beats by dre cheap

Klingonci


IZGLED / FIZIOLOGIJA
Tamnoputi su i često puštaju duge kose. Standardni dio skoro svake nošnje je nekakav tip oklopa ili sličnog ratničkog amblema. Zbog takvog načina života i negostoljubivih životnih uvjeta na matičnom planetu Qu'onoSu klnigonci imaju sve organe uduplane, tj imaju zamjene u slučaju otkazivanja jednog organa. Takva anatomija kombinirana sa velikom fizčkom izdržljivošću idealna je za rasu ratnika koja preferira silu i borbu prsa o prsa, no poprilično otežava liječenje ozljeda, koje su također poprilično teške.

DRUŠTVO
Samo uređenje klingonskog društva je poprilično liberalno, no samo u pogledu zastupljenosti spolova u pojedinim profesijama. Žene imaju skoro ista prava kao i mušakrci, prvenstveno zato što se fizički ne razlikuju previše od muškaraca. Čak  im je i fizička snaga na razini muškaraca pa su izuzetno cijenjene ratnice. Ipak postoje neka ograničenja. Žene ne mogu voditi kuću, niti biti izabrane u Vrhovnom vijeću – glavnom političkom organu klingonskog carstva. Prilikom parenja, odnosno vođenja ljubavi žene vode glavnu ulogu, a i same traže partnera ovisno o njegovoj fizičkoj snazi i mogućnosti da uzdržava, vodi i štiti kuću – porodicu. Muškarci izriču svoju ljubav čitajući poeziju i izbjegavajući predmete koje bacaju žene u svojim naletima ljubavi.

(H)ISTORIJA
Klingonska historija je poprilično burna. Biološka obilježja uzrokovala su razvoj društva koje je osnovano na ratnim pohodima i samim time je agresorski nastrojeno. Početci klingonske historije su poprilično nejasni te se zasnivaju samo na nejasnim predajama i činjenici kako su Klingocni potekli od davne rase koja je za sobom ostavila mnoge fragmente DNK koda na različitim planetima iz kojih su se razvile različite vrste, uključujući Klingonce, Romulance, Vulkance, ljude, Kardasijance, a i mnoge druge.

O pravoj klingonskoj historiji može se govoriti nakon osnutka carstva. Tada se počinju voditi detaljniji i precizniji zapisi o vladarima, ratnim pohodima, stanju u državi. Iako je Klingonska država bila uređena poput carstva, između druge i treće dinastije careva bilo je i eksperimentalno razdoblje demokracije, nazvano "Mračnim vremenom". Samo uređenje klingonskog društva daje naslutiti kako u toj ranijoj povijesti nije bilo mjesta za znanstvena istraživanja, pa je vjerojatno da su Klingonci većinu napredne tehnologije preuzeli od raznih rasa koje su napadale njihov matični planet u ranijoj povijesti. Najvažnija takva rasa jest rasa Hur'qa. Iako su Klingonci pobijedili agresore, oni su odnjeli popriličnu količinu klingonskog nacionalnog bogatstva. Riječ Hur'q kasnije je dobila značenje stranca u klingonskom jeziku. 

Nakon smrti posljednjeg cara u ranijoj klingonskoj historiji, 2069. osnovano je Visoko Vijeće sa kancelarom na čelu koje je vodilo klingonsku rasu kroz daljnju povijest. Mjesta u Vijeću imali su muški predstavnici najjačih klingonskih kuća, a kancelara je birao Posrednik nasljedstva na temelju postignuća mogućih nasljednika.
Tijekom 22. stoljeća ratnička kasta dobiva sve veću ulogu u Klingoskom carstvu, a cijelo se carstvo još više militarizira, tako da je najviše pretrpio pravosudni sustav koji je postao samo službeni instrument u provođenju već unaprijed "dokazane" krivice.

Još uvijek pod utjecajem agresije Hur'qa Klingonska je rasa bila zatvorena prema drugim rasama koje su pokušale sa njima sklopiti diplomatske odnose. Jedan takav pokušaj Zvjezdane flote skoro je razultirao potpunom porobljenjem ljudske vrste. Tijekom kasnijih perioda povjesti Klingonskog carstva i Zemlje su duboko isprepletene stalnim sukobima.

Tijekom tog razdoblja došlo je i do drastične promjene u klingonskoj fiziologiji gubitkom čonih grebena. Uzrok tome je agnumetski virus kojeg su stvorili klingonci, ali sa namjerom poboljšanja svoje rase, a ne uklanjanjem najprepoznatljivijeg obilježja.


U 23. stoljeću odnosi između Federacije i Klingonskog carstva pogoršavaju se. To je razoblje stalnog neprijateljstva i manjih, ponekad i većih sukoba. Jednom je čak 2266. godine posredstvom treće rase, Organijanaca, sproveden mirovni ugovor između dvije rase. Uspostavljena je neturalna zona koja je spriječavala dalljnje incidente, ali je neprijateljstvo i dalje trajalo. Godinu dana kasnije dolazi do udruživanja Klingonaca i Romulanaca te razmjene tehnologija. U tom su savezu obje rase profitirale – Klingoci su dobili uređaje za prikrivanje, a Romulanci naprednije brodove klingonskog dizajna. Savez biva raskinut romulanskom izdajom, otkada odnosi između te dvije rase trpe velike napetosti.

Prekid neprijateljstva između Federacije i Klingonskog carstva uzrokovan je "neugodnom" eksplozijom najvećeg klingonskog mjeseca Praxisa i zagađenjem klingonskog matičnog planeta. Federacija i Klingonsko carstvo prekidaju neprijateljstvo i postaju saveznici.

Tokom 24. stoljeća odnosi između Federacije i Klingonskog carstva variraju od godine do godine, i od kancelara do kancelara. Važniji događaji su bitka kod Narendre 3, u kojoj je USS Enterprise C uništen braneći klingonsku stanicu. Taj je događaj još dublje povezao dvije velesile u daljnjem periodu.

Odnosi se ponovno pogoršavaju klingonskim napadom na Kardasiju. Kada je Federacija odbila pomoć u invaziji Klingonci zaraćuju i sa Federacijom. Neprijateljstvo traje jedno kratko razdoblje dok Klingonci uspijevaju poraziti Kardasijansku flotu, no nakon pridruženja Kardasije Dominiju, dolazi do skorog poraza klingonske flote i obnove prijateljskih odnosa sa Federacijom.

Tijekom Dominijskog rata klingonci su pružili veliku pomoć Federaciji u obrani Alfa kvadranta, no dogodilo se čak i skoro nemoguće. U savez sa Klingoncima i Federacijom pridružili su se i Romulanci. Njihova je podrška bila od velike pomoći, iako su čak i tada postojale poveće trzavice između njih i Klingonaca. Završetkom rata, savez se raspada, Romulanci se povlače u svoje granice, ali je zato prijateljstvo između Klingonaca i Federacije jače nego ikada.

KLINGONSKO CARSTVO
[img]http://img26.picoodle.com/img/img26/9/7/23/f_400pxKlingom_3fad9fe.png[/img]
Klingonsko Carstvo je jedna od većih sila Beta kvadranta,kojeg je osnovao Kahless prije otprilike 1.500 godina. Kahless je zapamćen među Klingoncima kao hrabar ratnik koji je učinio mnoga junačka djela uključujući ujedinjenje Klingonaca nakon ubistva tiranina Molora. Klingonska osvajačka vojska zove se Klingon defense force. Ona je temelj Klingonskog Carstva i osigurava carstvo od raspada i unutrašnjih sukoba pokoravanjem drugih rasa.

U teoriji se klingonska vlada sastoji od carske strukture sa Visokim Vijećem koje savjetuje Cara. No stoljećima titula Cara je bila nepopunjena pa je Kancelar Visokog Vijeća vladao Carstvom. Situacija se promijenila 2369. godine kada se Kahless naizgled vratio iz mrtvih, ali se naposlijetku ustanovilo da je to bio Kahlessov klon stvoren od strane klingonskih znanstvenika. Unatoč tome, Kancelar Gowron je dopustio Kahlessovom klonu da uzme Carsku titulu te da služi kao figura koja će promicati jedinstvo među Klingoncima.

Klingonci su se borili zajedno sa Federacijom i Romulancima u ratu protiv Dominija priskrbljujući si veliku čast tijekom borbi. Pri kraju rata Gowrona je ubio Worf i postavio Generala Martoka na mjesto Kancelara.

S T A R T R E K
http://zvjezdanestaze.blogger.ba
22/04/2007 15:58