STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
06.08.2008.

Moneanci

Imaju zelene i smeđe mrlje iznad i oko očiju te na obrazima i nosu. Nos im je velik, sa dvije okrugle i međusobno nešto udaljene nosnice. Malo su, barem u početku, nepovjerljivi i agresivni pošto su imali nekih problema sa drugim vrstama.

Pretci su im bili nomadi, ali već nekoliko generacija 80-ak tisuća Moneanaca živi na vrlo interesantnom mjestu: vodenom "planetu", tj. oceanu. Naime, radi se o velikoj nakupini vode koju na okupu drži nekakvo polje.

Kasnije saznajemo da je ono što svu tu vodu drži na okupu ustvari reaktor i generator polja koji su stari barem 100.000 godina. Njih je pak napravila napredna civilizacija, a ta voda je bila dio njihovog planeta. Ne zna se zašto su svu vodu odveli sa planeta do reaktora. Te vode, kako saznajemo u epizodi, ima više nego u Atlantskom i Tihom oceanu zajedno. Ako "planet" aproksimiramo kuglom, i ako za njen radijus uzmemo 600 km (dubina na kojoj se nalazi reaktor), laganim izračunom vidimo da se radi o najmanje 904.778.684,23 kubičnih kilometara vode. Bilo bi zanimljivo to usporediti sa volumenom vode u Atlantskom i Tihom oceanu).

Moneanci su pod tom vodom napravili postrojenja za desalinizaciju i vađenje kisika iz vode (na koje su vrlo ponosni). Naravno, postoje i podvodne nastambe, iako većina ipak živi na svojim brodovima/podmornicama. Ti brodovi/podmornice nisu previše zanimljivi, tehnologija im je ipak nešto slabija od Voyagerove.

Unutarnje uređenje mi se čini vrlo komplicirano za samo 80.000 osoba. Spominje se čak 47 pokrajinskih. Nagađamo da boja kape, rukava i hlača označava društveni položaj ili možda nekakav čin. U epizodi smo vidjeli crvenu, plavu i ljubičastu odjeću.