakon što su se Kazonci pobunili te prisvojili njihovu tehnologiju, protjerali su Trabe i nisu im dopustili da se nastane na nekom drugom planetu.

Osim tehnologije ukradene od Trabea, Kazonci su slabo razvijeni. Kao što smo mogli vidjeti u raznim epizodama, nemaju čak ni replikatore. Njihovi (ukradeni) brodovi su također relativno slabi. Zbog svega toga i nije previše čudno da ih Borg ne smatra dostojnim asimilacije (njihova je oznaka Vrsta 329). Nekakva verzija Klingonaca, samo u Delta kvadrantu (čak su im i fizički slični).

05.08.2008.

Hirogenci

Humanoidna vrsta iz Delta kvadranta koja izgledom (kožom) podsjeća na gmazove. Vrlo su visokog stasa. Posesivni su i dominantni, a i imuni na sve sedative. Vrlo su opasni i, kako kaže Tuvok, ne poznaju nikakav moral. Ne vjeruju u diplomaciju, a ljude ne vide kao sebi jednake, nego sve vide kao plijen. I vjera i umjetnost i običaji se zasnivaju na lovu.

Skupljaju trofeje, a trofeji određuju status lovca, a na cijeni su neuobičajeni trofeji. U lovu traže izazov (lovili su pripadnika Vrste 8472 bez senzora). Pretpostavljamo da plijen i jedu (sudeći po "gulašu" u epizodi VOY4x16). Pošto su 7 od 9 i Tuvoka željeli ubiti svezane, očito prakticiraju i nekakav oblik ritualnih ubojstava. U prošlosti su Hirogenci bili vrlo razvijena vrsta, ali opsjednutost lovom je skoro potpuno zaustavila bilo kakav napredak.

Hirogenci su postali nomadi i uglavnom putuju samo dvojica u jednom brodu. Društvo je organizirano poput čopora vukova. Na čelu "čopora" je Alfa lovac, a iza njega je Beta lovac. Ako Alfa lovac slučajno pogine, njegovo mjesto zauzima Beta lovac. Iako uglavnom nomadi, ponekada se udružuju i love u čoporu.

Što se tehnologije tiče, čini se da su u gotovo svemu napredniji od Voyagera. Imaju bolje naoružanje i štitove, a i senzori su im nešto sofisticiraniji. Posjeduju vrlo velik arsenal raznog oružja, od raznih high-tech pušaka do različitih oružja za blisku borbu. Sva ta oružja, iz nekog razloga, vise po zidovima ne pretjerano interesantnih brodova. Imaju vrlo interesantan oklop koji se, navodno, može nositi sa najopasnijim uvjetima. Na kacigi imaju nekoliko žljebova koji se prije lova ritualno premazuju bojom.

U epizodama primjećivamo da se crvena i bijela koriste prije početka lova, žuta i crna označavaju plijen, a ostalim bojama (zelena, ljubičasta,…) nismo otkrili namjenu. Inače su prisvojili komunikacijsku mrežu koja je postojala barem 100.000 godina. Uglavnom, radi se o jednoj vrlo zanimljivoj vrsti koja se trebala puno više pojavljivati.

05.08.2008.

Devorci

Još jedna od onih vrsta koje se od ljudi razlikuju samo po čelu. Područje oko obrva podsjeća na klingonsko čelo. Imaju isključivo crne uniforme. Inače su arogantni i nametljivi. Imaju lijepe i velike ratne brodove (dosta veći od Voyagera), i ne toliko lijepe i velike izviđačke brodiće za samo jednu osobu.

Brodovi također posjeduju i refraktivne štitove (refractive shielding). To su štitovi koji onemogućuju detekciju broda dalekometnim senzorima. Što se naoružanja tiče, jači su od Voyagera. Njihovo Devorsko Carstvo zauzima 11 sustava u 3 sektora. Autoritativan režim.

Ne vole tuđince, a posebno telepate. Smatraju da telepatske vrste ne znaju za povjerenje. Njihovi vojnici se godinama uvježbavaju kako im ne bi mogli pročitati misli. Tu je očito riječ o nekakvoj patološkoj mržnji. Oni telepate love i trpaju u logore, iako oni namjeravaju, tj. pokušavaju izaći iz njihovog prostora.

Imaju zanimljiv način otkrivanja brodova u svojim granicama. Mreža senzora svakih 40 sekundi ispaljuje nekakav puls koji otkriva impulsne motore i warp polja brodova. Domet mu je nekih 10-ak svjetlosnih godina. Jedna su od jačih sila u Delta kvadrantu. Veomai podsjećaju na naciste. Sa svojim uniformama, ponašanjem, mržnjom, logorima…

05.08.2008.

Bothe

Agresivna vrsta koja živi u Delta kvadrantu. Većina brodova koji uđu u njihovo područje se više nikada ne vrate. Očito imaju vrlo razvijene telepatske sposobnosti.

Kada je Voyager prolazio kroz njihov prostor, Bothanci su izazvali halucinacije skoro cijeloj posadi. Samo Kes i, naravno, Doktor nisu bili podložni Bothanskim telepatskim napadima, te su pomoću rezonantnog vala iz warp jezgre uspjeli poništiti djelovanje tog psioničkog vala. Inače, radi se o zaista opakoj vrsti, moglo bi se reći i poremećenoj. Naime, kada su ga pitali zašto to radi, odgovorio je "Zato što mogu".