beats by dre cheap

Trill

Trill je jedna od malo simbiotskih vrsta koje su poznate u alfa kvadrantu. Dvije različite inteligentne vrste su se razvile na planetu Trill (matični planet vrste) - domaćini su humanoidna vrsta koja se dijeli u dvije posebne rase. Prva, ili alfa rasa, broji oko 10% populacije. Može ih se prepoznati po izraženim čelima, ali u ostalim dijelovima su prilično slični beta rasi koja zauzima oko 90% populacije. Beta rasu se može prepoznati po "točkama" koje se sa čela, preko lica, spuštaju niz tijelo. Te točke se pomiču i postepeno mijenjaju, ali ostaju na istim predjelima tijela. Obje rase se nazivaju Trill domaćinima.

Druga vrsta se naziva simbiontima. To su relativno mala, pužolika stvorenja koja većinom života žive pod vodom. Simbionti jako dugo žive i vrlo su inteligentni, ali nemaju udove.

Prije nekoliko tisuća godina Trill su počeli živjeti kao danas - domaćini su razvili mogućnost da se fizički spoje sa simbiontima, povezujući svoje živčane sustave. Kod dvije rase domaćina učinci su drugačiji - kod alfa vrste simbiont potpuno preuzme domažinovo tijelo kao dom za svoj um (i potpuno postisne ličnost domaćina). Alfe su vrlo osjetljivi na energetske procese (npr. teleporter), i korištenje te tehnologije može uzrokovati smrt simbionta. Zbog ovog razloga je bolje da bete budu domaćini.

Bete također imaju teškoće u procesu spajanja. Bete postaju fizički ovisne o simbiontu unutar 93 sata nakon spajanja. Nakon tog perioda, odstranjivane simbiontaje smrtonosno za domaćina. Nakon spajanja, domaćinova ličnost nije potisnuta, nego se dva različita uma spajaju i stvaraju novu ličnost koja je spoj domaćina i simbionta. To može nanijeti teške psihološke probleme ako umovi nisu kompatibilni, pa domaćinovo tijelo odbija simbionta nakon nekoliko dana, što često uzrokuje smrt domaćina. Samo jedan od 1000 domaćina je sposoban primiti simbionta, i primalac mora proći mnogo testova i treninga da bi mogao primiti simbionta. Ovo je zapravo podatak koji je služben na Trillu, jer je prava istina da je gotovo svaki Trill sposoban za primanje simbionta. Da bi se izbjegla velika potražnja za njima, uvedeni su psihološki i ostali testovi da se odstrane nepovoljni domaćini [DS9: Equlibrium] (hvala Davidu Markešiću na ovom podatku).

Nakon smrti domaćina, simbiont se odstranjuje i stavlja u tijelo novog domaćina, te prenosi sva svoja sjećanja u novu ličnost. Mnogo simbionta je tako živjelo stoljećima, skupljajući iskustva iz mnogo različitih života.

S T A R T R E K
http://zvjezdanestaze.blogger.ba
02/08/2008 12:56