beats by dre cheap

Romulanci


 
Romulanci su vrlo slični Vulkancima, te je prihvaćena teorija po kojoj su ta dva naroda bili jedna rasa, ali su se razdijelili. Romulanci i Vulkanci su bili suprostavljene strane na Vulkanu, te su Romulanci napustili planet oko 369. godine. Zbog činjenice da su bili odijeljeni 2 000 godina, evolucija je rezultirala relativno velikim razlikama između dva naroda.

IZGLED/FIZIOLOGIJA
 Romulanci se izvana razlikuju samo po blagim čeonim grebenima u obliku slova "v", ali se prava razlika uočava u njihovom ponašanju. Psihičke sposobnosti su im ograničene u odnosu na Vulkance, te su zadržali osjećaje i nisu toliko ovisni o logici.

(H)ISTORIJA
Romulancima je rodni planet Romul, s kojega su se ubrzo proširili na planet Remus, gdje od tada vladaju rasom Remanaca. S ta dva planeta su počeli s ekspanzijom, što je rezultiralo stvaranjem ogromnog interplanetarnog carstva. Prvi kontakt se odvio ko 2150. godine, no nije ga moguće tačno definirati zbog činjenice da dugo vremena niti jedan čovjek nije vidio Romulanca, već su se samo nekoliko puta susretali s njihovim brodovima. USS Enterprise je naletio na romulansko minsko polje, odakle su ga otjerale dvije romulanske letjelice. Daljnji odnosi su postajali sve lošiji i lošiji, što je kasnije kulminiralo ratom između dvije strane. Rat je vođen isključivo u svemiru, pa zbog toga nitko nije vidio Romulance sve dok jednom prilikom federacijski brod Enterprise, pod zapovjedništvom kapetana Kirka, nije naletio na jedan romulanski brod 2266. godine. Došlo je do konflikta, a odnosi između dvije strane su se još više pogoršali. Ponovno je došlo do borbe, i to 2311. godine kod Tomeda. Zbog velikih gubitaka na strani Federacije, ljudi su morali uspostaviti Algeronski sporazum. Po tom ugovoru, federacijski brodovi ne smiju koristiti uređaje za skrivanje te je utvrđena granica Neutralne zone.

Romulanska izolacija je ostala sve do 2364., iako je u međuvremenu bilo neslužbenih kontakata. Tada je nestalo nekoliko Federacijskih i Romulanskih izvidničkih postaja, te su obje strane odlučile istražiti incident, a kasnije je saznato da je zapravo za slučaj odgovoran Borg. Iako je otkriveno da Federacija nije kriva za nestanak njihovih postaja, isticali su svoju suprotnost ljudima sve do 2370. Tada su pristali posuditi Federaciji jedan uređaj za skrivanje za Defiant. Ubrzo se Tal'Shiar udružio s Obsidijskim redom u ofanzivi protiv Dominija. Napad je završio katastrofalno za saveznike. Iako su nakon poraza potpisali mirovni ugovor s Dominijem, Romulance je Sisko ubrzo uspio prijevarom uvući u rat. Nakon pobjede saveznika u ratu s Dominijem, i Romulus je osjećao gospodarski rast, no jedan incident ih je teško oštetio. Radi se o pokušaju zauzimanja carstva od strane potlačenih Remanaca, pod vodstvom Shinzona. On je namjeravao uništiti Zemlju, no porazio ga je kapetan Picard.

ROMULANSKO ZVJEZDANO CARSTVO
[img]http://img39.picoodle.com/img/img39/9/7/23/f_rom1m_78af0a3.jpg[/img]
Romulanci (Rihannasu) su dio Vulkanaca koji je napustila Vulkan 369. godine zbog neslaganja sa Surakovom filozofijom koju su ostali Vulkanci prihvatili. Romulanci su postali podla i agresivna rasa. Nakon što su kolonizirali planet Romul (ch'Rihan) brzo su se proširili i na drugi naseljivi planet u sustavu, Remus. Ondje su osnovali Romulansko Carstvo koje zauzima mnogo sustava u Beta kvadrantu.

Romulansko društvo definirano je kao stogo militarističko. Najvažniji zadatak svakog Romulanca jest obrana Carstva i osobne časti, pa na taj način vojni čin određuje status pojedinca u takvom društvu. A ono je na toj osnovi podjeljeno u kaste. Najvišu poziciju u društvu zauzima Glavni Pretor (Fvillha). Osnovni stup društva također je i sustav kuća-obitelji, neke vrste klanova. Na čelu kuće jest Poglavar Kuće (hru'hfirh). Što kuća ima više članova to je moćnija a kao članovi kuće računaju se i sluge, koje preuzimaju ime kuće. Najniži članovi romulanskog društva su zarobljenici, čak niže rangirani nego robovi.

U ovakvom sustavu, čast je na vrhu prioriteta kod Romulana. Ipak, iako čast igra veliku ulogu u romulanskom društvu, oni su svijesni značenja moći. Cilj svakog Romulanca osim obrane svoje časti je i ostvarivanje moći za svoju kuću i Carstvo. Od značajnih institucija mora se još spomenuti i Romulanski Carski Senat koji uz Pretora vlada carstvom od preko stotinu planeta. Osim standardne vojske Romulanci imaju i Tal-Shiar, tajnu službu koja predstavlja silu za sebe unutar imperija.

ROMULANSKA FLOTA
Unatoč činjenici da su Romulanci bili federacijski/klingonski saveznici preko godinu dana tijekom rata s Dominijem, njihova flota ostaje nepoznanica. Prijeratno Romulansko Carstvo je ulagalo velik trud da zbuni druge rase o veličini i snazi njihove flote. Ne zna se jesu li htjeli sakriti njihovu snagu ili slabost. Ova taktika se nastavila i za vrijeme saveza. Zvjezdana Flota npr. zna da neki njihovi brodovi imaju više imena, a neki ih uopće nemaju sa svrhom da zbune druge o broju brodova u službi. Romulanci također ulažu velik trud u zbunjivanje neprijateljskih obavještajnih službi o poziciji i namjerama njihovih brodova. Ipak, savez sa Romulancima Zvjezdanoj Floti je pomogao da odrede, otprilike, status romulanske flote sa mogućnošću od 10% pogreške.

Iako su u rat Romulanci stupili kasnije od Federacije i Klingonaca, izgubili su 43% svoje flote. To je bilo dosta zabrinjavajuće za njih. Analize kažu da je uzrok tome koncentracija na proizvodnju jako velikih i moćnih brodova kao što je klasa D'Deridex. Rašireno je mišljenje da su romulanski brodovi namjerno dizajnirani da budu vizualno impresivni; npr. D'Deridex klasa je puno veća od Galaxy klase, ali su podjednake snage. Pretpostavlja se da je velik dio D'Deridex klase prazan pa tako da ta klasa može služiti i za prijevoz robe. Neki smatraju da je takav dizajn potreban zbog kreiranja stabilnog warp polja. No ipak, najviše se nameće zaključak da Romulanci dizajniraju brodove tako da oni preplaše neprijatelja, bio on strani ili domaći.

Predviđanje djelovanja romulanske flote je uvijek stvar pogađanja, ali čini se da će ih veliki gubitci za vrijeme rata prisiliti da pređu na proizvodnju većih količina manjih brodova što je uostalom i pokazala nova Norexean klasa.

S T A R T R E K
http://zvjezdanestaze.blogger.ba
22/04/2007 16:55