beats by dre cheap

Kardasijanci


Kardasijanci su, u univerzumu Zvjezdanih staza, rasa humanoida porijeklom iz Alfa Kvadranta. Njihov rodni svijet je Kardasija Prajm, istovremeno i prijestonični svijet Kardasijanske Unije.

FIZIOLOGIJA
Kardasijanci su evoluirali od gmizavaca, to objašnjava njihove krljušaste vratove i lica. Spolja, Kardasijance je lahko prepoznati po debelom,okoštalom vratu prekrivenom krljuštima,po licu koje je sivlje boje nego ljudsko na čijem se čelu nalazi izraslina u obliku kašike,što im često donosi uvredljivi nadimak kašikoglavi. Kardasijanci preferiraju toplije,tamnije i vlažnije uslove života nego ljudi,što je takođe posljedica njihove evolucije.Svi Kardasijanci imaju 4 sekundarne kičmene moždine.

DRUŠTVO
Kardasijanci,nasuprot svojoj militarističkoj politici cijene iznad svega porodicu.Nije rijetka slika da nekoliko generacija živi pod istim krovom.Stariji se cijene i poštuju. Djeca odlaze u školu vrlo mlada i tamo ih treniraju u mnogim vještinama pored običnog znanja.Jedan od uobičajenih programa je sakrivanje misli,i njihovo potiskivanje u dublje slojeve svijesti.Još od malena Kardasijance uče fotografskom pamćenju. Mliječni zub djeteta se vadi čim ono dosegne desetu godinu i on ide u Biro za Identifikaciju koji je centralna baza podataka u Kardasijanskoj Uniji. Kardasijansko društvo je veoma kruto i konzervativno,sa vrlo teškim stavovima,koji se skoro nikada ne poklapaju sa ljudskim vrijednostima koje propagira Federacija.Na primjer sudstvo;svi okrivljeni se smatraju krivima.Prvo se donosi presuda pa tek onda slijedi suđenje,na kome se okrivljenom obezbjeđuje "advokat" koji se na kardasijanskom zove Nestor koji ga tokom suđenja savjetuje (uglavnom da se pokaje).Sva suđenja su javna,sa prenosima uživo da bi Kardasijanski narod mogao da gleda kako "pravda uvijek trijumfuje".

VLADA
Kardasijanskom Unijom je godinama vladao Detapa Koncil,ali je Kardasijanska Centralna Komanda preuzela vlast uzurpacijom i postala jedina legalna vlast.KCK je upravljala uz pomoć Obsidijanskog reda,polutajne organizacije koja se služila svim sredstvima da KCK opstane. Međutim kada je Obsidijanski Red zajedno sa Tal Šiarom,romulanskom tajnom službom organizovao napad na rodni svijet Osnivača,i u tom pokušaju pretrpio neuspjeh,Detapa KoncilGal Dukat nije predao Kardasijansku Uniju Dominionu. Poslije pada Dominiona vlast u Kardasijanskoj Uniji je ponovo preuzeo Detapa koncil.

KARDASIJANSKA UNIJA
Kardasijanska Unija je jedna od najvećih i najjačih sila Alfa kvadranta. Kardasijanci su nekoć bili miran i duhovan narod, ali pošto je njihov planet imao malo prirodnih resursa i nije mogao uzdržavati nagli rast populacije, glad i bolesti su postale svakodnevnica. To je rezultiralo milijunima mrtvih i svrgavanjem tadašnje vlasti. Vojska je preuzela vlast i pokrenula niz ratova protiv svojih susjeda s ciljem da dođe do novih resursa. Iako su još milijuni poginuli u tim ratovima, vojna vlast je uspjela stabilizirati situaciju na Kardasiji.

Jedan od planeta koje je Kardasija prisvojila je bio Bajor. Bajor je okupiran 2309. te je ostao pod kardasijanskom okupacijom 60 godina. Kardasijanci su iscrpili sve resurse na planetu, a stanovništvo je bilo maltretirano i pretvoreno u roblje. Bajoranci su oformili pokret otpora te uspijeli izbaciti Kardasijance s Bajora. Nakon što su dobili svoju, teško izborenu, samostalnost zatražili su zaštitu Federacije da se obrane od moguće ponovne invazije Kardasijanaca. Kardasijanci su smatrali da su osramoćeni zbog toga što ih je šačica pobunjenika pobijedila.

2347. Kardasijanci su napali Setlik 3 misleći da će od tuda krenuti napad Federacije na njihov teritorij. Uslijedilo je dugo razdoblje napetosti. 2355. Federacija je poslala brod Constellation klase s ciljem da se dogovori primirje, ali Kardasijanci su odbili ponudu i natjerali brod na bijeg. Neprijateljstvo se na kratko razbuktalo opet 2367. kada je kapetan Maxwell pokrenuo neodobren napad na par kardasijanskih brodova, ali kapetan Picard je uspio smiriti situaciju.

2372. civili su pokušali zbacit s vlasti vojsku. Sumnjajući na dominijsku upletenostu u taj puč Klingonci su pokrenuli invaziju na Kardasiju. Federacija se protivila toj akciji i bila je uspješna u zaustavljanju napredovanja Klingonaca. To je uništilo federacijsko-klingonski savez i rezultiralo kratkim razdobljem neprijateljstva između dvije sile. Federacija je slala veliku pomoć razorenoj kardasijanskoj vladi.

Poniženi činjenicom da su se morali osloniti na milostinju bivših neprijatelja poslije brzog i lakog poraza od strane Klingonaca, Gul Dukat je 2373. poveo dominijsko preuzimanje Kardasije i postavio sebe za vladara tog područja. Kardasijanske snage su se borile rame uz rame sa Jem'Hadarima u Dominijskom ratu, ali savez nikad nije bio naročito čvrst. Kada je Federacija zarobila Gul Dukata tijekom preuzimanja Deep Space 9 vodstvo je preuzeo Damar. Damar nije bio očaran svojim dominijskim gospodarima, a situacija se još više pogoršala kada su se Breeni pridružili Dominiju. Odnosi su se nastavili pogoršavati do tačke gdje se Damar pokušao oduprijeti dominijskoj vlasti.

Kao odgovor na to Dominij je uništio Lakarian, kardasijanski grad, zajedno s njegovim dvomiljunskim stanovništvom. Kada je za to čula, kardasijanska flota, se okrenula protiv Dominija i Breena te ih je zajedno sa savezničkom flotom natjerala na povlačenje. Osnivači su se htjeli osvetiti za taj čin te su naredili Jem'Hadarima da ubiju što je više moguće kardasijanskih civila. U zadnjim satima rata Kardasija je bila razorena.

KARDASIJANSKA FLOTA
Kardasijanci su pretrpjeli više gubitaka od iti jedne druge sile u Dominijskom ratu. Njihovo pristupanje Dominiju je bilo uzrokovano klingonskom invazijom koja ih je skupo koštala. Kada se rat okrenuo u korist Federacije i njenih saveznika Osnivači su prebacili svu krivnju na Kardasijance i tjerali njihovu flotu da ide u misije visokog rizika s ciljem da sačuvaju svoju. To se najbolje vidi na količini žrtava: Kardasijanci su izgubili gotovo tri četvrtine flote od početka rata dok su kod Dominija ti gubici bili neusporedivo manji, 31%.

S T A R T R E K
http://zvjezdanestaze.blogger.ba
22/04/2007 15:18