beats by dre cheap

Okampe

Okampa je rasa koja naseljava planet maštovita imena Okampa u Delta kvadrantu. Prvi ih puta susrećemo u epizodi Caretaker pt.1, prvoj epizodi Voyagera. Skrbnik (the Caretaker), tj. njegova rasa Nacine, je nehotice površinu njihova planeta učinila nenastanjivom (planet je izgubio sve nukleogenske čestice i pretvorio se u pustinju).

Zbog nekakvog osjećaja odgovornosti i krivnje par Skrbnika je u orbiti planeta konstruirao mrežu (the Caretaker Array) te ostao uz Okampe. Preselili su ih u unutrašnjost planeta blizu podzemnog izvora vode i otada se brinuli za njih i sve njihove potrebe. Skrbnik i njegova družica Suspiria su u početku zajedno brinuli o Ocampama, ali je 2071. Suspiria odlučila napraviti svoju mrežu i na nju je smjestila oko 2.000 Okampa. Inače se radi o dosta čudnoj rasi sa par ne baš smislenih karakteristika.

Fizički su gotovo identični ljudima. Razlikuju se samo po ušima koje su kod Okampa vrlo čudne, sa više slojeva. Nekada davno su imali vrlo razvijene telepatske, telekinetičke i neke druge mentalne sposobnosti. Ali otkada se za njih brine Skrbnik, većina je tih sposobnosti nestala. Osim telepatije, koju i dalje koriste za komunikaciju. Čudna je činjenica da žive svega 9 godina.

Tih se devet godina može podijeliti na tri dijela:
- Prvih par mjeseci života u kojima se od djeteta razvijaju u potpuno odrasle jedinke. Također, u tih prvih nekoliko mjeseci vrlo brzo uče.
- Oko četvrte godine života ulaze u fazu koja se zove Elogium i to je jedino vrijeme kada su sposobni za reprodukciju. Djeca se razvijaju u nekakvoj "vreći" (mitral sac), ili, možda bolje rečeno, u nekakvom "tobolcu" koji se stvara na leđima.
- Nakon sedam do osam godina života ulaze u zadnju fazu života, tzv. Morilogium. Isto kao što su se u prvih par mjeseci naglo razvijali u odrasle osobe, tako i sada vrlo naglo stare i umiru.

Vjeruju da će njihova Comra, tj. duša, nakon smrti prijeći u zagrobni život.
Zanimljivo je da su Okampe živjele na Suspirijinoj mreži pomoću tehnologije uspjeli produžiti životni vijek, kao i znatno poboljšati svoje psihičke moći.

S T A R T R E K
http://zvjezdanestaze.blogger.ba
06/08/2008 15:01